Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Φόρος στην Εκκλησία και τεκμήρια για όλους

Φορολόγηση με συντελεστή 45% των εισοδημάτων άνω των 100.000 ευρώ αλλά και φόρο 20% στα έσοδα της εκκλησίας από την εκμετάλλευση ακινήτων θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης για ταξί, βενζινάδικα, περίπτερα και πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Ισχύει όμως από φέτος η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.


Ο υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου που φέρει τίτλο “αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”. Από το προσχέδιο προκύπτει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει από το 2011 τον τρόπο φορολόγησης σειράς επαγγελμάτων όπως είναι τα ταξί, τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα κάμπινγκ, οι μηχανικοί – αρχιτέκτονες, οι λιανοπωλητές, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, τα βενζινάδικα, τα περίπτερα κ.α.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως μεταβατική περίοδο το 2010 και προαναγγέλλει αυξήσεις στο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα κάτι που σημαίνει ότι θα προκύψει και περισσότερος φόρος. Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι η υποχρέωση για την έκδοση αποδείξεων θα ισχύει και για το 2010.

Για την Εκκλησία, ξεκαθαρίζεται ότι:

1. στις δωρεές ακινήτων προς την Εκκλησία, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 5%

2. στις δωρεές μετρητών προς την Εκκλησία, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%

3.Στα έσοδα της Εκκλησίας από την εκμετάλλευση ακινήτων, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%.

Ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου, αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

► Νέος τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων που θα απαιτούνται για την εξασφάλιση του νομοσχεδίου. Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογούμενος χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος του. Από 12.000 και άνω χρειάζεται να προσκομίζει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος για τις πρώτες 12.000 και 30% του εισοδήματος για το τμήμα του εισοδήματος που είναι πάνω από τις 12.000 ευρώ. Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και αυτού των δηλούμενων. Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Δείτε αναλυτικά το ύψος των αποδείξεων που χρειάζεται να συγκεντρώσετε, αναλογικά με το εισόδημα σας, στον παρακάτω πίνακα:

►Εισαγωγή των τεκμηρίων. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη οι κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί κ.α.

►Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης. Μεταξύ άλλων καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, τα εισοδήματα από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κλπ, οι αμοιβές όσων εκλέγονται στη τοπική αυτοδιοίκηση κ.α. Επίσης από 1/1/2011 εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός με βιβλία εσόδων - εξόδων για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών όπως ιδιοκτήτες ταξί, ΦΔΧ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μηχανικούς κ.α.

►Η καινούρια κλίμακα φορολόγησης, επισημαίνεται ότι θα ισχύει πλέον για όλα τα εισοδήματα και έχει ως εξής:

Επίσης οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2011 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ενώ προβλέπεται συμπλήρωση και υποβολή τους μέσω ΚΕΠ.

►'Όσον αφορά στον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό ισχύει η απαλλαγή τους από το πόθεν έσχες με την πληρωμή φόρου 5% επί της αξίας του κεφαλαίου για ένα εξάμηνο εάν μεταφερθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα. Ακόμη εάν τα χρήματα αυτά επενδυθούν θα επιστρέφεται μέρος του φόρου που πληρώθηκε. Δεν γίνεται αναφορά στο αν ισχύει η παραμονή κεφαλαίων στο εξωτερικό και απαλλαγή τους από το πόθεν έσχες έναντι φόρου 8% που αναφερόταν στο προηγούμενο σημείωμα.

►Στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα ισχύει η παρακάτω κλίμακα:

Για ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας μεγαλύτερης των πέντε εκατομμυρίων ευρω θα εφαρμόζεται συντελεστής 2% για τα επόμενα τρία χρόνια.

►H φορολόγηση των offshore εταιρειών πλέον αναφέρεται ότι θα γίνεται με συντελεστή 15% και όχι 10% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Καταργείται επίσης κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση πληρωμής φόρου. Επίσης πλέον δεν θα αναγνωρίζονται οι συναλλαγές όπως αγορές, δαπάνες, μισθώματα και τόκοι με offshore εταιρείες ή εταιρίες αντιπροσώπευσης τους. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται πως οι έλεγχοι για συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών σε χώρες με προνομιακή φορολόγηση θα εντατικοποιηθούν. Για τους παραπάνω ελέγχους θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα από το υπουργείο.

►Tα κέρδη των επιχειρήσεων θα διαχωρίζονται σε διανεμόμενα και μή διανεμόμενα. Τα μη διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή 24% για το 2010, ο οποίος θα μειωθεί σταδιακά στο 20%. Για τα διανεμόμενα κέρδη θα γίνεται παρακράτηση φόρου σε επίπεδο νομικού προσώπου με το συνολικό της ύψος να αναφέρεται ότι δεν θα ξεπερνά τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει στα εισοδήματα των μισθωτών. Ακόμη θα φορολογούνται οι παροχές σε είδος προς τα εταιρικά στελέχη, όπως τα Ι.Χ. αυτοκίνητα ενώ θα επεκταθεί το ΦΠΑ σε δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται η απαλλάσσονται. Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές ενώ μπαίνει φόρος 90% στα μπόνους των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων γενικότερα.

Επίσης οι δηλώσεις των εταιρειών θα βεβαιώνονται από ορκωτούς λογιστές για τις μεγάλες, και πιστοποιημένα λογιστικά γραφεία για τις μικρότερες. Το πιστοποιητικό που θα εκδίδεται θα περιλαμβάνει παρατηρήσεις και τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας ενώ θα βεβαιώνει για την ακρίβεια της δήλωσης. Σε περίπτωση που εντοπίζονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής, θα υπάρχουν κυρώσεις τόσο στις εταιρείες όσο και στους λογιστές.

►Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σημειώνεται ότι από 1/1/2011 όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων συγκεκριμένου ύψους, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης από την ίδια ημερομηνία συναλλαγές επιχειρήσεων άνω των 1.500 ευρώ που θα γίνονται με μετρητά δεν θα θεωρούνται νόμιμες.

Την ίδια ώρα θα συγκροτηθεί περιουσιολόγιο για όλα τα φυσικά πρόσωπα στο οποίο θα περιλαμβάνονται ακίνητα, Ι.Χ., σκάφη, μετοχές, αμοιβαία ενώ δεν θα περιλαμβάνονται τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα δημοσίου. Το περιουσιολόγιο αυτό αναφέρεται πως θα είναι η βάση για τη διενέργεια διασταυρώσεων. Επιπλέον οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα γίνονται σε τακτική βάση με ετήσιο πρόγραμμα ενώ σε αυτές θα περιλαμβάνονται και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από άλλες χώρες στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών.

Τιμολόγια αξίας πάνω από 3.000 ευρώ θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά από 1/1/2011 ενώ οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία αυτά. Επιπλέον όλοι οι επαγγελματίες, όπως λογιστές, εκτελωνιστές και συμβολαιογράφοι θα αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή ώστε να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με το υπουργείο για λογαριασμό τρίτων. Επίσης όλοι οι επιτηδευματίες, συμπεριλαμβανομένων των πρατηρίων καυσίμων, των περιπτέρων, των πωλητών λιανικών αγορών και των ταξί, θα πρέπει να εκδίδουν αποδείξεις από πιστοποιημένες ταμειακές μηχανές.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής προστίμων και κυρώσεων ενώ σημειώνεται πως η ΥΠΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει άμεσα καταβλητέα πρόστιμα ενώ θα κλείνουν καταστήματα σε περιπτώσεις υποτροπής σε μη έκδοση αποδείξεων. Δημιουργείται εξειδικευμένη υπηρεσία της ΥΠΕΕ η οποία θα ελέγχει ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα καθώς και τηλεφωνικό κέντρο για την υπενθύμιση των οφειλών με την λήξη της ημερομηνίας πληρωμής. Ακόμη φορολογούμενοι που εκδίδουν ανακριβή στοιχεία ή δεν εκδίδουν ενώ πρέπει, θα χάνουν το αφορολόγητο όριο της κλίμακας. Επίσης προβλέπεται φορολογική αμνηστία για άτομα ή επιχειρήσεις τα οποία θα βοηθούν στην αποκάλυψη περιπτώσεων διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών.

►Το αφορολόγητο όριο για νέες επιχειρήσεις από άτομα έως 35 ετών θα είναι τρία χρόνια και όχι πέντε όπως αναφερόταν αρχικά. Επίσης θεσπίζονται περιβαλλοντικά κίνητρα καθώς και εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε τεχνολογική καινοτομία. Επίσης τα κέρδη που προέρχονται από αγαθά που ενσωματώνουν διεθνώς αναγνωρισμένες πατέντες θα απαλλάσσονται φόρων για τρεις χρήσεις.

Έκπτωση φόρου θα παρέχεται και για τις δαπάνες που προορίζονται για κινηματογραφικά έργα μεγάλου μήκους ενώ εισάγονται φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας ενώ μειώνεται ο τζίρος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: