Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Αννα Διαμαντοπούλου: Το σχέδιο για τη 'Διά Βίου Μάθηση' στη Βουλή – Διαλύεται ο ΟΕΕΚ

Για το πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης ενημέρωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, στη χώρα μας, υπάρχουν τρεις νόμοι για τη διά βίου μάθηση, τους οποίους λαμβάνει σοβαρά υπόψη το υπουργείο.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μόνο το 2% των Ελλήνων συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα, ενώ στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 5% έως το 2015.

Είπε ακόμη ότι ο πολιτικός πυρήνας της αλλαγής αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και την εκπαίδευση των ενηλίκων, τα οποία και θα συνδεθούν με τον «Καλλικράτη».

Όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βάζει τις αρχές και τις δομές για να αντιμετωπιστεί το θέμα των πιστοποιήσεων, την ευθύνη των οποίων θα έχει το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης που θα θέσει τους κανόνες, αλλά θα μπορεί και να παραχωρεί τη δυνατότητα πιστοποίησης σε τοπικούς φορείς ώστε να υπάρξει αποκέντρωση.

Τέλος ο ΟΕΕΚ

Τόνισε ακόμη ότι θα συσταθεί και θα λειτουργήσει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης, που θα πιστοποιεί τα προσόντα, θα οργανώνει και θα αναπτύξει το εθνικό πλαίσιο προσόντων, ενώ συμπλήρωσε ότι θα διαλυθεί ο ΟΕΕΚ.

Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης κατατάσσει όλα τα επαγγέλματα σε έξι επίπεδα με βάση όχι μόνο τα πτυχία, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το «χτίσιμο» του επαγγελματικού προφίλ. Η υπουργός τόνισε τη σημαντικότητα του νομοσχεδίου καθώς, όπως είπε, το 2012 οι πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται προς τη χώρα μας, ενώ οι Έλληνες δεν θα μπορούν να κινηθούν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σήμερα δεν διαθέτουν επαγγελματική πιστοποίηση.

Τρία δίκτυα

Όσον αφορά την εκπαίδευση ενηλίκων, σημείωσε ότι θα αποκεντρωθεί σε Εθνικό, Περιφερειακό και τοπικό δίκτυο. Η διαχείριση θα γίνει από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης και όλο το σύστημα θα ελέγχεται από τη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών και τη Σύνοδο του υπουργείου Παιδείας με τους φορείς.

Για να λειτουργήσει το νέο σύστημα Διά βίου Μάθησης η υπουργός είπε ότι θα δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους με τη δημιουργία του λογαριασμού μάθησης, την κάρτα καταγραφής της μαθησιακής ζωής και το ευρωδιαβατήριο μάθησης, όπου θα γίνεται η καταγραφή όλων των προσόντων.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών που συμμετέχουν στην επιτροπή η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή στη μέση του καλοκαιριού, καθώς η χώρα μας πρέπει να προλάβει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του εθνικού πλαισίου προσόντων, ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να πιστοποιούν τις γνώσεις τους μέσω εξετάσεων. Γνώσεις τις οποίες, όπως διευκρίνισε, δεν είναι απαραίτητο να τις έχουν αποκτήσει από την εκπαίδευση, αλλά μπορεί να έχουν αποκτηθεί από την επαγγελματική εμπειρία.

Αναφερόμενη στη δυνατότητα κατάρτισης και πιστοποίησης από τους δήμους είπε ότι το υπουργείο θα θέσει τους ποιοτικούς όρους ώστε οι δήμοι να εκτελούν τα προγράμματα κάτω από την αυστηρή εποπτεία του υπουργείου.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία σχολείων εντός θεραπευτικών κοινοτήτων, ενώ για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είπε ότι είναι προτεραιότητα του υπουργείου και εντός του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς παρέχουν απολυτήριο γυμνασίου σε ενήλικες.
Από τον Αγγελιοφόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: