Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Τη δηµιουργία µητροπολιτικού πάρκου στη θέση των σηµερινών εγκαταστάσεων της Διεθνούς Εκθεσης, των χώρων που καταλαµβάνει το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο και το Γ' Σώµα Στρατού που θα µετεγκατασταθεί, εξήγγειλε για τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη.

Αυτοί οι χώροι µάλιστα, θα ενοποιηθούν µε τις εκτάσεις του Πανεπιστηµίου και το παραλιακό µέτωπο, δηµιουργώντας ένα πάρκο έκτασης περίπου 1.900 στρεµµατων στην καρδιά της πόλης.

Πρόκειται για µία από τις παρεµβάσεις που περιλαµβάνει το πρόγραµµα «Θεσσαλονίκη 2012» το οποίο ανακοίνωσε χθες η κ. Μπιρµπίλη.

Η υλοποίηση του προγράµµατος θα αρχίσει το 2012, µε την ευκαιρία συµπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο προϋπολογισµός του συνόλου των έργων και των παρεµβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 2 δισ. ευρώ και το σύνολο των προβλεπόµενων έργων θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Πέντε άξονες

Το πρόγραµµα κινείται σε πέντε βασικούς άξονες: τον ανασχεδιασµό του θαλάσσιου µετώπου της πόλης, τη δηµιουργία µητροπολιτικού πάρκου πολιτισµού και πρασίνου, τον σχεδιασµό της νέας περιοχής υποδοχής της ΔΕΘ και της ευρύτερης περιοχής στη Σίνδο, την απόδοση στην πόλη ζωτικών χώρων των στρατοπέδων, και τη χωροθέτηση και τον σχεδιασµό Ζώνης Καινοτοµίας.

Σε φάση δηµοπράτησης

Σε άµεση προτεραιότητα περιλαµβάνονται η αναβάθµιση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, µε στόχο τον διπλασιασµό των ποσοτήτων πόσιµου νερού από τον Αλιάκµονα, η διευθέτηση της περιφερειακής τάφρου, σε συνδυασµό µε την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και η κατασκευή του δεύτερου βραχίονα του αποχετευτικού αγωγού.

Και τα τρία αυτά έργα, προϋπολογισµού 70 εκατ. ευρώ, βρίσκονται ήδη σε φάση δηµοπράτησης.

Εκτός Τσιµισκή τα αυτοκίνητα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ αποτελεί η ανάδειξη των παραδοσιακών ενοτήτων κατοικίας, των παλαιών πολιτισµικών οµάδων, όπως ο Φραγκοµαχαλάς, η µουσουλµανική, η εβραϊκή και η αρµενική κοινότητα, καθώς επίσης και η αναβάθµιση της περιοχής στην Πλατεία Χρηµατιστηρίου (Λαδάδικα).

Η κ. Μπιρµπίλη ανακοίνωσε ακόµα ότι το πρόγραµµα «Θεσσαλονίκη 2012» προβλέπει την απόδοση µεγάλου τµήµατος του ιστορικού κέντρου στους πεζούς, µε τη δηµιουργία πεζοδρόµων και ποδηλατοδρόµων, ενώ στην οδό Τσιµισκή δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Aπό τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: