Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Τομές και στην ιδιωτική Υγεία

Παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο προανήγγειλε ο υπουργός. Αναπροσαρμογή του νοσηλίου και κλιμάκωση των χρεώσεων ανάλογα με την κατηγορία της κλινικής κατά τα πρότυπα των ξενοδοχείων ζήτησαν οι «κλινικάρχες»

Από το Έθνος

Το υπουργείο Υγείας αυξάνει (έως το τέλος του χρόνου) -από ένα έτος, σε τρία- τον χρόνο που απαιτείται για την ανανέωση της βεβαίωσης καλής λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, ενώ οι «κλινικάρχες» ζητούν αυξήσεις στο νοσήλιο και κλιμάκωση χρεώσεων ανάλογα με την κατηγορία της κλινικής, κατά το πρότυπο των ξενοδοχείων.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι πρόεδροι του «Ιατρικού» κ. Γιώργος Αποστολόπουλος και της «Euromedica» κ. Θωμάς Λιακουνάκος, ο γενικός διευθυντής του «Metropolitan» κ. Δημήτρης Σπυρίδης, ο γενικός διευθυντής του «Υγεία» κ. Ανδρέας Καρταπάνης, οι πρόεδροι της «Ευρωκλινικής» κ. Μιχάλης Μαδιανός, της «Βιοϊατρικής» κ. Βαγγέλης Σπανός και του «Ιασώ» κ. Γιώργος Σταματίου. Οι εκπρόσωποι των κλινικών ζήτησαν από τον υπουργό αναπροσαρμογή του νοσηλίου, το οποίο παραμένει στα επίπεδα του 1990.

Ο υπουργός τούς απάντησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για αυξήσεις και ορισμένοι από τους επιχειρηματίες πρότειναν να εφαρμοστεί και στη χώρα μας το πρότυπο της Τουρκίας, που προβλέπει κατηγοριοποίηση των κλινικών, ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και ανάλογη κλιμάκωση του νοσηλίου.

Χρέωση

Αν μια κλινική βρίσκεται στην υψηλότερη κατηγορία, θα μπορεί να χρεώνει τους ασφαλισμένους των Ταμείων έως και 70% πάνω από την τιμή που ορίζει το κρατικό τιμολόγιο και τη διαφορά να την πληρώνουν οι ασθενείς.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των κλινικών, το οποίο είναι περίπλοκο και -σύμφωνα με τους «κλινικάρχες»- ιδιαίτερα σκληρό.

Σε ολόκληρη τη χώρα -είπαν- μόλις 12 κλινικές έχουν μπορέσει να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (517/91).

Η πολιτεία αναγκάζεται να δίνει συνεχείς αναστολές εφαρμογής, ενώ λειτουργεί και μία «μαύρη» αγορά πώλησης παλαιών αδειών, σε επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να ιδρύσουν νέα κλινική.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση στην εκκρεμότητα, αλλά παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα. Ζήτησε, πάντως, γραπτώς προτάσεις έως την επόμενη Κυριακή.

Προμήθειες

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε αλλαγή και του συστήματος προμηθειών, από το οποίο εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σπανός τού απάντησε ότι στα υλικά η σπατάλη είναι τεράστια και πως με μία παρέμβαση η εξοικονόμηση μπορεί να είναι πολλαπλάσια από τον στόχο.

Για διαφθορά στη διαδικασία αδειοδότησης των κλινικών μίλησε ο κ. Αποστολόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για να πάρει κανείς κάτι που αξίζει, πρέπει να βασιστεί στην υποκειμενική διάθεση του καθένα» τονίζοντας παράλληλα ότι συμμερίζεται τις αναφορές περί διεφθαρμένης χώρας και «ότι τα φάγαμε μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: