Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Ρύθμιση οφειλών για όλα τα Ταμεία

Αντικειμενικό σύστημα εξόφλησης των καθυστερούμενων εισφορών σε 36 δόσεις


Πάγια ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλόμενες εισφορές για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης καθιερώνει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να εισπραχθεί τμήμα των οφειλών ύψους 12,5 δισ. ευρώ από 350.000 οφειλέτες.

Με τροπολογία- προσθήκη του υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα που κατατέθηκε στη Βουλή, καθιερώνεται αντικειμενικός τρόπος διακανονισμού χρεών με τη θέσπιση πάγιου συστήματος. Έτσι:

● Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται σε 36 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής, από τον οφειλέτη, των τρεχουσών εισφορών. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των 200 ευρώ.

● Αν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση έως και για 4 μήνες, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των δόσεων από τον επόμενο μήνα. Το 36μηνο παρατείνεται για τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες της μη καταβολής της δόσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

● Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

● Σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.

● Στους οφειλέτες που υπάγονται στη νέα αυτή (πάγια) ρύθμιση και τηρούν τους όρους της ρύθμισης, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας 6 ετών. Τονίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής και όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις νόμων για το μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.

Ένας στους τέσσερις δεν πληρώνει

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ένας στους τέσσερις βιοτέχνες- εμπόρους αδυνατεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών). Το αποτέλεσμα είναι, το σύνολο αυτών των οφειλών να φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, περίπου 250.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη καθώς το ασφαλιστικό τους ταμείο βουλιάζει.

Τέλος, σημειώνεται ότι άρχισε ήδη «σαφάρι» πανελλαδικών ελέγχων σε επιχειρήσεις, με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από περίπου 200 υπαλλήλους από τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΣΕΠΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας). Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, κινούνται στοχευμένα κατά προτεραιότητα στους κλάδους και τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα.

Προσλήψεις με επιδότηση εισφορών

Εντός της άνοιξης θα αρχίσει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη περίπου 65.000 ανέργων με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ), ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιδοτεί έως και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για προσλαμβανόμενους μισθωτούς σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες, βάσει προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων που καταρτίζονται με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έπειτα από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

Από τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: