Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

SIEMENS : Προσπάθειες συγκάλυψης είδε ο Γ.Ζορμπάς

Βολές κατά των δικαστικών λειτουργών για εξαιρετική βραδύτητα στη διεξαγωγή προανάκρισης και κυρίας ανάκρισης στην υπόθεση Siemens, αλλά και για πολιτικές παρεμβάσεις με στόχο τη συγκάλυψη, εξαπέλυσε ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ.Ζορμπάς
Βολές κατά των δικαστικών λειτουργών για εξαιρετική βραδύτητα στη διεξαγωγή προανάκρισης και κυρίας ανάκρισης στην υπόθεση Siemens εξαπέλυσε ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Ζορμπάς, ο οποίος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο μάρτυρας εξεταζόμενος είπε ότι από το 2008 θα έπρεπε και η Βουλή να είχε ξεκινήσει την έρευνα για την υπόθεση, κρίνοντας ότι ήταν πλούσια και επαρκή τα στοιχεία από τη Γερμανική Δικαιοσύνη και την έκθεση της Debevoise.

«Ξεκίνησα το 2006 γιατί είχα δει μία βραδύτητα, την οποία δεν δικαιολογούσαν οι περιστάσεις και η οξύτητα των δημοσιευμάτων, των αναφορών και των ανακρίσεων που γίνονταν στη Γερμανία. Θεωρώ αδικαιολόγητη ούτως ή άλλως αυτή τη βραδύτητα, διότι διερωτώμαι, πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να τελειώσει μία δικαστική έρευνα επιτέλους» τόνισε.

Ακόμη, όπως είπε, και αν ο ανακριτής είχε υποκειμενικές και αντικειμενικές αδυναμίες, επιβαλλόταν οι προϊστάμενοί του τόσο στο Εφετείο όσο και στον Αρειο Πάγο να τον «νουθετήσουν» και να τον ελέγξουν πειθαρχικά:

«Δεν μπορεί να βοά το πανελλήνιο, να έχουν βγει τα αποτελέσματα της Γερμανικής Δικαιοσύνης και να επιτρέπεται στον Χριστοφοράκο την άνοιξη του 2009 να φεύγει στο εξωτερικό. Με ξενίζει το γεγονός ότι με τόσες ενδείξεις και τόσα στοιχεία δεν είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.»

Κατά τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Σήφη Βαλυράκη η μαρτυρία του Γ. Ζορμπά επιβεβαίωσε παρέμβαση συγκάλυψης στο θέμα της διερεύνησης του σκανδάλου Siemens, αφού το έργο του διεκόπη βιαίως το καλοκαίρι του 2008 (όταν ήδη είχε αρχίσει έρευνα λογαριασμών για την υπόθεση) με την πλήρη υποβάθμιση τη Αρχής σε απλή επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε εξάλλου ως παράνομη και απαράδεκτη την ανάθεση της προμήθειας του C4I στο υπουργείο Άμυνας, αντί του Δημόσιας Τάξης.

Η επιτροπή ομοφώνως αποφάσισε επίσης να ζητήσει να αποσταλεί στη Βουλή η προκαταρκτική έρευνα που είχε κάνει ως εισαγγελέας ο κ. Ζορμπάς το 1995 για τις συμβάσεις ψηφιακών παροχών των Siemens/Intrakom με τον ΟΤΕ.

Τότε ο εισαγγελέας είχε χαρακτήρισε σκανδαλώδεις τις συμβάσεις, πρότεινε να αναλάβει την ανάκριση εφέτης, αλλά τελικώς του αφαιρέθηκε η δικογραφία, ο ίδιος μετατέθηκε στα Ιωάννινα και το 1998 η υπόθεση έκλεισε με δύο απαλλακτικά βουλεύματα.

Απαράδεκτη και αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο κ.Ζορμπάς και τη διάταξη Αλογοσκούφη του Φθινοπώρου 2004 για φορολογική αμνηστία κατά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, οπότε και μπήκαν τουλάχιστον 20 εκ. ευρώ για μίζες.

Ο πρώην γενικός διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ της Siemens Ελλάς Φόλκερ Γιουνγκ, που εξετάσθηκε στη συνέχεια, δήλωσε πλήρη άγνοια για τις παράνομες πληρωμές που έγιναν στην Ελλάδα, ούτε ήταν σε θέση να μιλήσει γα πρόσωπα.

Τόνισε ότι σύμφωνα με την έκθεση της Debevoise & Plimpton o ίδιος δεν είναι κατηγορούμενος στη Γερμανία, αλλά είναι στην Ελλάδα για διακίνηση «μαύρου» χρήματος και ενεργητική δωροδοκία, κάτι που έχει αρνηθεί.

Όσον αφορά επαφές με πολιτικούς ανέφερε ότι μία μόνον φορά, το 2002 ή 2003, με προτροπή Χριστοφοράκου συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Μεταφορών (Χρ.Βερελή), τον υπουργό Οικονομικών (Ν.Χριστοδουλάκη) και τη δήμαρχο Αθηναίων (Ντ.Μπακογιάννη) οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη της Siemens για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο μάρτυρας εκθείασε και δεν πήρε καθόλου αποστάσεις από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αντίθετα χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον Μίχαελ Κουτσενρόιτερ.

Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: