Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Siemens: Αψιμαχίες για τις πολιτικές ευθύνες

Η σημερινή κατάθεση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens προκάλεσε χθες τις πρώτες «αψιμαχίες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Το «συναινετικό πνεύμα» λίγο κράτησε στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Οι δηλώσεις του Σ. Βαλυράκη περί συγκάλυψης προκάλεσαν τις αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ.
Αν και εντός της επιτροπής επικράτησε κατά κοινή ομολογία συναινετικό κλίμα που οδήγησε στην ομόθυμη κατ' αρχάς απόφαση να εκδοθεί κοινό πόρισμα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης και με αφορμή την κλήση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, οι τόνοι ανέβηκαν.

Αφορμή αποτέλεσε η δήλωση του προέδρου της επιτροπής Σ. Βαλυράκη, ο οποίος, μιλώντας με δημοσιογράφους, απέδωσε στη Ν.Δ. προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανικολάου είχε ασκήσει την πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος του χειριστή της υπόθεσης από πλευράς Δικαιοσύνης ανακριτή Ν. Ζαγοριανού.

Ο κ. Βαλυράκης ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν την επιτροπή στην απόφαση να καλέσει πρώτο τον συγκεκριμένο μάρτυρα, απάντησε με νόημα ότι «όταν έχεις εξόφθαλμα στοιχεία πολιτικής παρέμβασης προς τη Δικαιοσύνη, τότε ξεκινάς από εκεί». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε απορρίψει δύο φορές το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο «γεγονός που, όπως είπε αποδεικνύει προσπάθειες συγκάλυψης και μεθόδευσης για να μη γίνει η έρευνα».

Οι βουλευτές της Ν.Δ. βέβαια δεν γνώριζαν τίποτα και αιφνιδιάστηκαν πλήρως όταν έμαθαν τα καθέκαστα από τους δημοσιογράφους. Στην αρχή επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, παραπέμπτοντας «σε όσα λέγονται μόνο εντός της επιτροπής», ενώ διαβεβαίωναν ότι στόχος τους είναι «να έρθουν όλα στο φως».

Στη συνέχεια όμως, το μέλος της επιτροπής Κ. Τζαβάρας παρατήρησε δηκτικά ότι «δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κ. Βαλυράκης προχωρά σε τέτοιες κρίσεις όταν έχει την υποχρέωση της πολιτικής ουδετερότητας». Και με τη σειρά του υπογράμμισε ότι και οι βουλευτές της Ν.Δ. θα μπορούσαν να πουν για τις πομπές του ΠΑΣΟΚ και για τον Τσουκάτο που κατά ομολογία του πήρε ένα εκατομμύριο ευρώ από τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού.

Σε ό,τι αφορά το αποδεικτικό υλικό, έχει ήδη φτάσει στην επιτροπή ο φάκελος που περιλαμβάνει την πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού.

Και βέβαια τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και η έλευση των έξι δικογραφιών που αφορούν την υπόθεση.

Πάντως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης αξιολόγησε ως πολύ σημαντική την καταδικαστική απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης κατά του υπεύθυνου για τα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας Ρ. Ζίκατσεκ, αλλά και το ημερολόγιο Χριστοφοράκου με το οποίο, υποστήριξε, είναι πιθανό να προκύψει ο συσχετισμός της ροής του «μαύρου χρήματος» με το χρονολόγιο των συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Η επιτροπή αποφάσισε εξάλλου μετά τον κ. Παπανικολάου να ακολουθήσουν οι καταθέσεις των δημοσιογράφων Αριστέας Μπουγάτσου και Τ. Τέλογλου.


Από Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: