Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Εφορία: Kατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων βρίσκονται οι μεγαλοϊφέλετες του δημοσίου. Παράλληλα στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό οι οποίοι αποφεύγουν τη φορολόγηση των τόκων μη δηλώνοντας τις καταθέσεις τους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Δ. Σπινέλλης, διενεργεί εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων που ξεκινούν από τους τόκους καταθέσεων στο εξωτερικό και τους οφειλέτες του δημοσίου με μεγάλη ακίνητη περιουσία ,έως επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ και υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

«Για τους τόκους των καταθέσεων έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από το 2005 και μετά σε συνεργασία με ξένες τράπεζες προκειμένου να εντοπίσουμε ποιοι από αυτούς δεν δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις , τους τόκους- όπως έχουν υποχρέωση- και αποφεύγουν έτσι τη φορολόγηση».

Στο θέμα των ακινήτων, τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι 26.165 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 519.766.576 ευρώ έχουν δηλώσει 103.290 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 5 δις ευρώ ( 5,229 δις ευρώ).

Για τους φορολογούμενους αυτούς, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φτάνουν έως και τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων.

Παράλληλα η ΓΓΠΣ προσπαθεί να ολοκληρώσει την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2008, προκειμένου σε κάποια χρονική στιγμή ( υπολογίζεται σε περίπου ένα μήνα) να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για το 2009.

Μέχρι στιγμής, 70.000 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΕΤΑΚ 2008 δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό τους καθώς εντοπίζονταν πολλά λάθη στις δηλώσεις τους με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα διόρθωση από τις εφορίες.

Εν τω μεταξύ συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού, χωρίς και πάλι να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει να αναρτά στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση ένα ένα τα κεφάλαια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ( εισόδημα, κεφάλαιο, έλεγχοι, δομή υπηρεσιών κλπ) με στόχο έως το τέλος Μαρτίου το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: