Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ιδιωτικά σχολεία : Μπλόκο στο ψαλίδι μισθών

«Ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου

«Φρένο» σε ορισμένους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι θέλησαν να περικόψουν παρανόμως μισθούς και επιδόματα από εκπαιδευτικούς -στα πρότυπα του δημόσιου τομέα- έβαλαν οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας.

Την Παρασκευή τρεις ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές μισθών και επιδομάτων, όπως ακριβώς συνέβη και με τους συναδέλφους τους που εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, τόσο από τους ίδιους όσο και από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, διεμήνυσε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα περικοπής αποδοχών των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. «Ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική αφορά στον δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «Το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος, σχολιάζοντας τις κινήσεις και προθέσεις ορισμένων ιδιοκτητών σχολειών, ανέφερε ότι δεν θα γίνουν δεκτά αιτήματα για περιορισμό ή κατάργηση του δώρου στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τα λοιπά, έντονη ήταν η αντίδραση και του προέδρου της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλη Κουρουτού, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πρόκληση από τη μέχρι τώρα μεμονωμένη αυτή κίνηση κάποιων ιδιοκτητών για την ελληνική κοινωνία είναι τεράστια. «Αφενός μεν οι ιδιοκτήτες κερδίζουν το δικαίωμα αύξησης διδάκτρων σε καιρό κρίσης, αφετέρου δε περικόπτουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών», αναφέρει χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Αστεία η αιτιολογία»

«Η αιτιολογία τους ότι «δεν βγαίνουν»» ακούγεται τουλάχιστον αστεία, τη στιγμή που από την εποχή της απελευθέρωσης των διδάκτρων το 2004 και μέχρι το 2009 τα ιδιωτικά σχολεία έχουν αυξήσεις στα δίδακτρά τους, που φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και το 200%».

«Παράνομη» χαρακτήρισε την απόφαση με δηλώσεις του στο «Εθνος» ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά αιτήματα για περιορισμό ή κατάργηση του δώρου στον ιδιωτικό τομέα. «Ο στόχος της κυβέρνησης με τον περιορισμό του δώρου στο Δημόσιο είχε να κάνει με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης του μέτρου στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: