Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Δηλώσεις Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Nicolas Sarkozy μετά τη συνάντησή τους

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2010

N. SARKOZY: Είχα σήμερα μία σε βάθος συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Θέλω να τον συγχαρώ για το θάρρος του – είναι ένας πολύ θαρραλέος άνθρωπος – και για τα αναγκαία μέτρα που πήρε. Είχα μάλιστα σήμερα και μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Καγκελάριο της Γερμνανίας, την κυρία Μέρκελ. Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλονται, προκειμένου να επιτραπεί η εξυγίανση των ελληνικών δημοσιονομικών, όπως είχε δεσμευθεί την 11η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα δρα με αποφασιστικότητα και με σταθερότητα και, ως εκ τούτου, μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας. Η Γαλλία στέκεται δίπλα στην Ελλάδα, με απόλυτη αποφασιστικότητα.

Την 11η Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπαμε δύο πράγματα: πρώτον, ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει τα πάντα, ώστε να τηρήσει τον φιλόδοξο στόχο, να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 4%, με επιπρόσθετα μέτρα. Αυτό ακριβώς έπραξε η Ελλάδα.

Η Ελλάδα έκανε ακριβώς αυτό το οποίο της ζήτησε η Ευρώπη. Όμως, είχαμε ζητήσει και κάτι δεύτερο: τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα ελάμβαναν συντονισμένα και αποφασιστικά μέτρα, εάν αυτό αποδεικνυόταν απαραίτητο.

Η ελληνική Κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα τα οποία αναμέναμε. Τα κράτη της Ευρωζώνης, λοιπόν, οφείλουν πλέον να σταθούν δίπλα της και να είναι έτοιμα να λάβουν τα δικά τους, αντίστοιχα μέτρα. Η Γαλλία, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της, θα πράξει το απαραίτητο.

Σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη χρηματοδότησης, μας το επιβεβαίωσε ο κ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα μπόρεσε να ξαναβρεί την αξιοπιστία της, με τις δικές της δυνάμεις. Όμως, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: εάν ήταν απαραίτητο, τα κράτη της Ευρωζώνης θα τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία επ’ αυτού.

Το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα. Και αυτό συνεπάγεται την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία πάνω στην έκφραση της αλληλεγγύης αυτής. Θα ήθελα εξάλλου να πω ότι, σε αυτή την υπόθεση, προφανώς διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, όμως είναι και το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο διακυβεύεται εξίσου.

Οι Ευρωπαίοι από κοινού δόμησαν ένα κοινό νόμισμα. Όλα τα κράτη τα οποία μοιράζονται το νόμισμα αυτό πρέπει να είναι αλληλέγγυα, είναι πολιτική δέσμευση αυτή, είναι ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και οικονομική πραγματικότητα.

Εφιστώ άλλωστε την προσοχή σας στο γεγονός ότι, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία, θα λάβουν μια συντονισμένη και κατόπιν διαβούλευσης δράση, για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία. Η Γαλλία λοιπόν είναι αποφασισμένη να πράξει κάθε τι απαραίτητο, ώστε να βγει και η Ελλάδα πολύ πιο δυνατή απ’ αυτή την κρίση, αλλά και η Ευρώπη πιο δυνατή και πιο ενωμένη.

Την 11η Φεβρουαρίου αποφασίσαμε να δώσουμε τα απαραίτητα μέσα, αναλαμβάνοντας στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συμβούλιο τις σχετικές δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν τηρηθεί – και ευχαριστώ πάρα πολύ την Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Κουσνέρ, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, που ολοκλήρωσαν τη συζήτηση αυτή και τήρησαν αυτά τα οποία είχαν συμφωνηθεί.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νικολά, θέλω να σ’ ευχαριστήσω εγκάρδια για την ουσιαστική προσωπική στήριξη που δείχνεις προς την Ελλάδα. Και αυτό, από την πρώτη στιγμή.

Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σου έναν σταθερό φίλο, που εκφράζει τη φιλία των λαών μας, αλλά και τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.

Όπως ανέφερες, κυρίαρχο κομμάτι των συζητήσεών μας υπήρξε η οικονομική κρίση, που δεν αφορά μόνο στην ελληνική οικονομία, αγγίζει το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρώ. Αφορά και στη λειτουργία των διεθνών αγορών.

Είχα την ευκαιρία και περιέγραψα στον κ. Σαρκοζί τα μέτρα που έλαβε η χώρα μας, μέτρα άμεσα για την αντιμετώπιση της οικονομικής συγκυρίας. Υπογράμμισα για άλλη μια φορά την ισχυρή πολιτική μας βούληση να πετύχουμε την ανάκαμψη, την αναδιάρθρωση της οικονομίας, να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ελκυστική για επενδύσεις και για ανάπτυξη, με την απαραίτητη κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Είναι πολύ θετικό, και ευχαριστώ Νικολά, που εσείς αλλά και η Γαλλία, αναγνωρίζετε και στηρίζετε αυτή την τεράστια προσπάθεια του Ελληνικού λαού. Και ξέρω ότι δεν είστε μόνον εσείς, αλλά ότι έχουμε την αλληλεγγύη ολόκληρου του Γαλλικού λαού. Και θέλω να ευχαριστήσω το Γαλλικό λαό γι’ αυτή την αλληλεγγύη που μας δείχνει.

Η Γαλλία στηρίζει επίσης, έμπρακτα και με κάθε τρόπο, το ευρώ και το κάνει συστηματικά. Είναι αυτό που θέλουμε και εμείς. Γι’ αυτό και θέλαμε να δείξουμε, με τη δική μας αποφασιστικότητα, ότι μπορούμε να πάρουμε εκείνα τα μέτρα, που όσο σκληρά και αν είναι, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση πρώτα απ’ όλα της ελληνικής οικονομίας, αλλά συμβάλλουν και στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Εμείς ξεκινήσαμε πριν από λίγους μήνες και όταν ανέλαβα, είχα την εντολή για αλλαγές στη χώρα μου, στην Ελλάδα. Η εντολή ήταν να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, μια νέα Ελλάδα, να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Και το πρώτο βήμα ήταν να φύγουμε από αυτή την κρίση, να πάρουμε τα πρώτα δύσκολα μέτρα, αλλά από εκεί και μετά, να συνεχίσουμε μια τεράστια προσπάθεια με τον Ελληνικό λαό, για την ανόρθωση της οικονομίας μας και την ανάκτηση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας, και διεθνώς, και στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το χρέος που έχουμε, πρώτα απ’ όλα εμείς, απέναντι στο ίδιο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε, ή αν δεχθούμε, από κερδοσκόπους, δεν θα είναι θέμα ελληνικό, αλλά θα είναι θέμα ευρωπαϊκό. Αφορά στην Ευρώπη, αφορά στην Ευρωζώνη, αφορά στο ίδιο το ευρώ.

Και θα ήθελα να ελπίζω ότι αυτή η κρίση που πέρασε η δική μου χώρα, η Ελλάδα, θα είναι αφορμή για να συμβάλει σε μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη, με ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση- όπως είπατε κ. Πρόεδρε, αγαπητέ Νικολά. Αλλά βεβαίως, αυτό το οποίο χρειάζεται τώρα είναι αποφασιστικότητα, για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την οποιαδήποτε προσπάθεια επίθεσης και κερδοσκοπίας απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ότι συμφωνήσαμε σε μια κοινή δράση με τον Πρόεδρο Σαρκοζί, με την Καγκελάριο Μέρκελ, και σε συνεργασία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας. Είναι μια πρωτοβουλία, που θα εκδηλωθεί σύντομα.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να μπω σε άλλα θέματα. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας, όπως τόνισα και την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ, είναι άριστες και έχουμε πολλούς τομείς διμερούς συνεργασίας, αλλά και συνεργασία στη Μεσογειακή Ένωση, που είναι πρωτοβουλία δική σας κ. Σαρκοζί, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, για τα οποία και συζητήσαμε.

Και βέβαια Νικολά, σε περιμένουμε και στην Ελλάδα. Και πάλι ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διπλή ερώτηση: κύριε Παπανδρέου, θα συνεχίσετε να αποκλείετε πλήρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Και κ. Σαρκοζί, μπορείτε να εγγυηθείτε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες την Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

N. SARKOZY: Κοιτάξτε, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δημιουργήσαμε το ευρώ, ένα ενιαίο νόμισμα. Πολύ σημαντική πρόοδος που, μεταξύ άλλων, μας επέτρεψε να διέλθουμε και τη χρηματοοικονομική κρίση, χωρίς να χρειασθεί να διαχειριστούμε προβλήματα υποτίμησης μεταξύ των χωρών μας.

Αυτή η αλληλεγγύη του ενιαίου νομίσματος, λοιπόν, αυτή η κοινή οικονομική αγορά και η αλληλεγγύη του νομίσματος θεμελιώνονται πάνω σε μια άλλη, βασική αλληλεγγύη: ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης πρέπει πρωτίστως να μπορεί να βασίζεται στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης – διαφορετικά, τι χρησιμεύει να υπάρχει ενιαίο νόμισμα;

Όταν ασκούσα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπραγματεύθηκα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 25 δις αμερικανικών δολαρίων για βοήθεια προς την Ουγγαρία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι μέλος της Ευρωζώνης. Η λογική είναι ακριβώς ότι ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, που πλήττεται από τους κερδοσκόπους, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ελλάδα, θα πρέπει κατ’ αρχήν να βασίζεται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Διαφορετικά, γιατί να έχουμε ενιαίο νόμισμα;

Η θέση μου λοιπόν είναι απόλυτα σαφής, το είπα στον Γιώργο Παπανδρέου και το λέω σε οποιονδήποτε κάθεται στο στρογγυλό τραπέζι της Ευρώπης: η Ευρωζώνη θα πρέπει πάντα να είναι δίπλα σε μια χώρα, η οποία πλήττεται από την κερδοσκοπία. Σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη.

Εάν στην πρώτη κρίση δεν λειτουργούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, τι μήνυμα στέλνουμε; Θα ήθελα εξάλλου να πω ότι την ίδια θέση με τη δική μου, πιστεύω ότι έχει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον οποίο συνομίλησα, την ίδια θέση έχει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – δεν είμαι εκπρόσωπός του, νομίζω όμως ότι έχει την ίδια – καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να μας βοηθήσει ίσως τεχνικά, αυτό είναι ζητούμενο, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ παλεύω ακριβώς για να υπεραμυνθούμε της αλληλεγγύης της Ευρωζώνης και της σημασίας αυτού του ενιαίου νομίσματος. Προφανώς, δεν πρόκειται καθόλου για πρόκληση – αν θέλετε – προς τις ΗΠΑ, ούτε και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά. Είναι θέμα λογικής και συνοχής, συνέπειας λογικής.

Μπορούμε να σκεφθούμε πάρα πολλές διαφορετικές διατυπώσεις, αλλά πρωτίστως είναι αυτό: η λογική και η συνοχή της Ευρωζώνης. Και γι’ αυτό η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδος. Όχι μόνο γιατί είναι η Ελλάδα, αλλά γιατί είναι μέλος της Ευρωζώνης και γιατί έχουμε ένα κοινό νόμισμα.

Οι κερδοσκόποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αλληλεγγύη κάτι σημαίνει. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είμαστε παρόντες. Αυτό είναι η Ευρώπη. Πάλεψα σε όλη μου τη ζωή για μια πολιτική Ευρώπη που θα μετρά, για μια κοινωνική Ευρώπη, για ένα ενιαίο νόμισμα. Αυτό έχει κάποιες συνέπειες, και το λέω εξάλλου.

Όσο πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα και πιο σταθερά το λέμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα διευθετηθεί το πρόβλημα. Νομίζω ότι δεν άφησα κάποια αμφισημία, τουλάχιστον αυτή είναι η άποψή μου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς, αντιμετωπίζοντας το οικονομικό μας πρόβλημα, πήραμε τα μέτρα μας. Μάλιστα, πήραμε μέτρα και επιπλέον των όσων είχαν αξιολογήσει και προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ειδικοί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και βεβαίως, πρώτος μας στόχος είναι να μπορέσουμε να κινηθούμε χωρίς κανένα πρόβλημα, ακριβώς επειδή έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα. Η Ελλάδα, να είναι μια χώρα που να μπορεί να δανείζεται, όπως δανείζονται όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με επιτόκιο που να είναι παρόμοιο, αν όχι το ίδιο, με πολλές από τις άλλες χώρες.

Όμως, επειδή ξέρουμε τις διεθνείς αγορές, εάν υπάρξει πρόβλημα λόγω κερδοσκοπίας, παρ’ ότι εμείς έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα, θα χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμβάλλει ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις, όταν μια χώρα έχει δυσκολία δανεισμού. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται καν να δανείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απλώς το ότι υπάρχει είναι, όπως λένε, σαν να έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς. Και αν δημιουργήσει, που θα είναι θετικό αν το κάνει στο μέλλον, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει παρόμοιες κρίσεις. Αλλά αυτό δεν είναι για το σήμερα.

Εμείς, όμως, θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι προχθές βεβαίως, το ποια ήταν η ευρωπαϊκή λύση, ήταν μία πιο θεωρητική συζήτηση. Νομίζω ότι και μετά από τις συναντήσεις μου, αλλά και ιδιαίτερα μετά από τη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί, διαμορφώνεται όχι μόνο η πολιτική βούληση η οποία υπάρχει, όπως ακούσατε από τον Πρόεδρο της Γαλλία, αλλά και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα- αν υπάρξει- δανειοδότησης της χώρας μας.

Γι’ αυτό, θέλω και πάλι να τονίσω τη σημασία των όσων έχει τονίσει ο Νικολά Σαρκοζί και, βεβαίως, να τον ευχαριστήσω για την αλληλεγγύη που δείχνει.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ («ΝΕΤ»): Η ερώτησή μου απευθύνεται και στους δύο Προέδρους. Κύριε Πρόεδρε, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, η κρίση της ελληνικής οικονομίας είναι στην πραγματικότητα η κορυφή του παγόβουνου, γιατί αντίστοιχους και χειρότερους οικονομικούς δείκτες έχουν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ασχέτως αν εκείνες δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι η Ελλάδα. Αναγνωρίσατε νομίζω και οι δύο ότι τα υπάρχοντα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επαρκούν για να θωρακίσουν τις οικονομίες.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, αν αυτή η οικονομική διακυβέρνηση την οποία προτείνετε και η κοινή πρωτοβουλία, αφορά σε ένα νέο μηχανισμό, που θα θωρακίζει ακριβώς και θα στηρίζει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι είναι τρία διαφορετικά θέματα. Το ένα είναι η άμεση αντιμετώπιση της σημερινής πορείας της οικονομίας της Ελλάδας. Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας, έχουμε δείξει ακριβώς την αξιοπιστία μας και την αποφασιστικότητά μας, και πιστεύω και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, παρ’ ότι είναι δύσκολα αυτά τα μέτρα.

Σ’ αυτό τον τομέα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι ομαλή η εξέλιξη και στις αγορές. Αλλά στην περίπτωση που δεν είναι ομαλή η εξέλιξη, θα πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι κινήσεις αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, που θα είναι πια βεβαίως και πρόβλημα της Ευρωζώνης.

Το δεύτερο είναι μια πρωτοβουλία που παίρνουμε, συνδεδεμένη προφανώς με την εμπειρία μας, για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων γενικότερα, αλλά και αυτών που λέγονται CDS, δηλαδή τη δυνατότητα να ασφαλίζεσαι για το γείτονά σου και να περιμένεις την καταστροφή του για να κερδίσεις. Ακριβώς αυτό είναι που εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε, με μια πιο ουσιαστική παρουσία της Ευρώπης στην προσπάθεια ρύθμισης του οικονομικού συστήματος, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Το τρίτο θέμα είναι εάν θα υπάρχει ένα μονιμότερο εργαλείο, όπως ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βεβαίως έχει σχέση με σημαντικές αλλαγές της Συνθήκης, αλλά δεν είναι της ώρας. Προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε, αλλά δεν είναι της ώρας.

N. SARKOZY: Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι η κερδοσκοπία η οποία γίνεται εναντίον της Ελλάδας, για να αυξηθεί τεχνητά το επιτόκιο των χρημάτων που χρειάζεται η χώρα, είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να πλήξει πάρα πολλές χώρες, εάν δεν σκεφτούμε και δεν επινοήσουμε συλλογικά κάποια λύση.

Υφίστανται συγκεκριμένα, ακριβή μέτρα, τα οποία δεν ανακοινώνουμε σήμερα, τα οποία όμως θα επιτρέψουν τη συγκεκριμένη στιγμή, να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται όχι μόνο πολιτικά, αλλά και σε όλες τις πτυχές των εν δυνάμει αιτημάτων της. Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συμφωνία με τους συναδέλφους της, της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεργάζονται πάνω σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα

Εάν το χρειαστεί η Ελλάδα, θα είμαστε εκεί. Αυτό το οποίο έχω ήδη πει είναι ότι, αυτό το ενιαίο, το δικό μας νόμισμα, σε αυτό τον ενιαίο οικονομικό χώρο, είναι δικό μας συμφέρον, όλων, να το επαναφέρουμε σε σταθερότητα. Δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των Ελλήνων φίλων μας. Η αλληλεγγύη έχει ένα νόημα: σημαίνει ότι όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα, αυτό το πρόβλημα μπορεί να φτάσει και σε άλλους.

Αυτός είναι ο ρόλος της Γαλλίας, να το πει και να το προβλέψει. Συνεργαζόμαστε λοιπόν με τους Έλληνες φίλους μας, αλλά όχι μόνο με αυτούς, και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και με άλλες χώρες στην Ευρώπη, προκειμένου ακριβώς να καταρτίσουμε αυτή την απάντηση. Είναι πολύ απλό, η Ελλάδα δανείζεται με 6,5%, ενώ άλλες χώρες όπως η Γερμανία με 3%, εξ ου και είναι προς το συμφέρον μας να κατεβάσουμε τα επιτόκια ήρεμα, και να μην επιτρέψουμε αυτή την απόκλιση. Να μην επιτρέψουμε σε αυτή την κερδοσκοπία να επιτείνει μια χρηματοοικονομική κρίση που ήδη προκλήθηκε, από τον παράλογο τρόπο λειτουργίας κάποιων Τραπεζών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη σταθερότητας και αλληλεγγύης, για να ξαναβρεθεί η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να επανέλθουμε σε μια οικονομία που θα επιτρέψει ένα καλύτερο μέλλον στο σύνολο των Ευρωπαίων.

Όλα αυτά, είναι πολύ συγκεκριμένα, πολύ ακριβή και δουλεύουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα πάνω σε αυτά τα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση που θα χρειαζόταν κάτι παραπάνω η Ελλάδα, θα υπάρχει η εγγύηση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για μια προνομιακή θέση; Νομίζω ότι ο Βέλγος Υπουργός ήταν υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού φορέα για το χρέος. Ήσασταν υπέρ της ιδέας; Και υπάρχουν ίσως επιπρόσθετοι φόροι, κάποιοι κανονισμοί, σε ό,τι αφορά την περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος;

N. SARKOZY: Ας μην υπεισέλθουμε σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Καταλαβαίνετε, έχετε την εμπειρία εσείς, ως δημοσιογράφοι, ότι απέναντι σε κερδοσκοπικά κινήματα δεν χρειάζεται και δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να εξηγούμε τι θα κάναμε «σε περίπτωση που».

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι υπάρχουν μέτρα, ότι έχουμε μέτρα και είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε, και είμαστε και αποφασισμένοι. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θέλουμε να περάσει.

Ήθελα να πω και κάτι ακόμα: φρόντισα να έχω μια πολύ συγκεκριμένη επαφή, όπως και ο κ. Παπανδρέου, με την κυρία Μέρκελ, η οποία έχει τα δικά της, αν θέλετε, νομικά και διαδικαστικά προβλήματα. Ξέρω τι της είπε ο κ. Παπανδρέου, ξέρω τι του απάντησε. Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά τι είπαμε η κυρία Μέρκελ κι εγώ, στη μακρά τηλεφωνική μας συνδιάλεξη. Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και καθένας να γνωρίζει λεπτό προς λεπτό πού βρισκόμαστε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, λαμβάνοντας προφανώς υπ’ όψιν τις διαφορές κάθε χώρας.

Η κυρία Μέρκελ είναι απόλυτα αλληλέγγυα στις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν την 11η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την αλληλεγγύη της και την επανέλαβε και στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Το είπε και η ίδια, εάν αποδεικνυόταν απαραίτητο, θα ήταν διαθέσιμη να κάνει περισσότερα.

Θα πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν, ότι απέναντι σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι κύριοι πρωταγωνιστές στην ευρωπαϊκή σκηνή είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε η Ελλάδα να μη μείνει απομονωμένη. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και κατανοητό – είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να προσθέσω, απευθυνόμενος και προς τον Γαλλικό λαό, ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα από τις άλλες χώρες, ζητά ακριβώς αυτό που είπε και ο κ. Σαρκοζί: να μπορούμε να δανειζόμαστε με ανάλογους όρους, αν όχι με τους ίδιους, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Καταλαβαίνετε ότι το να πληρώνουμε εμείς – παίρνω ένα παράδειγμα – για κάθε 5 δις που δανειζόμαστε, περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από ό,τι πληρώνει η Γερμανία όταν δανείζεται 5 δις, σε μια ενιαία Νομισματική Ένωση, αυτό δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορεί έτσι να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

Εμείς έχουμε πάρει λοιπόν τα μέτρα μας, και αυτό που ζητάμε είναι, εάν χρειαστεί, να υπάρξει εκείνη η παρέμβαση, ώστε να μπορούμε κι εμείς να δανειστούμε όπως και οι υπόλοιπες χώρες. Νομίζω, αυτοί είναι οι σωστοί κανόνες μιας οργανωμένης αγοράς. Και αυτό θέλουμε: μια σωστή, οργανωμένη αγορά, που θα αντιμετωπίζει δίκαια τις χώρες όλης της Ευρωζώνης.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον κ. Σαρκοζί και μία στον κ. Παπανδρέου:

Κύριε Πρόεδρε, όταν ήταν πριν από δύο εβδομάδες εδώ η κυρία Μέρκελ, είχατε δηλώσει ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά όχι και τις ίδιες υποχρεώσεις. Θεωρείτε ότι οι δύο μεγάλες χώρες, η Γαλλία και η Γερμανία, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ή αφήνουν την Ελλάδα να σηκώσει εκείνη το μεγάλο βάρος και, ως άλλος Ιησούς Χριστός, να άρει τις αμαρτίες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Μάλιστα, λένε στην Ελλάδα, συστήνουν στην Ελλάδα, να πουλήσει νησιά για να αντιμετωπίσει το χρέος της. Εσείς που έχετε μεγάλο χρέος, για παράδειγμα, θα πωλούσατε την Αλσατία στη Γερμανία για να το μειώσετε;

Και μια ερώτηση στον κ. Παπανδρέου. Κύριε Παπανδρέου, μετά τις δύο συναντήσεις που είχατε, με τον κ. Σαρκοζί και την κυρία Μέρκελ, είστε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να λάβετε και νέα μέτρα στην Ελλάδα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα να πω ότι τα μέτρα τα οποία λάβαμε ήταν και επιπλέον των όσων ζητήθηκαν. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα, ξέρουμε όμως και ότι είναι μέτρα έκτακτα, σε μια δύσκολη κατάσταση.

Για κανέναν μας δεν ήταν ευχάριστα αυτά τα μέτρα και, σίγουρα, δεν είναι ευχάριστο, ένας Πρωθυπουργός να παίρνει μέτρα, που είναι δύσκολα για τους πολίτες. Όμως, είναι κάτι που δείχνει πρώτα απ’ όλα την αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού, την οποία αμφισβητούσαν, όπως ξέρετε πολύ καλά, σε πάρα πολλά έντυπα, την αξιοπιστία της χώρας μας και του Ελληνικού λαού, το φιλότιμο αν θέλετε του Ελληνικού λαού, την αποφασιστικότητα να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο.

Σε αυτό το νέο δρόμο, βεβαίως, δεν μένουμε στα έκτακτα μέτρα. Θα υπάρξει η ανάπτυξη, θα υπάρξουν οι μεγάλες αλλαγές στη Διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύστημα υγείας, για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε μια κοινωνία συνοχής, μια κοινωνία δικαίου.

Άρα, λοιπόν, αυτοί οι στόχοι παραμένουν και είναι η επόμενη φάση των μεγάλων μας προγραμματικών στόχων και της υλοποίησης αυτών.

N. SARKOZY: Τρεις σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτη: οι σημαντικές προσπάθειες, οι οποίες καταβάλλονται και ζητούνται από την ελληνική Κυβέρνηση, από τον Ελληνικό λαό, δεν γίνονται για να ανταμειφθεί η κερδοσκοπία. Και καταλαβαίνω πλήρως και κατανοώ τη θέση του Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου .

Οι προσπάθειες αυτές καταβάλλονται, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στις απαιτήσεις που επιβάλλονται σε καθέναν από μας, από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ακριβώς λόγω της θέσπισης του ενιαίου, κοινού μας νομίσματος. Όπως λοιπόν εξηγεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί να καταβάλλονται κάθε φορά επιπρόσθετες προσπάθειες και ταυτόχρονα να ανεβαίνει τόσο το κόστος του χρήματος, που οι συμπληρωματικές αν θέλετε οικονομίες, οι εταιρικές οικονομίες, να ανταμείβουν την κερδοσκοπία.

Γι’ αυτό ακριβώς, η Γαλλία δεσμεύεται στο πλευρό της Ελλάδας και έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για να ανταποκριθούμε.

Δεύτερη παρατήρηση: κατά πόσον η Γαλλία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Δύο φορές μέσα σ’ ένα 15νθήμερο, είχα την ευχαρίστηση να έχω συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και με τον Έλληνα Υπουργό, δεν ξέρω τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε. Είναι πολύ ειλικρινής η δέσμευση του Γαλλικού λαού δίπλα στον Ελληνικό.

Όμως, έχω την εντιμότητα και την ειλικρίνεια να πω, όπως το είπα και στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ότι αν ήταν μια άλλη χώρα της Ευρωζώνης, θα ήταν ακριβώς ίδια η στάση της Γαλλίας. Γιατί θα πρέπει να ξέρουμε, είτε πιστεύουμε, είτε δεν πιστεύουμε στο ευρώ. Επιπροσθέτως βέβαια είναι η Ελλάδα, με την οποία έχουμε τόσους δεσμούς, τόσα κοινά συμφέροντα, τόσο μεγάλη, κοινή πορεία. Είναι αλληλέγγυος ο Γαλλικός λαός προς τον Ελληνικό.

Τρίτη παρατήρηση: σε κάθε δύσκολη περίσταση, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν προκλητικές δηλώσεις. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τις αγνοήσουμε και να τους δώσουμε την απειροελάχιστη σημασία την οποία αξίζουν. Αυτή είναι η συμβουλή μου. Και μην προσομοιώσετε τη δήλωση αυτή, με τη θέση της Γερμανίας. Εγώ πιστεύω στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και της Γερμανίας. Πιστεύω στην ευρωπαϊκή δέσμευση της Καγκελαρίου Μέρκελ. Είπα, έχουμε διαφορετικούς οργανισμούς, έχουμε προβλήματα, που σίγουρα δεν είναι κοινά, κι εμείς έχουμε τα δικά μας. Αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ το πιστεύω, οι δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους, μεταξύ των οποίων είναι και η αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: