Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Υποχρεωτικά αποδείξεις για νέες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών

Την υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις θα έχουν αρκετές νέες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών από 1ης Ιουλίου.

Σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου, υποχρεωτικά θα εκδίδουν αποδείξεις από τον επόμενο μήνα:

- ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με έσοδα κάτω από 5.000 ευρώ που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν

- ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και γενικότερα όσοι παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων

- πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ κλπ)

- πωλητές εφημερίδων και περιοδικών

- ασφαλιστικοί σύμβουλοι

- ταξιτζήδες και εκμεταλλευτές έως 7 ενοικιαζομένων δωματίων

- φυσικά πρόσωπα που πωλούν αγαθά σε πόλη κάτω των 5.000 κατοίκων μη τουριστικών περιοχών και έχουν έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, υποχρεωτικά θα κόβουν αποδείξεις από 1 Οκτωβρίου οι αγρότες, που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σε όλες τις εφορίες την εγκύκλιο με τις νέες ποινές και πρόστιμα που προβλέπονται για μη έκδοση αποδείξεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες καθώς και για άλλες περιπτώσεις διαφυγής.

Στην εγκύκλιο, προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Επίσης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και τρεις μήνες, αλλά και λουκέτα σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων.

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: