Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πυρά κατά Καραμανλή για την απαντητική επιστολή του για το Βατοπέδι

Συνεχίζονται και σήμερα τα πυρά κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής του προς την Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική του δήλωση το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης: «Ο κ. Καραμανλής ούτε άκουσε, ούτε έμαθε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη; Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε για ποιο θέμα ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό; Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε για ποιο ζήτημα σχολίασε ότι ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος; Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί «κόπηκαν» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ το 2009; Καυτά ερωτήματα για τα οποία ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Η υπόθεση Βατοπεδίου είναι τεράστια, αφορά στο δημόσιο συμφέρον της χώρας και πρέπει να διερευνηθεί χωρίς καμία ταλάντευση και χωρίς διάθεση συγκάλυψης».

«Ο κ. Καραμανλής υπεξέφυγε την απάντηση στην ιστορία, ξεπερνά τα 110.000.000 € η ζημιά από τις ανταλλαγές» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπετενιώτης σχολιάζοντας την επιστολή Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή.

Ο κ. Μπετενιώτης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «Ο κ. Καραμανλής δεν προσέφερε κάποιο στοιχείο, απέφυγε την ουσία, και υπεξέφυγε την απάντηση στην ιστορία. Τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για τις ανταλλαγές, που αναφέρουν όπως το καταλαβαίνει ο καθένας μας κάποια τιμή, έχουν μια εκτίμηση του ΣΟΕ, και μια εκτίμηση των ΔΟΥ».

«Αν αθροίσουμε τις τιμές που αναφέρονται στα συμβόλαια, στα 31 συμβόλαια, θα δούμε ότι το ποσό αγγίζει τα πάνω από εκατόν δέκα εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό δεν είναι ζημία του ελληνικού δημοσίου από τα κτήματα αυτά; Τα ακίνητα αυτά είναι δημόσια περιουσία, και ανταλλάχθηκε με χιλιοστά νερού λίμνης, με τη μονή Βατοπεδίου».

«Υπήρξε σκάνδαλο στην υπόθεση των ανταλλαγών του δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου. Ο κ. Καραμανλής πολιτεύεται με βάση τις επιλογές του. Δεν τον ενοχοποιούμε, αλλά μιλάμε για πολιτικές ευθύνες. Και μιλήσαμε για πολιτικές ευθύνες και για υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είπαμε ότι πήραν χρήματα, αλλά η υπόθεση είναι ένα σκάνδαλο» σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα.

Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε: «Η Προανακριτική Επιτροπή (σ.σ.: για το Βατοπαίδι) και η Δικαιοσύνη οφείλουν πάνω από όλα να ανοίξουν τους λογαριασμούς της μονής σε Ελλάδα και Κύπρο».

Υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών με το να λέει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και συμπλήρωσε: «Δεν σημαίνει τίποτε» για τον πρώην πρωθυπουργό «ότι στον κ. Αγγέλου έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για την υπόθεση;».

Επί της διαδικασίας, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως αποτελεί βαθιά του πίστη ότι ο Κ.Καραμανλής έπρεπε να πάει στην Προανακριτική και πως το ότι δεν το έπραξε συνιστά υποβάθμιση εκ μέρους του της δημοκρατικής λειτουργίας.

«Πολιτική δίωξη» εις βάρος του βλέπει ο Θ. Ρουσόπουλος

Για πολιτική δίωξη σε βάρος του κάνει λόγο στο υπόμνημά του το οποίο κατέθεσε την Τετάρτη στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας πως «όταν η υπόθεση περιέλθει στην αρμοδιότητα μη κομματικών οργάνων, ήτοι των αμερόληπτων και ανεξάρτητων δικαστών, θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει ουδεμία ένδειξη, ούτε καν υπόνοια, αξιόποινης συμμετοχής του στην υπόθεση, «καθ’όσον από ουδέν αποδεικτικό στοιχείο, ήτοι έγγραφο, μαρτυρία, απολογία κ.λ.π., συνάγεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο πρόκληση απόφασης σε άλλον είτε γνωστό είτε άγνωστο σε εμένα για τέλεση απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ρουσόπουλος, οι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες διερεύνησης της επίμαχης υπόθεσης εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης, με αναπόδραστη συνέπεια την ισχύ του αξιώματος «ου με πείσεις, καν με πείσεις», όπερ καθιστά άνευ νοήματος, ουσίας και σημασίας, ήτοι εντελώς περιττή, την προβολή οποιουδήποτε υπερασπιστικού επιχειρήματος στην παρούσα φάση.

«Η υποταγή της έννομης τάξης στις πολιτικές, μάλλον μικροκομματικές, σκοπιμότητες δεν επιτρέπει επί του παρόντος, αντικειμενικά, την προβολή σχετικών υπερασπιστικών ισχυρισμών, πέραν όσων έχουν ήδη προεκτεθεί, όχι μόνον με το παρόν. Όταν η όλη υπόθεση περιέλθει, όπως αναμένω, στην αρμοδιότητα μη κομματικών οργάνων, ήτοι των αμερόληπτων και ανεξάρτητων δικαστών, θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη», καταλήγει στο υπόμνημά του ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Επιστροφή στη ΝΔ εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο;

Στο μεταξύ, στη Νέα Δημοκρατία, μέλη του κόμματος εκφράζουν την άποψη πως εφόσον «δεν προκύψουν αποδείξεις εις βάρος τους» μπορούν να επιστρέψουν στο κόμμα μέλη που αποπέμφθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Ο γραμματέας Συνδικαλισμού της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, δήλωσε πως «για μια υπόθεση αυτός που πρέπει να αποδείξει ότι είναι σκάνδαλο ή όχι είναι αυτός που κατηγορεί τον άλλο κι όχι αυτός που κατηγορείται. Αυτός που κατηγορεί, λοιπόν, τον άλλον πρέπει να μας φέρει στοιχεία ότι πράγματι ζημιώθηκε από το Δημόσιο. Αν ζημιώθηκε από το Δημόσιο και αποδειχτεί αυτό, υπάρχει πρόβλημα, αν, όμως, δεν ζημιώθηκε από το Δημόσιο και δεν μπορεί να αποδειχτεί από αυτούς που σήμερα κατηγορούν ένα κομμάτι της ΝΔ, πρώην Υπουργούς,πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Είναι απλά τα πράγματα».

Ο Γιάννης Μανώλης προχώρησε περισσότερο λέγοντας ότι «στελέχη που κατηγορήθηκαν μόνο σε αυτό το επίπεδο, βεβαίως έχουν θέση στο κόμμα με την έννοια ότι αν αποδειχτεί, μένει να αποδειχτεί. Τα στελέχη όμως που με την γενικότερη τους συμπεριφορά προκάλεσαν και νομίζω ότι έχουν γράφει για πολλούς από αυτούς και για το πως ζουν και την περιούσια τους, τα σπίτια τους, και το νόμιμο είναι και ηθικό,θεωρώ ότι υπάρχει κι ένα ηθικό ζήτημα στην πολιτική. Για τον πολίτη το νόμιμο μπορεί να είναι και ηθικό, για το πολιτικό δεν μπορεί να είναι».

Ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, από την πλευρά του, τήρησε κάποιες αποστάσεις: «Δεν σχολιάζω τις θέσεις συναδέλφων μου και είναι πάρα πολύ δύσκολο σε εμένα να καταλογίσω σε ορισμένους ευθύνες και άλλους να απαλλάξω. Αυτά είναι θέματα τα οποία συζητούνται στα κομματικά όργανα και καλό είναι να μη σπεύδουμε να κάνουμε δηλώσεις ιδιαίτερα όταν αφορούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και συναδέλφους».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει έως τώρα έκθεση για ζημία του Δημοσίου, αφήνοντας υπαινιγμούς για προσπάθεια να εμφανιστεί τέτοιο πόρισμα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει προκύψει διακίνηση μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα και πως δεν υπάρχει βλάβη του Δημοσίου από υπουργό της ΝΔ.

Από το TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: