Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Εξεταστική για το Βατοπέδι - Και στο βάθος πολιτικά πρόσωπα

«Σκληρό κατηγορώ» εναντίον όλων των πρώην υπουργών (Οικονομικών) και υφυπουργών, κυρίως της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που χειρίστηκαν το θέμα της εκχώρησης της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου με αποτέλεσμα τις ανταλλαγές, απαγγέλλει η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού κατά τη σύνταξη των κατηγορητηρίων εναντίον μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και του πρώην προέδρου του.

Οπως αποδεικνύεται από τις απολογίες τους και από τα έγγραφα που υπάρχουν στην πολυσέλιδη πλέον δικογραφία του σκανδάλου του Βατοπεδίου, η ανακρίτρια κατηγορεί τους υπουργούς και τους υφυπουργούς για παράβαση καθήκοντος και απιστία , ενώ απαγγέλλοντας κατηγορίες εις βάρος των μη πολιτικών προσώπων τους κατηγορεί ότι εν γνώσει τους προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο, διότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τα κατηγορητήρια

* «Κατηγορητήριο εναντίον παρέδρου, Ι. Χατζηνέκουρα... κατά την άσκηση των καθηκόντων σου έχοντας ενημερωθεί λόγω της θέσεώς σου στο Συμβούλιο που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και από τις επαφές που είχες με τους εκπροσώπους της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, μοναχούς Εφραίμ, κατά κόσμο Βασίλειο Κουτσού, καθηγούμενο της Μονής και Αρσένιο, κατά κόσμο Αντώνη Φίλο, οι οποίοι ασκούσαν παρεμβάσεις, για την υπόθεσή τους σε σένα και στον αρμόδιο για την αποδοχή των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου αυτού τότε υφυπουργού Οικονομικών ότι στα σχέδια του υφυπουργού Οικονομικών ήταν να αποδεχθεί τη νομιμότητα των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί από τον προηγούμενο υφυπουργό Οικονομίας περί μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου επί των τοπογραφημένων παραλιμνίων εκτάσεων εμβαδού 25.000 στρεμμάτων στη λίμνη Μπορού...»

Με αφορμή την κλήση για απολογία του παρέδρου, η ανακρίτρια κατηγορεί τους πρώην υφυπουργούς Δούκα και Φωτιάδη ότι σχεδίασαν την παραχώρηση της λίμνης με συνέπεια στη συνέχεια την πραγματοποίηση των ανταλλαγών.

* Στο ίδιο κλίμα ο Παρασκευάς Βαρελάς κατηγορείται ότι «μετά από συνεννόηση με τους Ι. Διονυσόπουλο, Νομικό σύμβουλο και πρόεδρο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, και τους Στέφανο Δέτση, Ι. Χαλκιά και Ι. Χατζηνέκουρα με πρόθεση να παρέχει συνδρομή στον τότε υφυπουργό Οικονομικών για την έγκριση των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου στη μη προβολή των δικαιωμάτων του Δημοσίου...»

Τον κατηγορεί ότι υπερψήφισε την εισήγηση του Στ. Δέτση υπέρ της μη επανεξέτασης της υπόθεσης της εκχώρησης της λίμνης (γνωμοδότηση 26/20-5-2004). Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου αναφέρει η ανακρίτρια Καλού ότι η παραδοχή ότι η Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου «αναγνώρισε στον υπουργό Γεωργίας τη διακριτική ευχέρεια να καθορίσει μονομερώς τους όρους της παραχώρησης της κατοχής στη Μονή...»

Εντύπωση προκαλεί εδώ και όσα υποστηρίζει στην απολογία του ο κ. Βαρελάς, ο οποίος αρνείται ότι γνώριζε τον Μάιο του 2004 ότι εκκρεμούσε δίκη στο Πρωτοδικείο Ροδόπης για την κυριότητα της λίμνης μετά από αγωγή της Μονής το 2003. Υποστηρίζει ότι τα της δίκης τα πληροφορήθηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2008!

«Είχε ιδιαίτερες σχέσεις»

* Καταπέλτης είναι και το κατηγορητήριο εναντίον του Στ. Δέτση, για τον οποίο, όπως λέει, «προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι ήταν ο μόνος από τα μέλη του συμβουλίου που ο Πρόεδρος εμπιστευόταν τον χειρισμό των υποθέσεων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ορίζοντας αποκλειστικά αυτόν ως εισηγητή στις υποθέσεις της Μονής... κατά τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών επί σειρά ετών είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τους εκπροσώπους της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και Αρσένιο, ο οποίος με άλλον μοναχό εκπροσωπούσε τη Μονή και παρίστατο στο Συμβούλιο...» ή τον κατηγορεί ευθέως για μεροληψία υπέρ της Μονής, ενώ αναφέρεται και στην επίσκεψή του στο Βατοπέδι το 2006, μετά την επιτυχή έκβαση των υποθέσεων της μονής.

Την επίσκεψη, όπως επισημαίνει η ανακρίτρια, την έκανε με τον συγκατηγορούμενό του πρόεδρο του Συμβουλίου, Ι. Διονυσόπουλο, ο οποίος από το 2003-2006 είχε επισκεφθεί τρεις φορές τη Μονή Βατοπεδίου και το 2003, όταν υπήρχε η εκκρεμοδικία στη Ροδόπη. Στον Στεφ. Δέτση επιβλήθηκε εγγύηση 70 χιλιάδων ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος, περιοριστικός όρος που δεν ακυρώθηκε, παρά την αίτηση που κατέθεσε εκείνος.

Στο ίδιο κατηγορητήριο η ανακρίτρια κάνει λόγο για πιέσεις, που ασκούνταν, όχι μόνο στον εισηγητή Δέτση αλλά και στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών!

* Στο μεταξύ με ρυθμό χελώνας φαίνεται ότι προχωράει το άνοιγμα των λογαριασμών της υπεράκτιας εταιρείας Rassadel, η οποία είχε κύκλο εργασιών εκατομμυρίων ευρώ και ήταν συμφερόντων της Μονής Βατοπεδίου. Οπως αποκαλύπτεται από έγγραφο του επαρχιακού δικαστηρίου της Κύπρου που δημοσιεύουμε σήμερα, η εταιρεία το επίμαχο διάστημα των ανταλλαγών επένδυσε δύο υπέρογκα ποσά (από δέκα εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα) σε άλλους δύο επενδυτικούς ομίλους, που είναι υπεράκτιες εταιρείες, όπως δείχνει ο τίτλος τους. Αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για το Aris Strategy Offshore Fund και το MFG Diversified Strategy Fund EUR Α Shares.

Και όμως, ο επικεφαλής της αρχής κατά του ξεπλύματος, όπως αποδεικνύεται από έγγραφο που ήρθε στην εξεταστική της Βουλής μόλις τον Ιανουάριο του 2010, ζήτησε το άνοιγμα των λογαρισμών περίπου 25 εταιρειών. Ανάμεσα σ' αυτές είναι και άγνωστες off shore, για τις οποίες η ανακρίτρια δεν έχει πλήρη εικόνα. Πολλές από αυτές έχουν έδρα την Κύπρο, αλλά και το Βελιγράδι, τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, αλλά και ελληνικές πόλεις...

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: