Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Τη διακίνηση μεγάλων ποσών σε μετρητά ερεύνησε η Εξεταστική για το Βατοπαίδι

Εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου, εστιάζοντας στη διακίνηση μεγάλων ποσών με μετρητά από τη Μονή.


Ο κ. Παναγιώτης Μαντούβαλος αναπληρωματικό μέλους της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα και προϊσταμένος της ΥΠΕΕ αναγνώρισε «τυπολογία ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σε υπόθεση αγοραπωλησίας μιας εταιρείας στη Σερβία, ενώ αναγνώρισε ως «ενδιαφέρουσα» τραπεζική ανάληψη 2 εκ. ευρώ σε μετρητά από μοναχό της Μονής.

Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Μαντούβαλος ανέφερε πως η υπηρεσία του δεν είχε την ουσιαστική αρμοδιότητα να διεξάγει προανάκριση, παρά μονάχα να καταθέσει τα όσα στοιχεία είχε, στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, όπως επίσης και να διαβιβάσει τα στοιχεία αυτά στις κατά τόπους υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο εμπειρογνώμονας της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Γούσιος ανέφερε ότι «μπήκαμε και κάναμε έλεγχο σε εννέα τράπεζες και σε έξι εξ αυτών επιβάλλαμε ποινές. Επιβάλλαμε ποινές όμως για το τυπικό κομμάτι, όχι για το ουσιαστικό. Από το ουσιαστικό, από την αξιολόγηση της διαδρομής του χρήματος, λίγα πράγματα προέκυψαν. Προέκυψαν πρόσωπα. Δεν έχουμε, όμως, ανακριτικές δυνατότητες, δεν ξέρουμε σε πολλές περιπτώσεις γιατί έγιναν αυτά».

Από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: