Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

OTE - Κρυφές προαγωγές επιβάρυναν την εθελουσία

Τεράστια είναι για το Δημόσιο τα αναλογιστικά κόστη από την ευνοϊκή ρύθμιση για συνταξιοδότηση 4.850 υπαλλήλων του ΟΤΕ

Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και τεράστια αναλογιστικά κόστη από τις δύο εθελουσίες συνταξιοδοτήσεις στον ΟΤΕ αποκαλύπτονται τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει την περικοπή των συντάξεων παλαιών και νέων ασφαλισμένων στο Ταμείο.

Την ίδια ώρα οι περίπου 700 πρόσθετοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από τον Οργανισμό ύστερα από την τελευταία ρύθμιση του Μαΐου του 2009 της πρώην υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά βρίσκονται μετέωροι χωρίς να εισπράττουν συντάξεις και πιέζουν για την τακτοποίησή τους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους αρμόδιους υπουργούς αρνούνται να προσυπογράψουν την απόφαση με την οποία θα λήξει η εκκρεμότητα των πρώην εργαζομένων στον ΟΤΕ και σκέφτονται ακόμα και να ζητήσουν από τον Οργανισμό να τους επαναπροσλάβει.

Σε διαπραγμάτευση σκέφτεται να πάει η κυβέρνηση και για το επιπλέον κρυφό κόστος που προκύπτει από τις μυστικές συμφωνίες μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και των συνδικαλιστικών στελεχών που είχαν χειριστεί το 2005 το θέμα.

Οι συμφωνίες αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από την επιτροπή που ερευνά τις αναλογιστικές επιπτώσεις στο ΙΚΑ, στο οποίο εντάχθηκε το Ταμείο του ΟΤΕ, τόσο από την εθελουσία συνταξιοδότηση όσο και από την υπαγωγή του κλάδου σύνταξης των συνταξιούχων του ΟΤΕ στο Ταμείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της επιτροπής, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της, εκτός από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που είχε υπολογιστεί ότι ήταν το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης των 4.850 εργαζομένων του ΟΤΕ και το οποίο θεωρητικά επιμερίστηκε μεταξύ Δημοσίου και Οργανισμού (200 εκ. ευρώ για το Δημόσιο και 500 εκ. ευρώ για τον ΟΤΕ) προκύπτει κρυφό κόστος 100 εκ. ευρώ από τη συμφωνία που έκανε ο Οργανισμός με τους εργαζομένους λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση σε νόμο της απόφασης για την εθελουσία.

Η σύμβαση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις 20 Ιουλίου 2005, η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπέγραψαν άκρως ευνοϊκή επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με την οποία προήχθησαν σε ανώτερη βαθμίδα περίπου 3.000 εργαζόμενοι από τους συνολικά 4.850 που βγήκαν στη σύνταξη.

Η σύμβαση αυτή ανέτρεπε στην ουσία τη συμφωνία για την εθελουσία που είχε υπογράψει το Δημόσιο και είχε δημοσιευθεί έξι ημέρες πριν, στις 14 Ιουλίου 2005, με το ΦΕΚ 178.

Το αποτέλεσμα της Συλλογικής Σύμβασης ήταν η σύνταξη των εργαζομένων που βγήκαν με εθελουσία να αυξηθεί διά μιας κατά 300 ευρώ τον μήνα και εφ’ όρου ζωής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με την εθελουσία στον ΟΤΕ βγήκαν στη σύνταξη εργαζόμενοι 41 έως 53 ετών.

Με βάση αυτήν τη σύμβαση, το Δημόσιο και εν προκειμένω το ασφαλιστικό ταμείο επιβαρύνθηκε με πρόσθετο κόστος 100 εκ. ευρώ.

30 δισ. το κόστος για το ΙΚΑ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιτροπής, συνολικά το αναλογιστικό κόστος για το Ταμείο από την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ το ΙΚΑ λόγω της υπαγωγής του Ταμείου του ΟΤΕ σε αυτό θα έχει πρόσθετο αναλογιστικό κόστος 30 δισ. ευρώ.

Στα παραπάνω δεν υπολογίζεται το πρόσθετο κόστος για τους κλάδους υγείας των Ταμείων.

Μετά την εθελουσία έξοδο άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο της Deutsche Telecom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

Βάσει του νόμου Πετραλιά το Ταμείο του ΟΤΕ υπήχθη στο ΙΚΑ χωρίς προίκα, αλλά με την υποχρέωση του Δημοσίου να επιχορηγεί το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ένα ορισμένο ποσό κάθε χρόνο για την πληρωμή των συντάξεων των ασφαλισμένων και όχι για την κάλυψη του συνόλου του αναλογιστικού κόστους.

Για φέτος η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είχε προσδιοριστεί στα 753 εκ. ευρώ και με βάση τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα μειωθεί κατά 10% στα 677 εκ. ευρώ. Σε αντίστοιχο ποσοστό θα κληθούν να περικόψουν οι διοικήσεις των Ταμείων τις συντάξεις των ασφαλισμένων.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ
Σενάρια για επαναπρόσληψη

Ενα δεύτερο κύμα εργαζομένων του ΟΤΕ, περίπου 700, που δεν είχαν καταφέρει να φύγουν το 2005 με τις τότε ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφού δεν προβλεπόταν η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας, κατάφεραν να βγουν στη σύνταξη τον περσινό Μάιο με νέα ρύθμιση που έκανε η τότε υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν υπογράφηκε η ρύθμιση αυτή, Ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ είχαν ήδη αρχίσει να έχουν πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδοτούνταν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για να πληρώσουν τις συντάξεις τους και να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι που βγήκαν στη σύνταξη με τη ρύθμιση του 2009 ακόμα δεν έχουν εισπράξει συντάξεις, αφού δεν έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα κλείσει το θέμα.

Αρχικά η καθυστέρηση είχε προέλθει από τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δήλωνε ότι δεν θα δεχτεί να επωμισθούν τα Ταμεία το κόστος της εθελουσίας του ΟΤΕ.

Φαίνεται πως τελικά οι αντιστάσεις του κ. Λοβέρδου κάμφθηκαν και το θέμα πλέον έχει μπλοκάρει το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα και σκέψεις να ακυρωθεί η σχετική ρύθμιση και να ζητηθεί στον Οργανισμό να επαναπροσλάβει τους συνταξιούχους.

Πάντως το πρόσθετο κόστος της εθελουσίας των 700 στον ΟΤΕ υπολογίζεται στα 90 με 100 εκ. ευρώ και θα καλυφθεί όλο από τον Οργανισμό.
Aπό το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: