Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ολοκληρώθηκε ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

Σε οκτώ εβδομάδες η ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της και παρέδωσε το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής περιλαμβάνει δώδεκα σημεία σύγκλισης των μελών της τα οποία περιγράφουν μάλλον γενικές κατευθύνσεις παρά συγκεκριμένα μέτρα.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε ως μονόδρομο την υλοποίηση των κατευθύνσεων αυτών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θα θιγούν και ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν με χρόνο αρχής το 2018.

Τα δώδεκα σημεία σύγκλισης της επιτροπής για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι τα εξής:

1. Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος

2. Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής. Η επιτροπή υπολογίζει ότι το 2010 η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει ότι το ποσό αυτό αφορά μόνον τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία και όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν για την πρωταρχική ανάγκη λήψης μέτρων.

3. Καθιέρωση παγίου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία.

4. Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του Συστήματος. Στο σημείο αυτό παρατίθεται η γνώμη της ΓΣΕΕ για την δημιουργία ενός αποθεματικού αλληλεγγύης και σημειώνεται ότι η πρόταση για επιβολή φόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης παρέμεινε μειοψηφική.

5. Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

6. Έλεγχος των ιατρικών δαπανών

7. Εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών

8. εκλογίκευση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων

9. Νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η επιτροπή συμφώνησε επί της αρχής για το χωρισμό του προνοιακού τμήματος από το ανταποδοτικό δεν κατέληξε όμως σε ένα συγκεκριμένο σχήμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

10. Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από τη σύνταξη. Η επιτροπή θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ) το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιηθεί με επιτυχία στην Γερμανία και την Αυστρία. Σημειώνει επίσης ότι σταδιακά όλες οι υποδομές Υγείας των ταμείων θα περάσουν στο ΕΣΥ.

11. Περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Η επιτροπή υποστηρίζει πρωτίστως τις ενιαίες ρυθμίσεις σημειώνοντας ότι αν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους τους ασφαλισμένους τότε δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ταμείων.

12. Αναγκαία βελτίωση της νομοθεσία για την διαδοχική ασφάλιση.

Λοβέρδος: Θέλουμε να έχουμε τελειώσει πριν το Πάσχα

«Όταν αρχίζει μία πολιτική ενέργεια πρέπει και να τελειώνει. Σήμερα ολοκληρώσαμε το διάλογο για το Ασφαλιστικό και τώρα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρχίζει ο αγώνας, ώστε μέσα σε 8 εβδομάδες να έχει ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδος μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

Σε ερώτηση για το αν θα μπει πλαφόν στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε ότι «έχουν σχεδιαστεί όλα όσα ήταν να σχεδιαστούν.

Όλα όσα θα καταγραφούν στο σχέδιο νόμου έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται και απομένει να ολοκληρωθούν δύο στάδια προ του Πάσχα.

Το πρώτο στάδιο, το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει, είναι η συνεδρία του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσουμε τις βασικές αρχές του Ασφαλιστικού.

Το δεύτερο στάδιο είναι η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης βάσει του άρθρου 36 παράγραφος 7 του κανονισμού της Βουλής, την οποία θα ζητήσουμε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συνεπώς, σε ό,τι αφορά τις γενικές γραμμές και το σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τελειώσει πριν το Πάσχα, με στόχο να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα ούτως ώστε στα μέσα Μαΐου να έχει τελειώσει και η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη ψήφιση του νόμου».

Αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις σχέσεις εργασίας, και συγκεκριμένα για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι «εμείς ζητήσαμε οι μελετητές του ΟΟΣΑ να έχουν περισσότερα στοιχεία για το πώς ακτινογραφείται το ελληνικό εργασιακό τοπίο.

Τους επισήμανα ότι σε μία χώρα που έχει 75% οικογενειακές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν άτομα μίας μόνο οικογένειας, δεν μπορεί ο ΟΟΣΑ να ζητά παραπέρα ευελιξία».
Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: