Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

ΙΚΑ: Ξεκινά η α’ φάση ηλεκτρονικού ελέγχου συνταγογράφησης

Το σύστημα σκανάρει 135.000 συνταγές την ημέρα και θα εκκαθαρίζει τις συνταγές του μήνα μέσα στον επόμενο μήνα όπως λέει το υπ. Εργασίας.

Ξεκινά η πρώτη φάση ηλεκτρονικoύ ελέγχου συνταγογράφησης που περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ πιλοτικά σε Λαμία και Λάρισα και από 1/5/2010 σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα σκανάρει 135.000 συνταγές την ημέρα και θα εκκαθαρίζει τις συνταγές του μήνα μέσα στον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης σε πρώτο χρόνο. Μέχρι τώρα η διαδικασία έπαιρνε μήνες με πολλά σφάλματα και αμφίβολα αποτελέσματα γιατί γινόταν χειρόγραφα (2.700.000 συνταγές κάθε μήνα)

Από 1/6/2010 ξεκινά σε όλη την Ελλάδα και για τα υπόλοιπα ταμεία ενώ γίνεται προσπάθεια και για νωρίτερα.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: «Αποτελεί προπομπό ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πηγή, δηλαδή στο γιατρό, όπως έχουμε δεσμευτεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο θα είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι.

Η τωρινή φάση δίνει το μήνυμα ότι κανείς πια δε μπορεί να συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα. Ήδη τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του οι ενδείξεις μιλούν για 10% ίσως και λίγο παραπάνω, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με το σύστημα φιλοδοξούμε να βάλουμε τέρμα σε φαινόμενα απάτης και διαφθοράς που ταλανίζουν το χώρο του φαρμάκου και έχουν εκτινάξει τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το φάρμακο σε ποσά πάνω από 6.000.000 ευρώ.

Παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι φαινόμενα σαν αυτά που ΄΄βλέπει΄΄ τώρα πια το σύστημα (π.χ. γιατρός που συνταγογραφεί έως και 100 ή και 200 φορές πάνω από το μέσο όρο των γιατρών της περιοχής), δεν είναι αποδεκτά.

Τέλος, διασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς αφού εν τέλει μειώνουμε την υπερσυνταγογράφηση και τη προκλητή ζήτηση που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους».

Αποφάσεις περικοπών υγείας

Το ΙΚΑ μειώνει τις δαπάνες, μεταξύ άλλων, υποκοστολογώντας υλικά των οποίων οι τιμές είχαν ξεφύγει, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Τις νέες αυτές τιμολογήσεις θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Φ.Κ.Α.

«Οι νέες αυτές τιμές αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και πρέπει να επεκταθούν και στα δημόσια νοσοκομεία. Η αρμόδια υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα επεκτείνει το μέτρο αυτό εντός των επόμενων ημερών. Είναι φανερό πως η υποκοστολόγηση δεν σταματά εδώ, αλλά θα καλύψει όλα τα υλικά και τις σχετικές υπηρεσίες» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το ΙΚΑ για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας:

- Υλικά για επεμβάσεις καταρράκτη

Μείωση κόστους των υλικών κατά 50-60%

Προσδοκώμενο όφελος: 15.000.000 ευρώ

- Υλικά αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αγγείων (στεντ - μπαλόνια)

Μείωση κόστους κατά 60%

Προσδοκώμενο όφελος: 30.000.000 ευρώ

- Υλικά λαπαροσκοπικών επεμβάσεων

Μείωση κόστους κατά 30%

Προσδοκώμενο όφελος: 6.000.000 ευρώ

- Κατάργηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης

(ηλεκτρόδια εξάχνωσης - συρρίκνωση ιστών)

Προσδοκώμενο όφελος: 600.000 ευρώ

- Υλικά για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις περιφερικών αγγείων

Η μείωση κόστους αφορά επεμβάσεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια - κλινικές. Ανάλογη ενέργεια πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για τα νοσοκομεία (συναρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας).Τα οικονομικά οφέλη θα προκύψουν κατά την εκκαθάριση των νοσηλείων μέσα στους επόμενους 3 - 4 μήνες.

Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι παρακάτω αποφάσεις:

- Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για χειρουργικά ορθοπεδικά υλικά, υλικά σπονδυλοδεσίας, υλικά οστεοσύνθεσης.

- Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για συσκευές. υποστήριξης αριστεράς και δεξιάς κοιλίας (τεχνητή καρδιά). Το κόστος των οποίων φτάνει τις 180 - 206.000 ευρώ.

- Μείωση κόστους σε βηματοδότες όλων των τύπων.

- Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής σε στεντ ενδοσκοπικά και ουρολογικά.

Aμπατζόγλου: Σημαντικός ο μηχανογραφικός έλεγχος συνταγών

«Η οικονομική ευρωστία του Ιδρύματος και συγκεκριμένα το κομμάτι του εξορθολογισμού των δαπανών Υγείας, μέσω του μηχανογραφικού ελέγχου συνταγών, αποτελεί σημαντικό άξονα στη στρατηγική της διοίκησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ», αναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, στην ομιλία του στο Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών. Στην ομιλία του, ο κ. Αμπατζόγλου επεσήμανε ότι η διαρκής βελτίωση των εσόδων, ο εξορθολογισμός των δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης, η αναβάθμιση των λειτουργιών, η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, είναι μόνιμοι στόχοι της διοίκησης του Ιδρύματος.

«Το σύνολο των δαπανών και παροχών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, για το έτος 2010, ανέρχεται στο ποσό των 18.831.121.000 ευρώ. Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, κάθε μήνα, υποβάλλονται 2.500.000 - 2.700.000 συνταγές σε όλη τη χώρα, οι μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις καταχωρούνται από την ΚΜΕΛΦ στο μηχανογραφικό σύστημα, ενώ οι προκαταβολές καταβάλλονται στους φαρμακοποιούς, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ», προσθέτει ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

«Κεντρικός πυλώνας του άξονα δράσης του Ιδρύματος, για τον μηχανογραφικό έλεγχο συνταγών, αποτελεί ο εξοπλισμός και η λειτουργία του Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών Φαρμάκων (ΚΕ Συνταγών)».

Κλείνοντας, ο κ. Αμπατζόγλου επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ο στρατηγικός της στόχος είναι η ανάπτυξη του ΟΠΣ Υγείας και η επέκτασή του σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών Υγείας του Ιδρύματος.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: