Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική για την Siemens - Ν. Ζαγοριανός και Γ. Σανιδάς καλούνται στη Βουλή

Το βίντεο από τη Γερμανία στο οποίο ο Χριστοφοράκος φέρεται να μιλά για πολιτικά πρόσωπα ζητεί η Εξεταστική

Στη σκιά του βίντεο στο οποίο φέρεται ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ηellas κ. Μ. Χριστοφοράκος να «εξομολογείται» στους συνηγόρους του για τις συναλλαγές του με πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας κινείται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Στην κατεύθυνση αυτή τα μέλη της Επιτροπής απεφάνθησαν χθες να ζητήσουν από τη γερμανική Δικαιοσύνη, μέσω δικαστικής συνδρομής, να αποστείλει το επίμαχο βιντεοσκοπημένο υλικό με τις συνομιλίες του κ. Χριστοφοράκου, τις οποίες φέρεται να είχε με τους γερμανούς συνηγόρους του σε βίλα επιχειρηματία στη Γερμανία.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα στοιχεία των τεσσάρων ελλήνων αστυνομικών φρουρών του κ. Χριστοφοράκου (ονόματα και τυχόν διερεύνηση ευθυνών τους) και κυρίως τα στοιχεία για τις συνθήκες διαφυγής του στο εξωτερικό, όπως αντιστοίχως και του κ. Χρ. Καραβέλα, πρώην διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens Ηellas.

Οι αστυνομικοί θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή για τον ρόλο που είχαν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της απόφασης φρούρησης του κ. Χριστοφοράκου και για τυχόν πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαφυγή των δύο κατηγορουμένων στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει ως μάρτυρα τον ανακριτή της υπόθεσης κ. Ν.Ζαγοριανό , ενώ προτάθηκε να κληθεί και ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδάς.

Επίσης, θα καταθέσει και η πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κυρία Ευγενία Βελώνη , η οποία είχε οριστεί συμπαραστάτρια του Δημοσίου στην ποινική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη από τον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Ζαγοριανό, για τον οποίο ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σ.Βαλυράκης ζητεί με έγγραφό του προς τον αρεοπαγίτη προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών κ. Γ. Γιαννούλη να αποστείλει αυθημερόν την πειθαρχική δικογραφία εις βάρος του, καθώς και την αναβλητική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των κκ. Χριστοφοράκου και Καραβέλα, βάσει των μετά το 2004 κακουργηματικών πράξεών τους.

Ανενεργή εξάλλου παραμένει ακόμη η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, καθώς το προεδρείο αναμένει την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής για τη σύνθεση της επιτροπής και για το αν μπορούν να είναι μέλη της πρόσωπα που είχαν καταθέσει για την υπόθεση αυτή στη Δικαιοσύνη.

Από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: