Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Κατσέλη: Οι πέντε μεγάλες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

Ομιλία της υπουργού Οικονομίας στο συνέδριο της International Herald Tribune.

Στην τόνωση των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, με την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Μάιο και θα διοχετεύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς εξωστρεφείς, σε τομείς υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune.

Η υπουργός αναφέρθηκε σε πέντε μεγάλες προτεραιότητες που αποτελούν και τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που προάγουν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:

- Αμεση ενεργοποίηση των διαθέσιμων πόρων (εθνικών και κοινοτικών), στην επιτάχυνση της απορροφητικότητας και τη διοχέτευση των πόρων σε τομείς με στρατηγικό πλεονέκτημα. Με το νόμο που ψηφίζεται μεθαύριο στη Βουλή, για το ΕΣΠΑ, επιτυγχάνεται η απλοποίηση και η πλήρης αποκέντρωση των διαδικασιών. Αυτή τη στιγμή, η απορροφητικότητα βρίσκεται περίπου στο 6%, δηλαδή σε πέντε μήνες έχουν απορροφηθεί τόσα κονδύλια, όσα κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια. Στόχος είναι η απορρόφηση να φτάσει στο 15% στο τέλος του έτους.

- Τόνωση των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, με την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Μάιο και θα διοχετεύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς εξωστρεφείς, σε τομείς υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, κατατίθεται το επόμενο διάστημα, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, και από 39 ημέρες που απαιτούνται σήμερα θα χρειάζεται μια ημέρα.

- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιακή σύγκλιση, με την προώθηση καινοτόμων εργαλείων που θα αποκαθιστούν τον υγιή ανταγωνισμό στη λειτουργία της αγοράς. Ειδικότερα, με το ηλεκτρονικό σύστημα επανατιμολόγησης περίπου 6.500 φαρμάκων, θα εξοικονομηθούν δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ ετησίως. Σε λειτουργία βρίσκεται επίσης το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν τα προϊόντα με τις χαμηλότερες τιμές.

- Αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς, ώστε να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και να προστατεύονται οι καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 1977, ενώ προωθείται μηχανισμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρτέλ. Σύντομα, κατατίθεται σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και τις ασφαλιστικές υπηρεσίες.

- Αξιοποίηση και ενεργοποίηση σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις και μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Εντός του έτους, υπογράφεται συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την προώθηση προγραμμάτων αστικής ανάπλασης, ενώ με την ανασύσταση της Διϋπουργικής Επιτροπής, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) χρησιμοποιούνται για έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, απόδοσης και επιχειρηματικού ρίσκου. Τέλος προχωρά η σύσταση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργήσει ως χρηματοδοτικό εργαλείο για επενδύσεις νέου τύπου, όπως η πράσινη ενέργεια, οι αστικές αναπλάσεις, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η βιοτεχνολογία και τα μεγάλα έργα υποδομής.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: