Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Μέτρα για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων και.... επιταγών

Αναπτυξιακό αντίβαρο στα μέτρα λιτότητας, ώστε να μην βυθιστεί η οικονομία σε βαθιά ύφεση, αναζητά η κυβέρνηση.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, παρουσίασε δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης εταιρείας θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Ανέφερε ότι «ξεκολλάνε» μεγάλα επενδυτικά σχέδια αξίας πολλών δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο ΤΕΜΠΜΕ, υποστήριξε πως τα δύο νέα προγράμματα που ανακοίνωσε δίνουν ανάσες στις βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διασφαλίζουν ότι τα χρήματα «πιάνουν τόπο» και διοχετεύονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην κάλυψη, με χαμηλότοκα δάνεια, μέχρι και του 100% των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ανώτατο ύψος δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κατώτατο σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων στην επιχείρηση.

Η υπουργός το χαρακτήρισε πρόγραμμα εκτάκτου χαρακτήρα, το οποίο ανταποκρίνεται στο αίτημα όλων των παραγωγικών φορέων, όπως τα επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισ. ευρώ και αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και η διάρκειά του είναι 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος, κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους.

Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.

Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας - νέες ή υφιστάμενες) και όλων εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.) που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω.

Κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών

Μέσω του δευτέρου προγράμματος, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να εξασφαλίζουν ρευστό για την αγορά πρώτων υλών και άλλων άυλων αγαθών. Η Λούκα Κατσέλη εκτίμησε ότι δίνει ανάσες και στους προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα είτε πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, είτε βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε ακάλυπτες επιταγές. Το ύψος του δανείου ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για τη διάρκεια του προγράμματος τις 300.000 ευρώ. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων και άλλων νόμιμων παραστατικών.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος για την κάλυψη των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που είναι προβληματικές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του δανείου και το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ, ισχύει ότι και στην περίπτωση της κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί από το ΤΕΜΠΜΕ ένα πλέγμα προγραμμάτων με σκοπό την κάλυψη μέσω εγγυήσεων δανείων επενδυτικού χαρακτήρα για τομείς και κλάδους της νέας οικονομίας καθώς και για παραδοσιακούς αλλά ανταγωνιστικούς κλάδους, όπως επίσης και των χρηματοδοτικών εργαλείων της οικονομίας (factoring, leasing, venture capital).

Παρόντες στη συνέντευξη που έδωσε η Λούκα Κατσέλη ήταν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Ελληικής Ενωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: