Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Μισθοί... υπουργών σε στελέχη του ΕΛΓΑ

«Λάχανα και χάχανα» με επιδοτήσεις-«μαϊμού» και υπέρογκες αμοιβές ανακαλύπτουν κάθε ημέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Ενα διαφορετικό σκάνδαλο την ημέρα ανακαλύπτουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αγροτικές επιδοτήσεις για καλλιεργητές-«μαϊμού», αλλά και με υπέρογκες αμοιβές και μισθοδοσίες σε στελέχη του ΕΛΓΑ.

Τελευταία «σοδειά» σκανδάλων αποκαλύφθηκε στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα, όπου κατόπιν διενέργειας ελέγχων αποκαλύφθηκαν καλλιέργειες λαχανικών που ουδέποτε υπήρξαν και όμως οι ιδιοκτήτες τους εισέπρατταν αποζημιώσεις και επιδοτήσεις.

Πρόκειται, δηλαδή, για εκτάσεις εικονικές, αλλά οι «ιδιοκτήτες» τους, ή τουλάχιστον όσοι εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες, εισέπρατταν επιδοτήσεις για δήθεν καλλιέργεια ντομάτας, σπαραγγιού και ροδάκινου.

Αντιθέτως περιήλθαν σε γνώση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταγγελίες πραγματικών ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς που είχαν υποστεί βλάβη από τον πυρηνοτρήτη, οι οποίοι αν και δικαιούνταν σπανίως ελάμβαναν αποζημίωση.

Στο θέμα της ελιάς παρενέβη χθες η υπουργός κυρία Κατερίνα Μπατζελή, η οποία σε δήλωσή της προς « Το Βήμα» είπε ότι «ο κλάδος των ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς είναι από αυτούς που συνεισφέρουν στον ΕΛΓΑ, λαμβάνοντας σπανίως αποζημιώσεις».

Συνεπώς ποιος πήρε τις αποζημιώσεις; Αποκάλυψε όμως ότι οι ελεγκτές του υπουργείου βεβαίωσαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καταβλήθηκαν «υπέρμετρες αποζημιώσεις» σε διάφορους παραγωγούς κυρίως της Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι δεν τις δικαιούνταν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παραδόθηκαν στην υπουργό, παραγωγός στη Στερεά Ελλάδα έλαβε το 2008 ως αποζημίωση 205.000 ευρώ. Ο εν λόγω αγρότης εμφανιζόταν ότι η καλλιέργειά του είχε προσβληθεί από κάποια ασθένεια, αλλά ήταν ο μοναδικός στην περιοχή που είχε πάθει καταστροφή.

Οι γειτονικές καλλιέργειες δεν έπαθαν το παραμικρό, ως εάν οι όμοροι παραγωγοί να είχαν θωρακίσει τα κτήματά τους για να μη «μεταναστεύσει» σε αυτά η ασθένεια. Και το σημαντικότερο ο εν λόγω παραγωγός, όπως αναφέρει η υπουργός, δεν είχε καν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων).

Ετσι η υπουργός έδωσε εντολή σύμφωνα με την οποία «λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης, εξετάζονται προσεκτικά όλες οι δαπάνες, ανάλογα με το ύψος και τη βαρύτητά τους, που επιβαρύνουν ΕΛΓΑ και Δημόσιο».

Επιπλέον η υπουργός παραδέχεται ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων οι ελαιοπαραγωγοί βρώσιμης ελιάς βρέθηκαν στο στόχαστρο πολλών που αντιτίθενται στη στήριξη του κλάδου.

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο των μισθολογικών περικοπών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρεί σε «ψαλίδισμα» μισθών και επιδομάτων στον ΕΛΓΑ, αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του αμείβονται με περισσότερα χρήματα από τους υπουργούς.

Οι αποζημιώσεις που χορηγούσε ο ΕΛΓΑ (πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) τέθηκαν στο στόχαστρο της υπουργού και μαζί με αυτές οι μισθολογικές καταστάσεις του: «Το ΔΣ του ΕΛΓΑμπορεί,βάσει της νομοθεσίας,να καταβάλλει επιπλέον μισθούς και επιδόματα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» αναφέρει η κυρία Μπατζελή και αποκαλύπτει ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 5,5%.

Οπως αναφέρει μάλιστα «υπάρχουν εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ που αμείβονται πολύ περισσότερο από τους βουλευτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις έλαβαν αποδοχές 95.000 ευρώ ετησίως. Εισέπραξαν οδοιπορικά 35.000 ευρώ ετησίως και διάφορα άλλα επιδόματα 3.000 ευρώ μηνιαίως.Σε όλα αυτά εφεξής θα υπάρχει εξορθολογισμός» προειδοποίησε η υπουργός η οποία ζήτησε και έλαβε τις μισθολογικές καταστάσεις για τα περαιτέρω.

Aπό το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: