Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Μειωμένη συμμετοχή από υπουργούς στο σεμινάριο

Σνόμπαραν οι περισσότεροι υπουργοί το σεμινάριο διαχείρισης κρίσεων που έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στην Ιπποκράτους. Παρόντες ήταν μόνο ο Χ. Παμπούκης, ο Π. Γερουλάνος, η Τ. Μπιρμπίλη, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Μ. Καρχιμάκης, ο Στ. Αρναουτάκης, οι ευρωβουλευτές και οι περιφερειάρχες.

Ο Ρ. Χάιφεντς, της σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ, εκφώνησε μια 11σέλιδη ομιλία με τίτλο... «Η ηγεσία σε (μόνιμη) κρίση», δίνοντας έμφαση όχι τόσο στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων από μεσαία στελέχη, αλλά στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η δράση ενός ηγέτη, πολιτικού ή επιχειρηματία. Οσοι πήγαν βρήκαν την εισήγηση ενδιαφέρουσα, οι υπόλοιποι εκφράζονταν γι’ αυτήν απαξιωτικά, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες υποβαθμίζουν τον ρόλο του κυβερνητικού στελέχους.

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό μήνυμα που βγήκε από τη διαδικασία είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου χρειάζεται πολλαπλασιαστές. «Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο και σταθερό μήνυμα, που θα επαναλαμβάνεται από χιλιάδες στόματα», είπε αρκετές φορές, προς εμπέδωση από τους «μαθητές» του, ο Αμερικανός καθηγητής. Ο Ρ. Χάιφεντς παρομοίασε την κρίση με ένα καρδιακό επεισόδιο. Το πρώτο στοίχημα είναι να επιβιώσει ο ασθενής. Το δεύτερο είναι να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο, ώστε να αποτρέψει παρόμοια απειλή στο μέλλον. Αυτό θα πρέπει να κάνουν και οι ηγέτες στην οικονομική κρίση: να τη δουν σαν ευκαιρία. Σε αυτήν την πορεία, όμως, προειδοποίησε τον Γ. Παπανδρέου πως «όταν ζητάτε από τους ανθρώπους να κάνουν τις αναγκαίες, αλλά δυσάρεστες προσαρμογές στη συμπεριφορά τους ή στη δουλειά τους, ίσως προσπαθήσουν να σας υπονομεύσουν»!

«Οι άνθρωποι ζητούν απεγνωσμένα καθοδήγηση, ενώ εσείς αντιμετωπίζετε μια πορεία προς τα εμπρός που δεν είναι καθόλου προφανής, οι ανατροπές και οι στροφές είναι το μόνο βέβαιο», προσέθεσε με νόημα. Αντλώντας παραδείγματα από τον χώρο των επιχειρήσεων, έδειξε την προτίμησή του σε «χειρουργικές» επεμβάσεις και έδωσε έμμεσες, αλλά σαφείς συμβουλές στον Γ. Παπανδρέου. Επισήμανε ότι «στοχευμένες αλλαγές σε ειδικά χαρακτηριστικά του DNA της επιχείρησης θα κάνουν όλη τη διαφορά».

Αναφερόμενος στην περίπτωση του ιατρικού κέντρου Beth Israel Deaconess, το οποίο ανέλαβε το 2002 ο Paul Levy, ενημέρωσε το ακροατήριό του πως όταν ο νέος διοικητής είπε ότι θα κάνει περικοπές στους υψηλόμισθους για να σωθούν οι θέσεις εργασίας των χαμηλόμισθων, «όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα».

Προφανώς θα ήθελε να πει ότι αυτό θα πρέπει να κάνουν και οι Ελληνες που υφίστανται αντίστοιχες περικοπές. Περνώντας στο παράδειγμα του Egon Zehnder (επικεφαλής εταιρείας εύρεσης στελεχών), εξήγησε πως είχε κάνει συμμέτοχα στην πορεία της εταιρείας του όλα τα στελέχη, όπως δηλαδή θα πρέπει να είναι ή να αισθάνονται και όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές.

Aπό το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: