Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Στον κλοιό της Εφορίας όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στο κυνήγι των αποδείξεων χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι- Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου

Σε φορολογικό κλοιό μπαίνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, για τους οποίους η κυβέρνηση ετοίμασε και θέτει σε εφαρμογή ένα σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο πρώτο στόχο έχει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Με τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θίγονται μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν εισοδήματα ως 40.000 ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα, όμως όλοι μπαίνουν σε περιπέτεια και σε κυνήγι αποδείξεων πολλών χιλιάδων ευρώ για να μη φορολογηθούν επιπλέον. Από την άλλη, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα εκδίδουν αποδείξεις μέσω ταμειακών μηχανών που θα λειτουργούν παντού.

Στον κανόνα αυτόν υπάγονται, χωρίς εξαιρέσεις, και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κτλ. Παράλληλα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σκληρό πλαίσιο τεκμηρίων για να συλλάβει όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Με τη νέα κλίμακα υπάρχει μετατόπιση βάρους από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα,εφόσον φυσικά οι φορολογούμενοι καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα υπάρχει φοροελάφρυνση σε εισοδήματα ως 40.000 ευρώ. Ενδεικτικά, εισόδημα 25.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 310 ευρώ (-10%), εισόδημα 35.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 50 ευρώ (-1%), ενώ εισόδημα 100.000 ευρώ έχει αύξηση φόρου 1.350 ευρώ (7%).

Αποδείξεις και αφορολόγητο όριο

Μέρος του αφορολογήτου ορίου θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία), της ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κτλ.), της ύδρευσης κτλ. και όσων χρησιμοποιούνται ξεχωριστά για τη μείωση του εισοδήματος ή της έκπτωσης από τον φόρο (π.χ. ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κτλ.). Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν πολύ μεγάλο ποσό αποδείξεων και αυτό μπορεί να οδηγήσει, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, σε κατάργηση του αφορολογήτου, αφού ο πρόσθετος φόρος θα είναι πολύ μεγάλος.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα είτε να καταγράψουν τις αποδείξεις ηλεκτρονικά είτε να τις βάλουν σε έναν φάκελο και να τις στείλουν μαζικά στην Εφορία.

Το σύστημα των αποδείξεων θα λειτουργεί ως εξής: Το μέρος του αφορολογήτου που απαιτείται να καλυφθεί με αποδείξεις ισούται με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και με 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου προσμετρείται το 100% της αξίας των αποδείξεων που θα υποβληθούν. Αν οι αποδείξεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουν το αφορολόγητο όριο, η διαφορά ως τα 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του πιο πάνω ορίου και για αξία αποδείξεων ως 15.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος (30.000 ευρώ οικογενειακού) εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.

Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης

Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Για παράδειγμα, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των εισοδημάτων από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κλπ., των αμοιβών όσων εκλέγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Επίσης καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.ά.) αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.

Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Για τα εισοδήματα του 2011 και εξής η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Με υπουργική απόφαση ορίζονται η μορφή της ηλεκτρονικής δήλωσης και οι εναλλακτικές δυνατότητες για τη συμπλήρωση και υποβολή της (απευθείας, μέσω φοροτεχνικών γραφείων, μέσω ΚΕΠ).

Προσδιορισμός εισοδημάτων

Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων- εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων. Ειδικότερα επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζομένων δωματίων (χωρίς ελάχιστο όριο επτά δωματίων), κάμπινγκ, μηχανικών- αρχιτεκτόνων, λιανοπωλητών, πρακτορείων Προ-Πο, βενζινάδικων, περιπτέρων κ.ά.

Φορολόγηση μερισμάτων και υπεραξίας μετοχών

Στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσονται τα μερίσματα και γενικότερα τα διανεμόμενα κέρδη που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα. Ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων εξηγείται πιο κάτω στην ενότητα της φορολογίας νομικών προσώπων.

Στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσεται η υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών. Για τον ορισμό της φορολογητέας υπεραξίας λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ο φορολογούμενος από τις πιο πάνω πράξεις.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου. Τα κεφάλαια ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλωθούν, να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν του «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου. Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες της αλλοδαπής.

Καταργείται το ΕΤΑΚ, έρχεται ο ΦΜΑΠ

Το Ειδικό Τέλος Ακινήτου Περιουσίας καταργείται. Επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε ατομικό επίπεδο, με βάση νέα κλίμακα που παρατίθεται παραπλεύρως. Η εν λόγω κλίμακα εφαρμόζεται στις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές. Εφόσον οι αντικειμενικές τιμές μεταβληθούν, η κλίμακα θα αναπροσαρμόζεται.

Φορολόγηση offshore εταιρειών ακινήτων

Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης ακινήτων στην ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών από 3% σε 10% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου. Ταυτόχρονα προσφέρεται προθεσμία για μεταβίβαση του ακινήτου σε φυσικό πρόσωπο με ευνοϊκούς όρους. Τα κτηματολογικά γραφεία ή υποθηκοφυλακεία υποχρεούνται εντός έξι μηνών να ενημερώσουν τη ΓΓΠΣ για όλα τα ακίνητα αρμοδιότητάς τους, που αποτελούν ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών. Υποχρεούνται επίσης να κοινοποιούν στη ΓΓΠΣ κάθε νέα τέτοια εγγραφή ή άλλη μεταβολή στα αρχεία τους.

Προσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Αρμόδιες Επιτροπές Εκτίμησης Εμπορικών Αξιών ανά έτος εκτιμούν και δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες. Με σκοπό να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση η οποία ενδεχομένως να προκύψει σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, πέραν της προαναφερθείσης αναπροσαρμογής των κλιμακίων για τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα προσαρμοσθούν και οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Αλλαγές στη φορολόγηση επιχειρήσεων

Η κύρια μεταβολή αφορά τον διαχωρισμό των φορολογητέων κερδών σε μη διανεμόμενα και διανεμόμενα κέρδη. Η φορολογία των μη διανεμομένων κερδών μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Το 2010 ο συντελεστής φόρου μειώνεται σε 24%. Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου με συντελεστή 40%. Στη συνέχεια τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) εντάσσονται στη φορολογική δήλωση του μετόχου και ο φόρος υπολογίζεται με την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσοστό των μερισμάτων που εντάσσεται στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων θα υπολογίζεται έτσι ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 40%.

Κριτήρια αυτοελέγχου

Σύμφωνα με τον υπουργό η αντιμετώπιση σε συστηματική βάση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας με την προοδευτική λήψη κατάλληλων θεσμικών και διοικητικών μέτρων πρέπει να συνδυαστεί με την αύξηση της εθελούσιας συμμόρφωσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα θεσπισθούν κίνητρα για τον αυτοέλεγχο των μικρών επιχειρήσεων με την καθιέρωση δεικτών, όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής. Οποιος πληροί τα συγκεκριμένα κριτήρια ή τα αποδέχεται, θα ολοκληρώνει κατ΄ αρχήν την φορολογική του υποχρέωση για τη συγκεκριμένη χρήση. Βέβαια, αν από το σύνολο των στοιχείων βρεθεί στο δείγμα μέσω της ανάλυσης κινδύνου, κατ΄ εξαίρεση θα υπόκειται σε έλεγχο.

Φορολόγηση της Εκκλησίας

Η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας φορολογείται όπως και των άλλων ΝΠΔΔ κοινωφελούς σκοπού. Ομοίως φορολογούνται και τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των ιερών μονών.

Επέκταση ΦΠΑ

Προβλέπεται η επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται. Σε αυτές εντάσσονται οι δραστηριότητες των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και άλλων κατηγοριών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χθες ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες.

Ελεγχος σε επιχειρήσεις με point system

Καταρτίζεται κατάλογος μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system) βάσει του οποίου διενεργούνται προληπτικοί και τελικοί έλεγχοι τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας από τα υπόχρεα νομικά και φυσικά πρόσωπα. Οι αρμόδιες για τον έλεγχο αρχές καταρτίζουν ετήσιο πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων. Σύστημα που τίθεται σε λειτουργία μέσα στο 2010 επιλέγει προς έλεγχο τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις, διασφαλίζει ότι οι έλεγχοι γίνονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και επιτρέπει την κεντρική διαχείριση της πορείας των υποθέσεων.

Φορολόγηση παροχών προς εταιρικά στελέχη

Επειδή οι επιτηδευματίες αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα επ΄ ονόματι των εταιρειών τους για να μην τα εμφανίζουν στις προσωπικές δηλώσεις τους, θα προβλεφθεί ότι το κόστος κυκλοφορίας, συντήρησης και τα μισθώματα που καταβάλλονται όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία της εταιρείας αποτελούν εισόδημα του χρήστη (διευθύνων σύμβουλος, διαχειριστής, πρόεδρος ΔΣ, στέλεχος).

Επαγγελματικοί λογαριασμοί

Από την 1.1.2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών. Με υπουργική απόφαση θα ορίζεται το ελάχιστο ύψος ανά συναλλαγή που θα υπόκειται στην παρούσα διάταξη και κάθε άλλη διαδικασία για την εφαρμογή της. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις επιχειρήσεις που έχουν καταγραφεί στον «Τειρεσία» και για όσο διάστημα περιλαμβάνονται εκεί.

Συναλλαγές άνω των €1.500 χωρίς μετρητά

Από την 1.1.2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων, αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ, αν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα εκτελούνται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.

Κίνητρα για αποκάλυψη φοροδιαφυγής

Υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών. Αμοιβή όποιου οδηγεί σε σύλληψη για δωροδοκία που αφορά λαθρεμπορία με ποσό πενταπλάσιο αυτού της δωροδοκίας.Από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: