Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Κίνηση ανατροπής του σκηνικού στα δρώμενα

«Εφοδος βιομηχάνων» για άλωση του δήμου ή μια σοβαρή και ελπιδοφόρος πρωτοβουλία για να βγει η Θεσσαλονίκη από τη μιζέρια;

Η κίνηση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βόρειας Ελλάδας (ΠΕΕΒΕ) να ανοίξει από τώρα «ευρύτερο δημόσιο διάλογο για την πόλη και τους ανθρώπους της» άναψε στη Θεσσαλονίκη τη συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ποιοι είναι αυτοί που φιλοδοξούν να ανατρέψουν το σκηνικό στα δρώμενα του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, αναδεικνύοντας στην ατζέντα της εκλογικής μάχης το μεγάλο κενό αυτής της πόλης που δεν είναι άλλο από την απουσία οράματος;

Ο γνωστός επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΠΕΕΒΕ, κ. Νίκος Ευθυμιάδης, που ηγείται της προσπάθειας, ανέπτυξε τον προβληματισμό όλων, επιχειρηματιών, ενεργών πολιτών, πανεπιστημιακών, πολιτικών του ευρέος φάσματος, «μπαγιάτηδων» Θεσσαλονικέων, όσων τη στηρίζουν, στη μαζική εκδήλωση που οργανώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Βασιλικό Θέατρο:

«Αποψή μας είναι ότι χρειάζεται μια ευρύτερη συναίνεση των Θεσσαλονικέων στη διαπίστωση ότι κύριοι υπέυθυνοι για τη μελλοντική πορεία της πόλης είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες της. Η μιζέρια και η γκρίνια ότι για όλα φταίει μόνο το αθηναιοκεντρικό κράτος, που όντως έχει μεγάλη ευθύνη, πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια ψύχραιμη αυτογνωσία και μια νέα αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε μόνοι μας να δώσουμε τις λύσεις και για το μοντέλο ανάπτυξης και για την ποιότητα ζωής που ταιριάζουν καλύτερα στον σύγχρονο και μελλοντικό πολίτη αυτής της πόλης».

Αισιοδοξία

Οι πρωτεργάτες της εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μέσα από τον δημόσιο διάλογο, θα αναδείξουν μια άλλη πρόταση για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και με αυτήν θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τη δημαρχία, τον Νοέμβριο.

Ο πυρήνας της σκέψης, όπως υπογραμμίζουν, είναι απλός. «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να πάρει στα χέρια της την ευθύνη της οικονομικής της ανάπτυξης που είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική και κοινωνική της ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.»

Για να γίνει αυτό, όμως, υποστηρίζουν πρωτεργάτες της, χρειάζεται μια δημοτική ηγεσία που να ξέρει από διοίκηση και να έχει άποψη και στρατηγική για την οικονομία της. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι μια μεγάλη επιχείρηση με 300.000.000 τζίρο και 5.000 εργαζόμενους. Πρέπει να οργανωθεί αποτελεσματικά, με αντιδημάρχους νέους ανθρώπους μορφωμένους που να γνωρίζουν το αντικείμενό τους», επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Θεωρούν ότι ο άνεμος για μια τέτοια προσπάθεια είναι ούριος, καθώς ο δήμος διέρχεται περίοδο παρατεταμένης παρακμής και οι πάντες αναζητούν μια υποψηφιότητα που θα τον βγάλει –και μαζί την πόλη– από το τέλμα.

Ποια μπορεί να είναι αυτή; Τα κόμματα που αντιπολιτεύονται τον κ. Παπαγεωργόπουλο, την ψάχνουν αγωνιωδώς, αλλά πολύ δύσκολα θα συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα οδηγήσει στην ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ και η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε αναζήτηση, με περισσότερες πιθανότητες να πάει στη λύση προβεβλημένου κομματικού στελέχους, κάποιου βουλευτή της δηλαδή.

Στήριξη

Οι της πρωτοβουλίας της ΠΕΕΒΕ, αν και επισήμως δεν το λένε ακόμη, θα προβάλλουν την υποψηφιότητα του κ. Ευθυμιάδη, που θεωρούν ότι συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για μια νικηφόρο πορεία. Ο ίδιος ο κ. Ευθυμιάδης, προσθέτουν, δεν έχει αυταπάτες ότι χωρίς την στήριξη ενός από τα μεγάλα κόμματα ή και των δύο θα πορευτεί νικηφόρα προς το δημαρχιακό μέγαρο. Σχεδιάζει, προς τούτο να βολιδοσκοπήσει άμεσα τόσο τον κ. Παπανδρέου όσο και τον κ. Σαμαρά για το ενδεχόμενο στήριξης της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του.

«Αν δεν βρω υποστήριξη από μια μεγάλη παράταξη ώστε να πάω για νίκη, θα μείνω στο σπίτι μου», φέρεται να λέει ο ίδιος. Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ευνοϊκό για μια μη κομματική υποψηφιότητα ικανή να αναστήσει τον δήμο, όμως χωρίς τη στήριξη των μεγάλων κομμάτων, δύσκολα θα φτάσει στον στόχο.
Από την Καθημερινή
Καλοδεχούμενη η κίνηση αυτή.
Αντιλαμβάνομαι πως δεν έχει κάτι κοινό με τις δικές μου αντιλήψεις ή τις απόψεις μου για την πορεία της Θεσσαλονίκης στο μέλλον, είναι όμως καλοδεχούμενη.
Η Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να σπάσει το απόστημα της μιζέριας και της απαξίωσης που την έχει οδηγήσει το κλειστό κλαμπ των κομματαρχών - απ όπου κι αν προέρχονται αυτοί.
Είναι ανάγκη να πάρουν στα χέρια τους την πόλη, οι ίδιοι οι πολίτες της. ΟΛΟΙ!
Βιομήχανοι και έμποροι, εργάτες και φοιτητές, πλούσιοι και φτωχοί.
Είναι ανάγκη, την Θεσσαλονίκη να την οδηγήσουν στο μέλλον, οι ίδιοι οι πολίτες της.
Καιρός να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα. Καιρός να πετάξουμε στο περιθώριο όλους αυτούς που υποβάθμισαν τις ζωές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: