Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

«Νew Υork Τimes»: Οι τράπεζες «καταδίκασαν» την Ελλάδα

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ρόλο που έπαιξαν οι τράπεζες στην ελληνική κρίση. Μετά τη «Frankfurter Αllgemeine» και τον «Μonde», που κατακεραύνωσαν πρόσφατα την «πρακτική των κερδοσκόπων», ήρθε η ώρα των «Νew Υork Τimes» να ανακαλύψουν την... πυρίτιδα.

Η αμερικανική εφημερίδα διαπιστώνει με τη σειρά της ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street- με πρώτη την Goldman Sachs- αλλά και ευρωπαϊκές τράπεζες ποντάρισαν στην κατάρρευση της Ελλάδας υπό το βάρος των χρεών που οι ίδιες φρόντισαν να της φορτώσουν.

«Τα στοιχήματα ορισμένων από τις τράπεζες που βοήθησαν την Ελλάδα να συσσωρεύσει τα τεράστια χρέη που έχει συσσωρεύσει, ίσως τώρα σπρώχνουν το έθνος στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης» γράφουν οι Νέλσον Σβαρτς και Ερικ Ντας.

Αναφερόμενοι στα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου- τα περίφημα CDS-, τα οποία συνάπτουν οι τράπεζες και τα hedge funds για να εξασφαλιστούν απέναντι στο ενδεχόμενο να πτωχεύσει ο πελάτης που έχουν δανείσει οι δύο συντάκτες αναφέρουν δήλωση του επικεφαλής του κλάδου στρατηγικής πιστώσεων της UniCredit στο Μόναχο Φίλιπ Γισδάκη: «Είναι σαν να αγοράζεις μια ασφάλεια πυρός για το σπίτι του γείτονά σου. Δημιουργείς έτσι ένα κίνητρο για να το κάψεις!».

Οι «ΝΥΤ» παρατηρούν ότι όσο η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας χειροτέρευε, ναρκοθετώντας και το ευρώ, ο ρόλος της Goldman Sachs και άλλων μεγάλων τραπεζών που συνέβαλαν ώστε να αποκρυβεί η έκταση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα έχει μπει στο στόχαστρο των ευρωπαίων ηγετών.

Ωστόσο, προτού ακόμη ο ρόλος αυτός αποκαλυφθεί, «μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία που στήριζαν οι Goldman, JΡ Μorgan Chase και μία δεκάδα άλλες τράπεζες δημιούργησαν έναν δείκτη που επέτρεπε στους παίκτες των αγορών να στοιχηματίσουν αν πρόκειται ή όχι να καταρρεύσουν η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Το αποτέλεσμα ήταν να ανεβάσουν το κόστος ασφάλισης του χρέους της Ελλάδας. Οταν «αντιλήφθηκαν» την απαισιόδοξη για την Ελλάδα εξέλιξη, οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων (ουσιαστικά πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες τράπεζες) άρχισαν να ανεβάζουν δραματικά το κόστος δανεισμού της χώρας.

Η αύξηση των ελληνικών spreads ανέβαζαν και άλλο το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους και ούτω καθεξής.

Η χώρα άρχισε να βουλιάζει στην καταστροφική δίνη μιας διαδικασίας απαξίωσης της πιστοληπτικής ικανότητάς της.

Από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: