Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Ανθρωποκτονία από πρόθεση προτείνει ο εισαγγελέας για Κορκονέα

Αγόρευση εισαγγελέα στην δίκη για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, που ολοκληρώνεται στην Άμφισα.

Απο το ΑΠΕ ΜΠΕ

Την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και του Βασίλη Σαραλιώτη για συνέργια στη πράξη του συναδέλφου του πρότεινε στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου, ο εισαγγελέας έδρας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, πρόταση που αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο η προβλεπόμενη ποινή για τον κατηγορούμενο είναι η ισόβια κάθειρξη.

Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τους ισχυρισμούς του Κορκονέα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ούτε του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορουμένου, αλλά και επίσης να μη δεχθεί τους ισχυρισμούς του περί ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο Β. Κορκονέας επιχείρησε μετά την πράξη του, ενώπιον των αρχών, να συσκοτίσει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ επανέλαβε ότι είπε ψέματα ως προς την ένταση των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυροβολισμών του.

Ο κ. Λακαφώσης τόνισε ότι «η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό τα δικαιώματα και στην διαφορετικότητα των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τον Βασίλη Σαραλιώτη, ο κ. Λακαφώσης είπε στο δικαστήριο ότι τελούσε σε πλήρη γνώση της άδικης πράξης την οποία προέβαινε ο συνάδελφός του και μάλιστα ότι είχε βούληση να συμβάλλει σε αυτήν, καθώς, όπως είπε ο εισαγγελέας, «ενθάρρυνε τον Κορκονέα βρισκόμενος συνεχώς δίπλα του».

Μεγάλο μέρος της αγόρευσης του εισαγγελέα αφιερώθηκε στη συμπεριφορά των δυο κατηγορουμένων μετά τους πυροβολισμούς, ενώ κατέκρινε τον ισχυρισμό του Β. Κορκονέα, ο οποίος απολογούμενος είχε πει ότι μετά τους πυροβολισμούς, σκεφτόταν το ενδεχόμενο ένορκης διοικητικής εξέτασης σε βάρος του.

Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε πολλές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι κατάθεσαν στο δικαστήριο ότι οι δυο ειδικοί φρουροί αποχώρησαν από την οδό Τζαβέλα μετά τους πυροβολισμούς απαθείς. Ενώ επεσήμανε ότι πήγαν στο επίμαχο σημείο με σκοπό να επιδείξουν εγωιστική υπεροχή και με μία διάθεση εγωιστικής διαχείρισης της εξουσίας. Τόνισε επίσης - βασιζόμενος και πάλι σε μαρτυρικές καταθέσεις - ότι οι δύο ειδικοί φρουροί πιθανότατα όταν αποχωρούσαν ήρεμοι από την οδό Τζαβέλα γνώριζαν τι είχε συμβεί.

Τέλος εκτενή αναφορά έκανε στην αγόρευσή του ο κ. Λακαφώσης στην προσπάθεια, όπως είπε, κατά την διάρκεια της αυτοψίας που είχε διενεργηθεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2008, να κατασκευαστούν στοιχεία και να καταρριφθεί η θέση του θύματος, σε σημείο που συσκότιζε την όλη έρευνα.

Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, αυτή η επιχείρηση συσκότισης είχε πρωταγωνιστές συγκεκριμένους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με γυναίκα που γνώριζαν από παλιά και την οποία εμφάνισαν να υποδεικνύει μέσω κινητού την θέση του θύματος.

«Σε ήρεμη ψυχική κατάσταση πυροβόλησε ο Κορκονέας»

Στην αρχή της αγόρευσής του ο εισαγγελέας είχε σημειώσει: «Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές».

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «αναληθείς» βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Αφού ανέπτυξε το νομικό σκέλος της υπόθεσης με την έναρξη της αγόρευσής του, προχώρησε στην ανάλυση, μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, μαρτυρικών καταθέσεων του συμβάντος στις 6 Δεκεμβρίου, που είχε ως μοιραία κατάληξη το θάνατο του μαθητή.

Ο εισαγγελέας επικαλούμενος πολλές καταθέσεις, θαμώνων καφετεριών, αστυνομικών φρουρών και μελών της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκονταν επιτόπου για φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως και οι δύο κατηγορούμενοι σκόπιμα ψευδόμενοι «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό», προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση.

Τόνισε μάλιστα ότι και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση της επίμαχης επίθεσης στις απολογίες τους.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «ασύμμετρη και επιχειρησιακά επικίνδυνη» την απόφαση, που όπως τόνισε, έλαβαν από κοινού οι Κορκονέας και Σαραλιώτης να επιστρέψουν πεζή στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα επιδεικνύοντας «παρορμητική αντίδραση». Χαρακτήρισε μάλιστα την απόφασή τους αυτή, ως εξομοίωση της συμπεριφοράς τους με αυτήν των ατόμων, που τους επιτέθηκαν.

Η δίκη ξεκίνησε ουσιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο και κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν περίπου 60 μάρτυρες, προβλήθηκαν βίντεο από το επίμαχο βράδυ και αναγνώσθηκαν δεκάδες έγγραφα.

Στις απολογίες τους οι δύο ειδικοί φρουροί ήταν αντιφατικοί σε σχέση με τα όσα αρχικώς είχαν υποστηρίξει, με βασικότερη αντίφαση αυτή του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος στο δικαστήριο είπε απολογούμενος ότι ενδεχομένως και να μην πυροβόλησε στον αέρα, όπως από την αρχή ισχυριζόταν.

Στις 2 Σεπτεμβρίου οι αγορεύσεις των συνηγόρων

Η δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας θα συνεχιστεί με αγορεύσεις συνηγόρων στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει λόγω θέρους την διαδικασία και με την επανάληψη της δίκης θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις, πρώτα της πολιτικής αγωγής και στη συνέχεια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: