Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Κινεζικές επενδύσεις : Oι συζητήσεις για το Θριάσιο και οι συμφωνίες

Κρίσιμες «λεπτομέρειες» της κινεζικής επένδυσης στον ΟΛΠ βρίσκονταν στην ατζέντα των συζητήσεων που επρόκειτο να γίνουν μεταξύ του επικεφαλής της Cosco, Κάπταιν Γουέι Τζιανφού με τον επικεφαλής του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Παρασκευή, όμως αναβλήθηκε λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του προέδρου της Cosco, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον ΟΛΠ. Η κινεζική πλευρά επικαλέσθηκε φόρτο εργασίας του κ. Γουέι.

Ενα από τα θέματα που ήταν στην ατζέντα, αφορούσε στο Θριάσιο. Ο διαγωνισμός για το εκεί Εμπορευματικό Κέντρο αναμένεται να διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της Cosco διαμηνύθηκε ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τότε για να ασχοληθούν με το θέμα. Να σημειωθεί ότι ο ΟΛΠ έχει συστήσει θυγατρική εταιρεία, την LOGISTICS ΟΛΠ Α.Ε., προκειμένου να διεκδικήσει, μαζί με τη θυγατρική της Cosco, την «Cosco LOGISTICS Co.», τον διεθνή διαγωνισμό για το Θριάσιο.

Tο εκεί Εμπορευματικό Κέντρο αφορά επένδυση ύψους 150 εκατ., χωρίς να υπολογίζεται η αξία της γης.

Στο Θριάσιο θα κατασκευαστεί μία ολοκληρωμένη μονάδα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από την Ελλάδα προς τις γειτονικές αγορές, και το έργο θεωρείται από τον ΟΛΠ μεγάλης σημασίας τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για την ίδια την εταιρεία. Απομένει ωστόσο να διευκρινισθούν επακριβώς και οι προθέσεις των Κινέζων.

Στήριξη σε Ελλάδα

Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, σύμφωνα με συνέντευξη του Κινέζου πρέσβη στην Αθήνα, Λούο Λιντσουάν, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua, «θα στείλει και πάλι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «το τάιμινγκ αυτής της επίσκεψης είναι σημαντικό» και συμπλήρωσε: «Αποτελεί μια σημαντική διπλωματική προσπάθεια για την εμβάθυνση της ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας, καθώς και Κίνας-Ευρώπης».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη, οι δύο πρωθυπουργοί θα παραστούν επίσης στην υπογραφή μιας σειράς διακρατικών και διακλαδικών συμφωνιών, σημειώνοντας ότι στη βάση της επιτυχημένης συμφωνίας για το λιμάνι του Πειραιά, οι δύο πλευρές θα αναλάβουν κοινή δράση ώστε να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο κέντρο διανομής και διαμετακόμισης από την Ασία στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Kινέζος πρέσβης σημείωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα προωθήσουν την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς των λιμένων, της ναυτιλίας, των logistics, της ναυπηγικής δραστηριότητας, των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων, αλλά και γενικότερα των μεταφορών, της πληροφορικής, των υποδομών και της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

«Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα αξιόπιστη στους πιστωτές της» δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua.

«Εάν θέλαμε να χρεοκοπήσουμε, θα το είχαμε κάνει. Αλλά πήραμε την απόφαση να μην επιτρέψουμε να χρεοκοπήσουμε», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε ικανοί να αντεπεξέλθουμε στους στόχους του προγράμματός μας, το οποίο αποδεικνύει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Εμπορικό μνημόνιο με Κίνα

Εν τω μεταξύ, μνημόνιο διμερούς συνεργασίας με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας Γκάο Χου Τσενγκ, ήταν προγραμματισμένο να υπογράψει χθες το μεσημέρι ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Το μνημόνιο, το οποίο θα είναι πενταετούς διάρκειας, προβλέπει κατά κύριο λόγο την προώθηση ξένων άμεσων επενδύσεων κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή ελληνικών επενδύσεων στην Κίνα.

Το μνημόνιο προβλέπει ακόμη την πραγματοποίηση σεμιναρίων στα οποία θα συμμετέχουν και οι δύο πλευρές, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών σε ζητήματα τεχνολογίας και νομοθεσίας στους κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: