Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η Ευρώπη προειδοποιούσε, ο Καραµανλής κώφευε

«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» για τον Καραµανλή και την απραξία του µπροστά στην κρίση που άρχισε να εκδηλώνεται το 2008 ήταν οι δηλώσεις Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, στρώνοντας το χαλί για παράταση της αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα µας µέσω του Μνηµονίου, µίλησε για τα υπερκέρδη της Γαλλίας και της Γερµανίας από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις µάταιες, όπως αποδείχτηκε, προειδοποιήσεις του ιδίου και άλλων ανώτατων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την κυβέρνηση Κ. Καραµανλή.

Μάλιστα, στο ίδιο µήκος κύµατος έκανε χθες δηλώσεις και ο εκπρόσωπος του κ. Ολι Ρεν. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες παρερµηνείες σχετικά µε τις δηλώσεις Γιούνκερ, σηµειώνεται ότι:

1 Οι δηλώσεις του προέδρου του Γιουρογκρούπ έγιναν στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη σε Γάλλους δηµοσιογράφους και γι' αυτό µεταδόθηκαν µόνον από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δύο αναφορές

2 Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε δύο φορές σε έλληνα πρωθυπουργό: τη µία για να πει ότι είχε προειδοποιήσει τον έλληνα πρωθυπουργό (σ.σ. από τον χρόνο είναι σαφές ότι υπονοεί τον κ. Καραµανλή) όταν εκδηλώθηκε η κρίση του 2008 µε την κατάρρευση της Λίµαν Μπράδερς, ότι η Ελλάδα κινδύνευε. Και την άλλη όταν επικαλείται µεταγενέστερες δηµόσιες δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έρχεται να συµφωνήσει µε παλαιότερη δική του διαπίστωση για τη µεγάλη έκταση της διαφθοράς στη χώρα µας.

Αδύναµος κρίκος

Ωστόσο, το βαθύτερο νόηµα των δηλώσεων Γιούνκερ είναι άλλο και δεν έχει καµία σχέση µε το τι γνώριζε ο κ. Καραµανλής ή ο κ. Παπανδρέου.


Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ αποκάλυψε για πρώτη φορά τόσο ωµά ότι όλοι οι εµπλεκόµενοι γνώριζαν µετά την κατάρρευση της Λίµαν Μπράδερς στις ΗΠΑ πως θα υπήρχε κρίση χρέους στην και ο πιο αδύναµος κρίκος της αλυσίδας ήταν η Ελλάδα, µε το υπερβολικό έλλειµµα και το υπερβολικό χρέος ταυτόχρονα, όπως και την παντελή έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Σούλερ, εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, µε τον οποίο επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ», επιβεβαίωσε εµµέσως πως οι προειδοποιήσεις είχαν γίνει από τα τέλη του 2008. Οπως είπε, όχι µόνον από τον κ. Γιούνκερ, αλλά και από την Κοµισιόν σε επίπεδο ΕCΟFΙΝ.

Και ο Αλµούνια

Τα πράγµατα, βέβαια, είναι πολύ πιο σοβαρά από το επίπεδο των προειδοποιήσεων. «ΤΑ ΝΕΑ» είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2008 ο αρµόδιος για τα οικονοµικά επίτροπος Χοακίν Αλµούνια έκανε γνωστό σε επιλεγµένη οµάδα ελλήνων δηµοσιογράφων πως «είναι θέµα χρόνου πότε θα εκλιπαρείτε τους Γερµανούς να σας δώσουν λεφτά» - κάτι που ποτέ δεν γράφτηκε, για άγνωστους λόγους, αλλά προδιέγραφε κάλλιστα το τι µέλλει γενέσθαι µε το ελληνικό χρέος.

Κατά τον εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, οι συστάσεις της Κοµισόν και του Συµβουλίου ήταν σαφείς -προέβλεπαν µέτρα περιορισµού του ελλείµµατος και του χρέους.


Η Ελλάδα, όµως, δεν τήρησε ποτέ αυτές τις συστάσεις, αντιθέτως, ο κ. Καραµανλής απέπεµψε τον Γιώργο Αλογοσκούφη που είχε εισηγηθεί σκληρά δηµοσιονοµικά µέτρα.

Το µήνυµα Γιούνκερ

Σε ανύποπτο χρόνο, ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει στα «ΝΕΑ»: «Μια χρηµατοπιστωτική κρίση οδηγεί αναπόφευκτα σε κρίση δηµοσίου χρέους - κι η Ελλάδα εκεί είναι αδύναµη».


Κατά τον ίδιο τρόπο τώρα, όπως επισηµαίνουν στις Βρυξέλλες, όλοι στην Αθήνα ασχολούνται µε τις επιπτώσεις των δηλώσεων Γιούνκερ στα ελληνικά δρώµενα, ενώ στην πραγµατικότητα ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ ήθελε να δώσει ένα σαφές µήνυµα πως τα λάθη που έκανε η Ενωση το 2008 και το 2009 δεν πρέπει να επαναληφθούν (τα "λάθη" αυτά ΔΕΝ έχουν καμιά "παρενέργεια" για όσους τα έπραξαν; Mέσα στην Ελλάδα και έξω απ' αυτήν; Tα "λαθη" αυτά δεν οδήγησαν σ' αυτήν την κατάσταση τους Έλληνες; Δεν οδηγούν σε σκληρή λιτότητα, φόρους, θυσίες, ανεργία όλους τους Ευρωπαίους;).

Αυτό, κατά τους παράγοντες της Κοµισιόν, σηµαίνει ένα και µόνον πράγµα - πως αφενός µεν το Ευρωπαϊκό Ταµείο των750 δισ. (450 από τους εταίρους, 250 από το ΔΝΤ και 50 από την Κοµισιόν) δεν µπορεί να έχει ηµεροµηνία λήξης τον Ιούνιο του 2013 , όπως έχει οριστεί µε επιµονή της γερµανικής πλευράς, αφετέρου δε οι εθνικές πολιτικές πολιτικές δεν µπορούν να βάζουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρηµα.

Εδώ κανείς µπορεί να αναρωτηθεί «µα, τότε, γιατί ο κ. Γιούνκερ επετέθη και στους Γάλλους και στους Γερµανούς ότι ολιγώρησαν λόγω του οφέλους από τις εξαγωγές;».


Η απάντηση είναι πολύ απλή: µε δεδοµένη την αρνητική στάση της Γερµανίας, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ γνωρίζει ότι µόνον αν επιµερισθούν σε όλους οι ευθύνες, µπορεί να βρεθεί µια συµβιβαστική λύση.


Aπό τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: