Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ : Ο συνένοχος της γαλάζιας απογραφής

Ο κ. Γιούνκερ βοήθησε την κυβέρνηση της ΝΔ και απάλλαξε τη χώρα μας από τις στατιστικές αμαρτίες σιωπώντας


Συνένοχος της δημοσιονομικής απογραφής της Νέας Δημοκρατίας που οδήγησε το 2005 την Ελλάδα για πρώτη φορά σε καθεστώς επιτήρησης υπήρξε ο 56χρονος ηγέτης του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από τις 10 Σεπτεμβρίου 2004 είναι μόνιμος πρόεδρος της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, του Εurogroup.

Ως επικεφαλής της ομάδας οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης ο «mr Εuro» - ο «κύριος Ευρώ»-, όπως αρέσκεται να τον αποκαλούν, γνώριζε όχι μόνο την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά όλων των χωρών της ευρωζώνης που έχουν κατηγορηθεί ή τουλάχιστον ελεγχθεί στο παρελθόν για την αλήθεια των στατιστικών στοιχείων τους από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) της οποίας προΐσταται.

Ο κεντροδεξιός κ. Γιούνκερ όχι μόνο έκλεισε την υπόθεση της «γαλάζιας απογραφής» τον Μάιο του 2007 με απόφαση του Εurogroup, δίνοντας έτσι ένα ισχυρό «ατού» στην κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή να πορευθεί στις εκλογές του φθινοπώρου, αλλά απάλλαξε τη χώρα μας από τις στατιστικές αμαρτίες σιωπώντας.

Στη συνέχεια προτίμησε τη σιωπή, παρ΄ ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας πα ρουσίαζε σοβαρή επιδείνωση από τις αρχές του 2008. Η περίοδος όμως αυτή συνέπεσε με τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών-μελών που έπρεπε να επιλέξουν τον διάδοχο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ή να ανανεώσουν τη θητεία του πορτογάλου δεξιού πολιτικού.

Αλλωστε ο κ. Μπαρόζο είναι ο ευρωπαίος πολιτικός που επινόησε την πολιτική των απογραφών το 2002 και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ανταμείφθηκε γι΄ αυτό με την προεδρία της Κομισιόν. Υπό αυτές τις συνθήκες η επόμενη... ενόχληση προς την Ελλάδα ήρθε (στο παρασκήνιο) την άνοιξη του 2009 και επισήμως στις 2 Ιουλίου του ίδιου έτους, όταν ζήτησε πρόσθετα στοιχεία από τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου και ο κ. Γιούνκερ ξαναμίλησε λέγοντας «Τhe game is over» - «Το παιχνίδι τελείωσε» για την Ελλάδα αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αυτή τη φορά ο κ. Γιούνκερ ξαναχτύπησε από την Ουάσιγκτον λέγοντας πως «σε όλους ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε κρίση» τουλάχιστον από το 2008. Αλλά κανείς, ούτε αυτός, δεν μιλούσε...

Από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: