Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Άραβες και στην ενέργεια

Μετά τον Σκαραμαγκά, στα σκαριά συμφωνία με το Κατάρ

Μετά τον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας, αραβικά κεφάλαια ετοιμάζονται - σύμφωνα με πληροφορίες- να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην ενέργεια, και πιο συγκεκριμένα στις υποδομές φυσικού αερίου.

Πρόκειται για αραβικά κεφάλαια που προέρχονται από το Κατάρ, τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) παγκοσμίως, τα οποία εξετάζουν από κοινού με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους τη δημιουργία ενός μεγάλου τερματικού σταθμού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αραβικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στο φυσικό αέριο αλλά αφορά και μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων, τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά βρίσκεται πολύ πίσω από πλευράς εγκαταστάσεων μεγάλου μεγέθους.

Συνολικά το ύψος των κεφαλαίων τα οποία ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν στην Ελλάδα οι εν λόγω επενδυτές, εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και ότι μέσω αυτών θα δημιουργηθούν περί τις 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με το υγροποιημένο αέριο, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η κατασκευή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στην Ελλάδα, που θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου της χώρας.

Ως πιθανός χώρος να φιλοξενήσει ένα τέτοιο έργο εμφανιζόταν μέχρι πρότινος η εγκατάσταση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα.

Το σχέδιο της Καβάλας

Το θέμα της κατασκευής ενός τέτοιου σταθμού στην Καβάλα τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι την περίοδο 2005-2006 και ως στόχο είχε να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες της Β. Ελλάδας αλλά και γειτονικών χωρών.

Η συζήτηση, όμως, άνοιξε για τα καλά μετά την κρίση του Ιανουαρίου 2009 (μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) που άφησε χωρίς αέριο σχεδόν όλη την Ευρώπη και κατέστησε επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης και άλλων εναλλακτικών πηγών προμήθειας, πέραν της Μόσχας. Το σχέδιο της Καβάλας επανήλθε τότε.

Το σενάριο ήταν το εν λόγω έργο να κατασκευαστεί κάπου στο Αιγαίο, όπου και θα ελλιμενίζονταν τα πλοία με το υγροποιημένο αέριο από τον Περσικό Κόλπο.

Από τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: