Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Δήλωση Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, σχετικά με σημερινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση :



«Είτε αρέσει είτε όχι πολιτικά στον κ. Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα θα αποκτήσει εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό με την σημερινή κυβέρνηση και την σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κυβέρνησαν επί 20 χρόνια και άφησαν τον τόπο χωρίς Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, χωρίς Κτηματολόγιο και χωρίς Δασολόγιο, δηλαδή χωρίς τα βασικά εργαλεία άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής.

Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ομιλία του επιχειρεί να γίνει «τιμητής», υιοθετώντας δυστυχώς τους πλέον φανατικούς αφορισμούς και τις ανακρίβειες ορισμένων στελεχών του και κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Δεν καταθέτει καμία, μα καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Έτσι, όμως, δεν προάγεται ο πολιτικός διάλογός, ούτε αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο το παρουσίασα και δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2007, δηλαδή πριν από 10 μήνες. Ήταν αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης μελέτης κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού και συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία. Ακολούθησε εκτεταμένη διαβούλευση με την κοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας φορείς αλλά και πολίτες κατέθεσαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ πολλές προτάσεις και παρατηρήσεις, αρκετές από τις οποίες ελήφθησαν υπόψη.

Ακολούθησε η διαδικασία της διαβούλευσης στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, όπου συμμετέχουν οι σημαντικότεροι αρμόδιοι φορείς, αλλά και οικολογικές οργανώσεις.

Όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση από το ΠΑΣΟΚ και έρχεται σήμερα ο πρόεδρός του να πει ότι δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την κοινωνία. Η διαβούλευση έγινε, η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απούσα.

Έχω καλέσει αρκετές φορές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και ιδιαίτερα στη Βουλή - να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτα περισσότερο από γενικόλογες αφοριστικές αναφορές. Αντιθέτως, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, κατευθύνσεις, πολιτικές και εξειδικευμένες προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους αναφορές του κ. Παπανδρέου, θέλω να επισημάνω τα εξής:

1. Ισχυρίστηκε ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο «περιφρονεί την βιώσιμη ανάπτυξη». Όλο το κείμενο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου διατρέχεται από συγκεκριμένες πολιτικές και στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη. Όραμα και στόχος του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου είναι η ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφορική οργάνωση του εθνικού χώρου, που προωθεί ισόρροπα την κοινωνική και οικονομική συνοχή, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανταγωνιστικότητα.

2. Λυπάμαι που για μία ακόμη φορά παρασύρεται από τους συμβούλους του και αναπαράγει την «καραμέλα» ότι δήθεν το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο «λειτουργεί ως ομπρέλα για το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, το οποίο παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας σε μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα?».

Έχω αποδείξει πολλές φορές ότι όλα αυτά είναι ανακρίβειες και εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με μία απλή ανάγνωση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και διοχετεύονται από συγκεκριμένα συμφέροντα που θίγονται από τις αλλαγές που επέρχονται και επιβάλλουν πολύ αυστηρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος από αυτούς που ισχύουν σήμερα. Και είναι κρίμα αυτά να υιοθετούνται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

3. Ισχυρίζεται ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο δεν ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση. Είμαι σίγουρος ότι αν έκανε μία απλή ανάγνωση του άρθρου 12 του Εθνικού Χωροταξικού θα διαπίστωνε ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένες και λεπτομερείς ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Εκτός αν θέλει την πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, οπότε ας το προτείνει ξεκάθαρα.

4. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ότι «αγνοούνται οι ειδικές ανάγκες των νησιών», αν οι συνεργάτες του τον είχαν ενημερώσει σωστά. Πρώτον, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο αλλά και πληθώρα αναφορών στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και δεύτερον έχει ετοιμαστεί Ειδικό Πλαίσιο για τον νησιωτικό και παράκτιο χώρο.

5. Κάνει λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Βαρύς ο χαρακτηρισμός και λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι υπερβολές και οι λαϊκισμοί υποβαθμίζουν τον πολιτικό διάλογο. Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούνται είναι αυτά του ελληνικού λαού.

6. Υποστηρίζει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές αλλαγές, ενώ στο Εθνικό Χωροταξικό υπάρχει κείμενο με συγκεκριμένα μέτρα για το θέμα των κλιματικών αλλαγών.

7. Παρουσίασε δέκα άξονες για την «πράσινη ανάπτυξη» και το θετικό είναι ότι όλοι αυτοί οι άξονες αποτελούν άξονες και του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, με εξαίρεση αυτόν για «ορυκτέλαια στο λάδι».

8. Είναι ανάγκη να επαναλάβω ότι πέρα από το Εθνικό Χωροταξικό έχουν ετοιμαστεί τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία, το Τουρισμό, τον Ορεινό, τον Νησιωτικό και Παράκτιο Χώρο. Το επόμενο βήμα μετά τη θεσμοθέτηση του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων είναι τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Πάγκαλο, πραγματικά μου είναι αδύνατο να παρακολουθήσω τις ύβρεις του. Θα ασχοληθώ μόνο με τα γεγονότα, τα οποία έχουν ως εξής:

- Όταν ένας βουλευτής χρησιμοποιεί το ρήμα «κατατέθηκε», όλοι εννοούν ότι «κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων» και πιστεύω ότι αυτό το ξέρει ο κ. Πάγκαλος. Κατά συνέπεια, το ότι αυτοπεριορίστηκε μόνο στο ρήμα «κατατέθηκε» δείχνει ότι και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε κατατέθηκε στη Βουλή από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Κι αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας στα αρχεία της Βουλής.

- Είχε ετοιμαστεί ένα κείμενο, το οποίο οι ίδιοι οι συντάκτες του το χαρακτηρίζουν ως «έκθεση», καθώς δεν στηρίχθηκε σε υποστηρικτές μελέτες ούτε ήταν αποτέλεσμα του αναγκαίου διαλόγου με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία.

Το κείμενο αυτό, όπως δήλωσα στη Βουλή, το λάβαμε υπόψη μας. Όμως, δεν μπορεί να ονομάζεται «Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: