Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Διαφοροποιήσεις στελεχών στο (πρώην εύχομαι) στρατόπεδο Βενιζέλου

Από την Ναυτεμπορική
Σάββατο 14/3/2008

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ημέρα του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίσθηκε από τις τοποθετήσεις, αλλά και τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και στελεχών που στήριξαν την υποψηφιότητά του κι έως χθες εμφάνιζαν μια εξαιρετικά μονολιθική και συμπαγή εικόνα κοινών αντιλήψεων.

Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε περί την πολιτική συμμαχιών και πολιτικών συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τις διαφορές τους, αλλά και τη συμφωνία τους με την άποψη Παπανδρέου, ότι δεν νοείται συγκυβέρνηση του Κινήματος με τη Ν.Δ.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα -και σε ήσσονες τόνους και ο κ. Χρ. Βερελής- ζήτησαν το Συνέδριο να αποφασίσει και να διακηρύξει ότι «η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, λύση στο πρόβλημα του τόπου».

Περισσότερο σύνθετα αποκαλύφθηκε ότι είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά την πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας -μετά από τον αναγκαίο διάλογο- με τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίσθηκε επιφυλακτικός, διακηρύσσοντας πως το στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι παρά η αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σημειώνοντας ότι το Κίνημα πρέπει να ξαναμιλήσει με τα μεγάλα προοδευτικά ρεύματα, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να ζαλίζει τους πολίτες με υποτιθέμενες αριστερές ή δεξιές στροφές.

Ο κ. Βενιζέλος, υιοθετώντας ανάλογη θέση του κ. Παπανδρέου, τόνισε πως, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν υπάρχουν οι αριθμητικές και θεσμικές προϋποθέσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, «κι αυτό θα πρέπει να απασχολεί με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο και τους φίλους μας στο Συνασπισμό».

Με τις απόψεις Βενιζέλου έδειξε να συμπλέει ο κ. Βερελής, ο οποίος διακήρυξε ότι «το ΠΑΣΟΚ τη λύση θα τη βρει μόνο του, με τον κόσμο του, με την κοινωνία και χωρίς δεκανίκια».

Διαφοροποιημένοι, ωστόσο, εμφανίσθηκαν οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Γ. Φλωρίδης, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως αποστασιοποίησή τους από τον κ. Βενιζέλο, τον οποίον είχαν στηρίξει ενεργά στη μάχη για την εκλογή προέδρου στο Κίνημα και η οποία ίσως να μην είναι άσχετη με τη διαμόρφωση της νέας ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ...

Ο κ. Φλωρίδης, μάλιστα, πήρε σαφείς αποστάσεις και από την περίοδο Σημίτη και το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα, καλώντας το ΠΑΣΟΚ «να αφήσει πίσω του είτε τον κεντρο-εκσυγχρονισμό, είτε τον κεντροφιλελευθερισμό και να δώσει νέες σοσιαλιστικές απαντήσεις στα αιτήματα και τις προσδοκίες του κόσμου της κοινωνικής αλλαγής».

Υιοθετώντας την αντίληψη Παπανδρέου περί των συνεργασιών, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως το κέντρο βάρους της πολιτικής μετατοπίζεται ριζοσπαστικά, η πολιτική γεωγραφία και η συγκυρία πολώνεται γύρω από δύο μεγάλα σύνολα, την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, κι αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα η δυνατότητα για μια αριστερή διακυβέρνηση.

Επισήμανε, πάντως, πως οι προοδευτικές δυνάμεις, για να κυβερνήσουν, πρέπει να αλλάξουν: «Οπως στο ΠΑΣΟΚ απαιτούνται αλλαγές ριζοσπαστικής μετατόπισης, έτσι και στον ΣΥΝ απαιτούνται αλλαγές προγραμματικής διαμόρφωσης και πάνω απ' όλα ενωτικής θέλησης».

Ναι μεν... αλλά από Λοβέρδο

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στήριξε την άποψη για ένα πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, «χωρίς βιαστικές και αναξιοπρεπείς προτάσεις συγκυβέρνησης προς τα κόμματα της αριστεράς», ταυτοχρόνως όμως ζήτησε το Συνέδριο να απευθύνει πρόταση διαλόγου «για ενδεχόμενη σύγκλιση προς τα πρόσωπα και τις ομάδες και τα κόμματα της αριστεράς, για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν πολιτικές συγκλίσεις και σε ποια θέματα, για να φανεί αν υπάρχουν και περιθώρια συγκυβερνήσεων».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος, με την ομιλία του, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής κεϋνσιανών πολιτικών στην οικονομία, ενώ υπερασπίσθηκε με σθένος το ρόλο του κράτους στις σύγχρονες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: