Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η αξιοπιστία θέλει αποδείξεις

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Είναι προφανής, από τον τρόπο που ανακοίνωσε τα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι η ευρηματικότητά της δεν εξαντλείται σε μέτρα υπερφορολόγησης και περικοπής αποδοχών, αλλά έχει και άλλους στόχους. Και κυρίως ότι όσα έλεγε προεκλογικά τα εννοούσε, αλλά η κατάσταση την οποία βρήκε την υποχρεώνει να μεταθέτει τους στόχους εκείνους για καταλληλότερες περιόδους.

Μέχρι τότε, όμως, είναι πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να πείσει η κυβέρνηση για την αξιοπιστία των δεσμεύσεών της. Και μια και οι αναπτυξιακές πολιτικές δεν αναμένεται να αποτελέσουν το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης για τους επόμενους τουλάχιστον μήνες, ας φροντίσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να πείσουν πως τα όσα έλεγαν και λένε για το κυνήγι όσων αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά απηχούν αμετακίνητο πολιτικό στόχο.

Είναι αλήθεια ότι και το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβάνει αποφάσεις οι οποίες αγγίζουν τους οικονομικά ισχυρούς, αλλά μόνο τους συνεπείς στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους. Το πρόβλημα, όμως, είναι οι ασυνεπείς, αυτοί που φοροδιαφεύγουν ή αυτοί που δεν καταβάλλουν βεβαιωμένες οφειλές τους. Και, ως γνωστό, αυτές είναι οι πηγές από τις οποίες είναι δυνατό να προέλθουν σημαντικά έσοδα για τη χώρα και να πειστεί ο απλός πολίτης ότι τελικά δεν είναι το κορόιδο της υπόθεσης.

Υποθέσεις, ονόματα και αποτελέσματα είναι που περιμένει να δει ο απλός πολίτης. Κάποιους που να πάνε φυλακή, όπως εύστοχα συνοψίζεται η λαϊκή απαίτηση για απονομή δικαιοσύνης σε όσους διαχρονικά αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους. Μόνο έτσι θα πειστεί ο απλός φορολογούμενος ότι το κράτος τον βλέπει διαφορετικά. Και μοιραία το ερώτημα είναι: θα ανταποκριθεί και μέχρι ποιον βαθμό η κυβέρνηση στο αίτημα αυτό;

Πριν από καιρό δημοσιοποιήθηκαν έλεγχοι για γιατρούς στο Κολωνάκι που φοροδιέφευγαν. Τι έγινε με τις υποθέσεις αυτές; Επιβλήθηκαν κυρώσεις και ποιες; Και τι έγινε παραπέρα; Αλλοι έλεγχοι έγιναν, τι απέδωσαν και ποια κατάληξη είχαν; Και με ηχηρά ονόματα τι θα γίνει; Πότε θα πληροφορηθεί ο Ελληνας πολίτης ότι άρχισαν να εξοφλούνται «γραμμάτια»;

Μόνο μέσα από τέτοιες αποδείξεις θα κατοχυρωθεί η κυβερνητική αξιοπιστία.

Aπό το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: