Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ευρώπη - Τα επαγγέλματα με μέλλον

Παρά το άνοιγμα νέων επαγγελματικών ευκαιριών, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 10.000.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, σε σχέση με αυτές που αναμένονταν, πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Πάνω από 80.000.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα είναι "ανοιχτές" στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία, κατά την επόμενη δεκαετία: παρά την οικονομική ύφεση, περίπου 7.000.000 από τις προαναφερθείσες θέσεις υπολογίζεται ότι θα αφορούν σε νέες δουλειές, ενώ οι υπόλοιπες 73.000.000 θα προκύψουν από την ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένων, που συνταξιοδοτούνται είτε μετακινούνται σε άλλους επαγγελματικούς χώρους.

Πάντως, παρά το άνοιγμα νέων επαγγελματικών ευκαιριών, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 10.000.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, σε σχέση με αυτές που αναμένονταν, πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Η μεγαλύτερη αύξηση κενών εργασιακών "πόστων" στις 29 χώρες προβλέπεται να σημειωθεί σε ανώτερες διοικητικές, επαγγελματικές και τεχνικές θέσεις, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανάπτυξης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο της Κομισιόν.

Οι εξελίξεις ευνοούν ιδιαίτερα όσους κατέχουν υψηλότερα επαγγελματικά προσόντα. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικονομία θα εξακολουθήσει να έχει ανάγκη κι από εργαζόμενους με ευρύ φάσμα «μεσαίων» δεξιοτήτων, που κυρίως αποκτώνται μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Αναλυτικότερα, περίπου 8.500.000 από τις θέσεις εργασίας θα αφορούν επαγγέλματα έντασης γνώσης και αυξημένων επαγγελματικών προσόντων, όπως τα ανώτερα διοικητικά και τεχνικά πόστα.

Τη στιγμή που η ζήτηση για υπαλλήλους γραφείων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 1.000.000 θέσεις, η αντίστοιχη για εργαζόμενους στους κλάδους των πωλήσεων, της ασφάλειας, του catering και της περίθαλψης αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2.000.000 άτομα.

Πάνω από 4.000.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν μέχρι το 2020 σε επαγγέλματα εξειδικευμένων χειρωνακτών εργατών: οι περισσότερες από τις θέσεις που θα χαθούν θα αφορούν πιθανότατα μηχανικές εργασίες ρουτίνας, που θα «κλείσουν» λόγω χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών.

Προβλέπεται επίσης περαιτέρω πτώση απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, με απώλεια περίπου 2.500.000 θέσεων εργασίας, κυρίως στη γεωργία. Άλλες 2.000.000 θέσεις υπολογίζεται να "κλείσουν" στους τομείς μεταποίησης/βιομηχανικής παραγωγής.

Καλύτερα καταρτισμένες από τους άνδρες συναδέλφους τους οι Ευρωπαίες στο μέλλον...

Οι γυναίκες εκτιμάται ότι θα έχουν -μελλοντικά- καλύτερα επαγγελματικά προσόντα από τους άνδρες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στα "μεσαία" προσόντα, ο αριθμός των καταρτισμένων ανδρών αυξάνεται ταχύτερα από τον αντίστοιχο των γυναικών.

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων με χαμηλά προσόντα αναμένεται να είναι πιο έντονη μεταξύ των γυναικών από ό,τι μεταξύ των ανδρών.

Παράλληλα, τα άτομα με ηλικία άνω των 55 ετών το 2020, θα έχουν υψηλότερα επαγγελματικά προσόντα, σε σχέση με τους σημερινούς "55άρηδες".

...αλλά οι απόφοιτοι πανεπιστημίων θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν και ως σερβιτόροι

Παρά την κρίση, οι εργαζόμενοι με υψηλά και μέσα προσόντα θα εξακολουθήσουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες για μια καλή δουλειά, σε σχέση με εκείνους με χαμηλή κατάρτιση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, πολλοί εργαζόμενοι της πρώτης κατηγορίας, είναι πιθανόν να εργαστούν σε θέσεις που απαιτούν χαμηλότερα προσόντα από τα δικά τους.

Για κάποιους αυτό μπορεί να είναι προσωρινό (π.χ., απόφοιτοι πανεπιστημίων που εργάζονται για λίγο ως σερβιτόροι) και για άλλους πιο μόνιμο, με προφανείς κοινωνικές επιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη έδειξε ότι η επαγγελματική διάρθρωση της Ευρώπης προβλέπεται να τροποποιηθεί προς την κατεύθυνση των επαγγελμάτων εντάσεως γνώσης και υψηλών επαγγελματικών προσόντων.

Η Ευρώπη καλείται να επιτύχει τρεις στόχους:

- οι πολίτες της να αποκτούν τις δεξιότητες που χρειάζεται η οικονομία

- οι επιχειρήσεις της να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες του προσωπικού τους

- και οι εργαζόμενοι να έχουν τόσο τη δυνατότητα, όσο και το κίνητρο να συμπληρώνουν και να ενημερώνουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Η πλήρης μελέτη του Cedefop, με τίτλο "Future skill supply and demand in Europe: Medium-term forecast up to 2020", θα δημοσιευτεί την άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: