Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Βαριά ονόματα στοχεύει το ΣΔΟΕ

Δικαιοσύνη και υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να εισπράξουν τα χρωστούμενα αλλά και να καθίσουν στο σκαμνί μεγαλοοφειλέτες

Τουλάχιστον 100 δικογραφίες σχηματίστηκαν τον περασμένο μήνα, με κατηγορούμενους για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ γίνονται φορολογικοί έλεγχοι ακόμη και σε... οίκους ανοχής!

Μια επιχείρηση - κεραυνός βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα, με την ΥΠΕΕ (παλαιό ΣΔΟΕ) και τον αρμόδιο για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος εισαγγελέα, που εποπτεύει τη δράση της, Παρασκευά Αδάμη, να έχουν επιδοθεί σε ένα πραγματικό φορο-σαφάρι, σε μια γιγάντια προσπάθεια αφενός να κλείσουν φορολογικές υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφετέρου να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι, εάν είναι δυνατόν, τιμολόγιο τιμολόγιο!

Τις τελευταίες ημέρες το σώμα ελεγκτών της ΥΠΕΕ, που μέχρι τώρα είχε πενήντα άτομα, ενισχύθηκε με ακόμη δεκαπέντε ελεγκτές, που αποσπάστηκαν από άλλα τμήματα της Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνονται πιο εντατικοί και πιο γρήγοροι έλεγχοι.

Δικαστική έρευνα
Ενώ είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη χρησιμοποιεί τα... όπλα της, ακόμη και εναντίον υπαλλήλων Πολεοδομιών, εφοριακών, καθώς και Αστυνομικών Τμημάτων, καθώς έχει ξεκινήσει μεγάλη δικαστική έρευνα με στόχο να διαπιστωθεί εάν καθυστερούν να βεβαιώσουν και να εισπράξουν πρόστιμα ή αμελούν να εκτελέσουν δικαστικές αποφάσεις!.. Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωαν. Σακελλάκο, καθώς υπήρξε -σύμφωνα με πληροφορίες- καταγγελία από εφοριακό ότι ορισμένες Πολεοδομίες στην Αττική αργούν να στείλουν στις κατά τόπους αρμόδιες Εφορίες τα πρόστιμα, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει μεγάλη απώλεια εσόδων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις να επίκειται και παραγραφή! Η δικαστική έρευνα γρήγορα πήρε διαστάσεις... χιονοστιβάδας, αφού εκτός από τις Πολεοδομίες επεκτάθηκε και σε άλλες Υπηρεσίες.

Ετσι δόθηκε παραγγελία σε εισαγγελείς να διενεργήσουν ελέγχους σε Πολεοδομίες, αλλά και σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- κάθε εισαγγελέας χρεώθηκε 3 με 4 αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εκτελούνται οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια σε ερημοκαταδικασθέντες για πλημμελήματα, οι οποίοι μπορούν να τις μετατρέψουν σε χρηματικές και να τις εξαγοράσουν με χρήματα.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αμέλεια αστυνομικών οργάνων, πολεοδόμων και εφοριακών στις υποθέσεις που ανήκουν στη δικαιοδοσία τους, θα ασκούνται εναντίον τους ποινικές διώξεις για παραβάσεις καθήκοντος, ενώ εάν διαπιστώνεται δόλος (σ.σ.: με οικονομικό όφελος) θα απαγγέλλονται κατηγορίες για δωροδοκία και σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις για απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ...

Αυστηρότερες ποινές

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές στη Δικαιοσύνη που ζητούν αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Δικαστικοί κύκλοι τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι πρέπει να προβλέπεται προφυλάκιση για κακουργηματικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς η προφυλάκιση είναι «χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον άσκησης πίεσης, για να καταβληθούν οι φόροι».

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για διαβάθμιση των ποινών στο οικονομικό έγκλημα και τόνιζαν ότι «είναι άδικο να προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών και για φοροδιαφυγή 150.000 ευρώ, αλλά και για 1 δισ. ευρώ»... Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για να ελέγχονται οι υπεράκτιες εταιρείες, γνωστές ως offshore, και προτείνουν να ζητηθούν αναλυτικά στοιχεία από τις τράπεζες, ώστε να αποκαλύπτονται οι διαδρομές των χρημάτων τους!

250 εκατ. τα πρόστιμα
Στο «μικροσκόπιο» 10.000 υποθέσεις

Σε τρία μέτωπα δίνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η ΥΠΕΕ. Σε ρόλο «στρατηγού» ο αρμόδιος για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος εισαγγελέας Παρ. Αδάμης, που εποπτεύει τη δράση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ενώ συντονίζει τους ελέγχους και συμμετέχει σε εφόδους, όταν είναι απαραίτητη η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει ακόμη μία προσπάθεια Εισαγγελίας και ΥΠΕΕ για τη σύνταξη πίνακα με στατιστικά στοιχεία φοροδιαφυγής, με ονόματα οφειλετών, υποθέσεις στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, υποθέσεις που εκκρεμούν, καθώς και τις κυρώσεις (πρόστιμα και ποινές) που έχουν επιβληθεί.

Στον πίνακα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα περιλαμβάνονται και συγκριτικά στοιχεία προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο πίνακας με τα στατιστικά στοιχεία θα σταλεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης που καταβάλλει η χώρα μας.

Σύμφωνα πάντως με όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά, το κυνήγι της φοροδιαφυγής κινείται σε τρεις άξονες:

1 Σχεδόν 10.000 υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων χειρίστηκαν μέσα στο 2009 οι 50 ελεγκτές της ΥΠΕΕ, που ασχολούνται κυρίως με τη φοροδιαφυγή επιχειρήσεων και τις ευρωαπάτες. Το Σώμα ενισχύθηκε πρόσφατα με ακόμη 15 υπαλλήλους. Επιβλήθηκαν συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα, τα οποία αφορούν κυρίως έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων, πλαστά τιμολόγια και ανύπαρκτες συναλλαγές.

2 Τουλάχιστον διακόσιοι άνδρες της ΥΠΕΕ -οι γνωστοί «Ράμπο»- βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο για να διενεργούν ελέγχους σε καταστήματα, νυχτερινά κέντρα, καφενεία, μπαρ κ.λπ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βεβαιωθεί εκατοντάδες παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ο όγκος δουλειάς είναι απίστευτος όχι μόνο για τους ελεγκτές της ΥΠΕΕ, αλλά και για τον εισαγγελέα, που πρέπει να παρίσταται σχεδόν σε κάθε έλεγχο, καθώς η παρουσία του παρέχει εγγυήσεις νομιμότητας. Από την ΥΠΕΕ έχει ζητηθεί να ενισχυθεί το Σώμα με περισσότερα άτομα, ενώ όπως χαρακτηριστικά λέγεται «πρέπει να γεμίσει ο τόπος με ελεγκτές, που να ελέγχουν τους ελεγκτές».

Τις τελευταίες ημέρες έλεγχοι γίνονται ακόμη και σε οίκους ανοχής, καθώς ο νόμος μπορεί να μην προβλέπει και εκεί ταμειακές μηχανές, ωστόσο όσοι έχουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας οφείλουν να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων! Τον τελευταίο μήνα έχουν πυκνώσει οι έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ., προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κόβουν ταμειακές αποδείξεις. Δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν την περίπτωση δικαστικού λειτουργού, που βρέθηκε ως ιδιώτης σε κέντρο διασκέδασης και όταν ζήτησε απόδειξη τον άφησαν να περιμένει όρθιος 45 λεπτά, για να κουραστεί και να φύγει!

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες από τους «Ράμπο» της ΥΠΕΕ να διενεργούν αιφνιδιαστικά ελέγχους στα νυχτερινά μαγαζιά, όχι μόνο το Σαββατοκύριακο που είναι κάτι αναμενόμενο για τους ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης, αλλά και τις καθημερινές.

«Πονοκέφαλος» για την ΥΠΕΕ είναι οι offshore, καθώς ο νόμος προβλέπει να φορολογούνται μόνο τα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες σε τυχαίο έλεγχο βρέθηκαν αδήλωτα ακίνητα offshore εταιρειών και επιβλήθηκαν ανάλογα πρόστιμα.

3 Υποθέσεις λαθρεμπορίας και εμπορίας ναρκωτικών είναι ακόμη ένας τομέας με τον οποίο ασχολείται η ΥΠΕΕ. Και εκεί έχουν ενταθεί οι έλεγχοι, ενώ τον περασμένο μήνα πιάστηκε ανοιχτά της Κύμης πλοίο ελληνικών συμφερόντων, που μετέφερε λαθραία 2,5 εκατομμύρια κούτες τσιγάρα.

Λίγο πριν παραγραφούν
Ελέγχονται εγκλήματα 333 εισηγμένων

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά εκατόν πενήντα υποθέσεις εισαγγελικών παραγγελιών για ελέγχους σε χρηματιστηριακές εταιρείες εκκρεμούν στα συρτάρια της ΥΠΕΕ, με αποτέλεσμα πριν από λίγες μέρες να εκπέμψει σήμα... κινδύνου για την παραγραφή πολλών από αυτές!

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έγγραφο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (αριθμός πρωτοκόλλου 776) διατυπωνόταν... κραυγή αγωνίας για τον όγκο δουλειάς, ενώ είχε διατυπωθεί δραματική έκκληση για άμεση ενδυνάμωση της Υπηρεσίας με μετακίνηση ικανού αριθμού υπαλλήλων από άλλη Υπηρεσία (ΠΕΚ, ΔΕΚ κ.λπ.).

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο της Υπηρεσίας, που κοινοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Οικονομικών, αναφερόταν ότι εκκρεμεί ακόμη η εισαγγελική παραγγελία που αφορούσε υποθέσεις του Χρηματιστηρίου και συγκεκριμένα «για την εις βάθος εξέταση αύξησης και διάθεσης αντληθέντων κεφαλαίων, από το 1998-2002, 333 εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονταν, «έχει περαιωθεί ο έλεγχος σε 96 επιχειρήσεις», ενώ σε άλλο σημείο αναφερόταν ότι η υλοποίηση της εισαγγελικής παραγγελίας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις κυρίως της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Με το έγγραφο γνωστοποιούνταν ότι δεν έχει γίνει έλεγχος σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επίσης ότι πολλές υποθέσεις επεστράφησαν ανεξέλεγκτες, ενώ σε άλλο σημείο διαπιστωνόταν το ενδεχόμενο παραγραφής στις 30 Ιουνίου 2010.

Συγκεκριμένα αναφερόταν μεταξύ άλλων επειδή 30 Ιουνίου 2010 παραγράφονται χρήσεις 2000, 2001, 2002 και 2003, και δεδομένου ότι στην Υπηρεσία μας εκκρεμούν περισσότερες από 150 υποθέσεις εισαγγελικών παραγγελιών, πέραν της συγκεκριμένης εισαγγελικής παραγγελίας και λαμβανομένου υπόψη του ιδιαίτερα μεγάλου καθημερινού φόρτου εργασίας για την επίτευξη των στόχων περαίωσης επεξεργασίας και ολοκλήρωση εισαγγελικών παραγγελιών παρακαλούμε για την άμεση ενδυνάμωση της υπηρεσίας με μετακίνηση ικανού αριθμού υπαλλήλων...».

Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: