Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΣτΕ: Άκυρα τα πρόστιμα σε Vodafone και Ericsson για τις υποκλοπές

Μη νόμιμες χαρακτήρισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αποφάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βάσει των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 76 εκατ. ευρώ στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone και 7,3 εκατ. ευρώ στην Ericsson για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2006.

Aπό την Ελευθεροτυπία

Η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει πρόστιμο στη Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και στην Ericsson , που ήταν προμηθευτής του λογισμικού της πρώτης, επειδή δεν έπραξε τα δέοντα προκειμένου να προληφθούν και αποτραπούν οι υποκλοπές.

Με τις υπ’ αριθμ. 3319 και 3320/2010 αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο εταιρείες είναι άκυρα επειδή οι συνεδριάσεις των μελών της ΑΔΑΕ δε γίνονται δημόσια.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επιτάσσει τον κανόνα της «δίκαιης δίκης» (άρθρο 6) και των επιταγών του Συντάγματος για το απόρρητο των επικοινωνιών και του τρόπου λειτουργίας ανεξάρτητων Αρχών (άρθρα 19 και 101Α), ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της ΑΔΑΕ που "θεσπίζει απαγόρευση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Αρχής" είναι παράνομος.

Σύμφωνα με το ΣτΕ οι αποφάσεις "με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικούμενων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη".

Ακόμη, ξαναέστειλε τις υποθέσεις στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει νέες νόμιμες αποφάσεις για τις δύο εταιρείες.

Αντιδράσεις για την ακύρωση των προστίμων των υποκλοπών

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας να ακυρώσει τα πρόστιμα που επέβαλλε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στις εταιρείες Vodafone (76 εκατ. ευρώ) και Ericsson (7,3 εκατ. ευρώ) για την υπόθεση των υποκλοπών. H ακύρωση έγινε για τυπικούς λόγους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΑΕ.

Το θέμα τέθηκε από την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Λόγο για «πρωτοφανή απόφαση που αποδυναμώνει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και συνιστά μείζον θεσμικό ζήτημα» έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. "Το σύστημα κατόρθωσε να τινάξει στον αέρα ένα τεράστιο έργο σε αντίθεση με όλη την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Πολλά από τα εκατομμύρια αυτά πήγαν σε όσους έχουν την αρμοδιότητα να αποκαλύπτουν, οι οποίοι βεβαίως πώς θα αποκάλυπταν με μπουκωμένο στόμα", είπε, αφήνοντας αιχμές και για τα ΜΜΕ,

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι δεν σχολιάζει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά συμπλήρωσε ότι «η Αρχή μπορεί να συνέλθει εκ νέου και να πάρει την ίδια απόφαση», θέση με την οποία συμφώνησε και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Η ΑΔΑΕ έβγαλε πολύ σύντομα πόρισμα γιατί το ήθελε, ενώ δεν το ήθελε η Δικαιοσύνη».

Η απάντηση της ΑΔΑΕ

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ανέφερε ότι "δεν εξέτασε το βάσιμο των αιτιάσεων των ανωτέρω εταιρειών, αλλά φέρεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να ακύρωσε για τυπικούς λόγους τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ [σ.σ. επειδή η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσια]".

Η ΑΔΑΕ σημειώνει ότι συνεδριάζει, όπως και όλες οι υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία και το άρθρο 19 του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν το απόρρητο της επικοινωνίας. Ο Κανονισμός της ΑΔΑΕ προβλέπει ότι οι συνεδριάσεις των συλλογικών διοικητικών οργάνων είναι μυστικές, υπογραμμίζει.

"Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και η ΑΔΑΕ θα πράξει το καθήκον της", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: