Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Siemens - Πειστήρια διαπλοκής και... χορηγιών

Από το e-tipos
Του Θανάση Αργυράκη

Μικρά και μεγάλα «δωράκια», χορηγίες και κάθε λογής διευκολύνσεις προς πρώην και εν ενεργεία παράγοντες και στελέχη του ΟΤΕ, καθώς και σε υπουργούς, βρίσκονταν στο άμεσο ενδιαφέρον της Siemens Hellas. Ολα αυτά, όπως και η πορεία των διαπραγματεύσεων για νευραλγικής σημασίας συμβάσεις του ΟΤΕ που ήθελε η εταιρία, καταγράφονται σε δύο χειρόγραφα σημειώματα πρωτοκλασάτων στελεχών της Siemens Hellas.

Ενα από αυτά συντάχθηκε στις 6-10-1997 «για πληροφόρηση», όπως γράφει στο σημείωμα, των τότε στελεχών της Siemens Hellas, κ.κ. Καραβέλα και Σταυριανού. Δηλαδή, πριν από τις 9-12-1997, οπότε η κυβέρνηση Σημίτη συνήψε προγραμματικές συμφωνίες για 3.000.000 παροχές στον ΟΤΕ, έναντι 370 δισ. δρχ..

Το σημείωμα εστάλη από το γραφείο του κ. Ηλία Γεωργίου, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αφορμή τις καταγγελίες της συνδικαλίστριας της ΔΑΚΕ, κ. Α. Μάρκου, σύμφωνα με τις οποίες σε λογαριασμό που της είχε ανοίξει το 1993 ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, κ. Δ. Νέγρης, διοχετεύονταν έως το 2003 μεγάλα χρηματικά ποσά. Πληρεξούσιος του λογαριασμού, δήλωσε η ίδια, ήταν ο κ. Η. Γεωργίου. Ο ίδιος εκλήθη από τον εισαγγελέα για το «σκάνδαλο Siemens».

Τo χειρόγραφο Γεωργίου
Ιδού λοιπόν τι γράφει, για μια -το πιθανότερο- χορηγία που είχε ζητήσει από τη Siemens ο επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Κιουλάφας: «Υποβοηθητικές ενέργειες του κ. Κιουλάφα (βλέπε συνημμένα). Μου έχει γίνει τον τελευταίο καιρό στενός κορσές. Πάντως, είναι αλήθεια ότι με τις ενέργειές του βοηθά στη γενικότερη διαμόρφωση του κλίματος. Γι’ αυτό το συνέδριο (ημερίδα) στη Σάμο. Την ουσιαστική βοήθεια θα την έχει από το χωριό. Από μας ζήτησε γύρω στο ένα-δύο εκατ. δραχμές. Φρονώ ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε».

Ολόκληρο το ποσόν που ζητήθηκε, δεν είναι γνωστό. Οπως άγνωστο παραμένει το «χωριό», το οποίο θα προσέφερε την ουσιαστική βοήθεια. Εντονη είναι η φημολογία για άλλη μεγάλη εταιρία που ενδιαφερόταν για τις τηλεπικοινωνίες. Το γεγονός, πάντως, ότι η Siemens ασχολείτο σε τόσο υψηλό στελεχικό επίπεδο με το εάν θα δώσει τη χορηγία ή όχι, δείχνει τη σημασία που απέδιδε στη διαμόρφωση καλών σχέσεων με πρώην και εν ενεργεία παράγοντες του ΟΤΕ.

Ως γνωστόν, επί οικουμενικής κυβερνήσεως, το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (Μητσοτάκης-Παπανδρέου-Φλωράκης) αποφάσισε να ανατεθούν μεγάλες συμβάσεις σε Siemens-Intracom, αλλά τον Ιανουάριο του 1992, λόγω του σάλου που προκλήθηκε, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον των Siemens-Intracom για συμβάσεις 470.000 παροχών προς τον ΟΤΕ. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 1993. Στις 21-7-1992 επίσης ανατέθηκε προμήθεια άλλων 150.000 παροχών σε Siemens-Intracom.

Το 2000, με αφορμή τις καταγγελίες του επί οικουμενικής υπουργού Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννη, ότι τον πίεζαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για απευθείας αναθέσεις, προκλήθηκαν οξύτατες αντιπαραθέσεις. Σε αυτές ενεπλάκη και ο Κ. Κιουλάφας, ο οποίος επετέθη στον Γ. Κεφαλογιάννη, ενώ ο τελευταίος απάντησε με βαρείς χαρακτηρισμούς. Τότε, «ξύπνησαν» και οι παλαιές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Α. Σαμαρά.

Σημείωμα για τα ψηφιακά
Ενα ακόμα χειρόγραφο πρώην στελέχους της Siemens Hellas προς τη Γερμανία και ειδικότερα προς τον παράγοντα της εταιρίας, κ. Νίντελ, συντάχθηκε την 1η Ιουνίου 1994, έπειτα από συνάντηση με τους τότε επικεφαλής του ΟΤΕ, κ.κ. Λάμπρου και Σκαρπέλη (το Μάρτιο του 1994 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατακύρωσε 1.000.000 ψηφιακές παροχές σε Siemens-Intracom). Ο κ. Σκαρπέλης εκλήθη στον εισαγγελέα για το σκάνδαλο Siemens.

Στο σημείωμα, αφού αναφέρεται ότι η άλλη μεγάλη εταιρία, Alcatel, που ενδιαφερόταν για έργα στον ΟΤΕ, έστειλε «νέο γράμμα προς τον πρωθυπουργό» (Α. Παπανδρέου), γίνεται λόγος για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η Siemens, προκειμένου να διευκολυνθούν ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών και αντιπροσωπίες του ΟΤΕ κατά τις επισκέψεις στην DT και τη νορβηγική PTT, και παρουσιάζεται η κατάσταση σχετικά με τη σημαντική σύμβαση 7430 του ΟΤΕ. Γι’ αυτήν γράφει: «Παρελθόν: Κανένα νομικό εμπόδιο πλέον. Ο στρατηγός (σ.σ. πιθανώς εννοεί έναν εκ των δύο παραγόντων του ΟΤΕ) περιμένει να πάρει θέση ο δικός του δικηγόρος σε μερικά σημεία, όπως αν μπορεί να υπογράψει παρά την επιστολή διαμαρτυρίας της Ε.Ε.». Ενδεικτική, τέλος, του εναγκαλισμού Siemens-ΟΤΕ είναι η αναφορά, σύμφωνα με την οποία «η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί την υποστήριξή μας για ένα πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικότητάς» του, ενώ «ο κ. γενικός θέλει να του στείλουμε και φορολογικές συμβουλές («φόρος εισοδήματος ΟΤΕ στο νέο νόμο») και φορολογικό σύμβουλο» (!).


«Γερμανικό» real estate στην Τήνο μέσω off shore!

Ερωτηματικά που περιπλέκουν περισσότερο την υπόθεση της Siemens δημιουργούν αγορές γης που -όπως αποκαλύπτει ο ΕΤ.Κ- έγιναν στην ίδια περιοχή της Τήνου, από τον κ. Μ. Χριστοφοράκο, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Siemens Hellas, τον κ. Δ. Δενδρινό, πρωτοκλασάτο στέλεχος της εταιρίας, και την κυρία Μάρεβα Μπραμπόφσκι, πρώην σύζυγο του βουλευτή κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο τελευταίος έχει παραδεχθεί, μετά την αποκάλυψη των τιμολογίων για την αγορά ηλεκτρονικού υλικού από την εν λόγω εταιρία για τον εξοπλισμό του γραφείου του, ότι διατηρούσε φιλικές και οικογενειακές σχέσεις με στελέχη της Siemens Hellas, αλλά είπε ότι τέτοιου είδους σχέσεις δεν πρέπει να ποινικοποιούνται.

Ιδού, όμως, πώς έχουν τα πράγματα με τις αγορές γης στην Τήνο. Το 2002, στην περιοχή Χαλακιά Αγίου Πέτρου Καρδιανής, αγοράστηκαν 24,6 στρέμματα. Ειδικότερα, έγιναν αγορές: 1. Δύο αγροτεμαχίων (Ε2, Ε3) από την off shore εταιρία «Mistras Holding Limited», με έδρα το φορολογικό παράδεισο του Αγίου Βικεντίου (Trusthouse 112 Bondie Street, ΑΦΜ 800300662). Παραμένει άγνωστο ποιοι βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη υπεράκτια εταιρία. 2. Ενός αγροτεμαχίου (Ε1) στο όνομα του Διονυσίου Δενδρινού, διευθυντή τομέα στη Siemens και χειριστή, μεταξύ των άλλων, του έργου για το ολυμπιακό σύστημα ηλεκτρονικής ασφάλειας (C4i). 3. Ενός αγροτεμαχίου (Ε5) για τον καθηγητή ΕΜΠ Λ.Τ. 4. Ενός τελευταίου (Ε4) για τον αρχιτέκτονα που εργάζεται σε Αθήνα και Τήνο, Κ.Β. Το 2003, ο μέχρι προ μηνών επικεφαλής της Siemens Hellas, κ. Μ. Χριστοφοράκος, προέβη σε δύο αγορές από τον παραπάνω αρχιτέκτονα στην περιοχή Τριαντάρο. Το 2005-2006, επίσης, αγόρασε στη Χαλακιά 8,5 και 16,5 στρέμματα αντίστοιχα. Το 2002, δηλαδή όταν ακόμα δεν είχε χωρίσει τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δίπλα στα αγροτεμάχια του κ. Χριστοφοράκου, η κ. Μάρεβα Μπραμπόφσκι αγόρασε οκτώ στρέμματα, έναντι 62.486 ευρώ (αντικειμενική αξία, αν και όλοι γνωρίζουν πως η πληρωτέα αξία είναι σημαντικά μεγαλύτερη). Να σημειωθεί, πάντως, πως έντονες φήμες φέρουν το πρώην ζεύγος Κυριάκου Μητσοτάκη και την οικογένεια Δενδρινού να διατηρούσαν στενές σχέσεις. Λέγεται επίσης ότι, εκτός των άλλων, αυτή η σχέση ενισχύθηκε και την περίοδο κατά την οποία η σύζυγος του κ. Δενδρινού ήταν προϊσταμένη της κυρίας Μπραμπόφσκι στο παράρτημα της Ντρέζντνερ Μπανκ στην Ελλάδα.

Αδυναμία στη... γη
Να σημειωθεί πως κάποια από τα άτομα τα οποία προέβησαν σε αγορές στην Τήνο, κατά πληροφορίες, ασχολήθηκαν συστηματικά με το real estate και σε άλλα νησιά, όπως η Πάρος, η Αντίπαρος και η Σαντορίνη. Γεγονός που ενισχύει τη φήμη ότι ένας από τους τομείς της επιχειρηματικής απασχόλησης κάποιων εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση στελεχών της Siemens ήταν τα κτηματομεσιτικά σε πανάκριβες περιοχές-φιλέτα της χώρας. Γενικότερα, πρώην και εν ενεργεία στελέχη της Siemens φαίνεται ότι είχαν μια… αδυναμία σε σημαντικές αγορές γης, ειδικά στις Κυκλάδες, καθώς και στην κατασκευή πολυτελών οικιών εκεί. Μεταξύ αυτών είναι και πρωτοκλασάτο στέλεχος της Siemens Γερμανίας, το οποίο για μεγάλο διάστημα δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην Ελλάδα. Αυτός φέρεται συχνά να μετέβαινε με ελικόπτερο, ναυλωμένο από τη Siemens, στη βίλα του σε κυκλαδονήσι, ενώ μερικές φορές με το ίδιο ελικόπτερο λέγεται ότι ταξίδευαν και πρόσωπα της οικογένειας δημόσιου προσώπου της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: