Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Εξέθεσε κυβέρνηση και δικαστική ηγεσία ο Ζορμπάς

Από την Ελευθεροτυπία
του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: «ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΠΑΠΑΜΑΡΚΑΚΗ, ΕΣΤΕΙΛΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟΝ ΣΑΝΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΑΒΕ»



Απολύτως εκτεθειμένη σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των ομολόγων αλλά και τις λοιπές «σκοτεινές υποθέσεις» με τον «Γερμανό» και τη «Ζίμενς» άφησε χθες την κυβέρνηση ο Γιώργος Ζορμπάς.

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο βάσει του οποίου καρατομείται από την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος», επιφύλαξε βαρύτατες αιχμές για τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά και τον εισαγγελέα Εφετών Γιώργο Κολιοκώστα.

«Πολλά θέλω να πω, αλλά δεν θα το κάνω γιατί σε τέτοιες στιγμές πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να σκέφτεσαι όχι τι θα πεις, αλλά τι δεν θα πεις», δήλωσε με νόημα στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Ζορμπάς.

Με λεπτομέρειες

Στη συνέχεια όμως ξεδίπλωσε με πλείστες λεπτομέρειες την αντιμετώπιση που είχε από συγκεκριμένους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς όταν προσέτρεξε προς αρωγή για τη διερεύνηση σκανδάλων, αλλά και τις αξεπέραστες δυσχέρειες που υπέστη ως επικεφαλής της Αρχής.

Αποκάλυψε έτσι, αναφερόμενος στο σκάνδαλο των ομολόγων, ότι τόσο ο κ. Σανιδάς όσο και ο κ. Κολιοκώστας απέφυγαν να τον βοηθήσουν σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των λογαριασμών του ιδιοκτήτη τής North Asset Management Γιώργου Παπαμαρκάκη.

Συγκεκριμένα, ο πρώην δικαστικός δήλωσε ότι αν και είχε την υπόσχεση της ομόλογης βρετανικής αρχής Serious Organised Crime Agency (SOCA) τον Μάρτιο του 2007, ότι θα δέσμευε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Παπαμαρκάκη εάν κατατίθετο αίτημα δικαστικής συνδρομής, βρήκε «άτονη αντιμετώπιση» από την Εισαγγελία Εφετών αλλά και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Κατόπιν τούτων ο ίδιος επικοινώνησε με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα, ο οποίος τον παρέπεμψε στον Γιώργο Σανιδά.

«Μη σας πω τι είπε ο εισαγγελέας στον αστυνομικό που του έστειλα με τα σχετικά έγγραφα», είπε ο κ. Ζορμπάς και πρόσθεσε: «Σας λέω μόνον ότι γύρισε άπρακτος». Αιχμηρότατος ήταν και κατά του κ. Κολιοκώστα σε ό,τι αφορά την απόρριψη «ως μη σύννομου» του πορίσματος για τα ομόλογα.

«Ουδείς συμμάχησε»

«Ουδείς νομικός συμμάχησε μ' αυτά τα αχαρακτήριστα, αυθαίρετα και αδόκιμα. Σε άλλη εποχή θα εκινείτο πειθαρχικός έλεγχος. Σε περιόδους που η πενία συνοδευόταν από την ευπρέπεια, και όχι σήμερα που δικαστικοί λειτουργοί κατέχουν βίλες με πισίνες. Οι δικαστικοί λειτουργοί υποφέρουν γιατί είναι έντιμοι, αλλά δεν είναι όλοι έντιμοι», υπογράμμισε ο κ. Ζορμπάς. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι απέστειλε στην Εισαγγελία Εφετών τρεις φακέλους για τα ομόλογα που συνοδεύονταν από 20 χαρτοκιβώτια με σχετικό υλικό, ωστόσο «τα πορίσματα βρίσκονται εν υπνώσει σε συρτάρια, αλλά είναι σε γνώση ευρέος κύκλου ενδιαφερομένων». Και αυτό γιατί -όπως εξήγησε- κάποια πορίσματα, όπως αυτό του ΤΣΠΕΑΘ, αν και απόρρητα κυκλοφορούσαν και τα επικαλέστηκε δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Για «Ζίμενς»

Η αναφορά του στο σκάνδαλο της «Ζίμενς» έγινε με αφορμή την υποβολή σχετικών ερωτήσεων βουλευτών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, με το οποίο δίνεται έτσι η ευκαιρία σε επιτήδειους να ξεπλένουν μαύρο χρήμα.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν εμπλέκεται σε τέτοια υπόθεση το πρώην διευθυντικό στέλεχος του γερμανικού κολοσσού Πρόδρομος Μαυρίδης, δήλωσε: «Γνωρίζω ότι έγιναν έρευνες για ορισμένα τρισύλλαβα ονόματα, αλλά δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί έτσι θα παραβιάσω το απόρρητο της έρευνας».

Το απόρρητο των ερευνών επικαλέστηκε και για την εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote. Ωστόσο, δεν φάνηκε να συμφωνεί με τη θέση που είχε εκφράσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξανδρος Πιλάβιος, υποστηρίζοντας ότι «κάναμε πλήρη έλεγχο της υπόθεσης Γερμανός». «Δεν μπορώ να μιλήσω για την αντικειμενικότητα των ερευνών», είπε ο κ. Ζορμπάς.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα εσωτερικά της Ανεξάρτητης Αρχής στην οποία ήταν έως τώρα επικεφαλής, στοχεύοντας τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

«Κλειστές πόρτες»

Αν και ξεκαθάρισε πως δεν «μπορώ να κακίσω ότι υπήρχε πολιτική βούληση για την υπονόμευση της Αρχής», σημείωσε ότι παρατηρεί ωστόσο συγκεκριμένες πρακτικές που αφορούσαν την έλλειψη σε προσωπικό και οικονομική ενίσχυση.

«Οταν ζητούσα υπαλλήλους δεν έπαιρνα έναν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «η οικονομική αυτοτέλεια της Αρχής ήταν γράμμα του νόμου κενού εφαρμογής».

Υποστήριξε εξάλλου ότι παρά τα συνεχή διαβήματά του στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης συναντούσε κλειστές πόρτες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι όχι μόνο δεν είχε λάβει γνώση του περιεχομένου του, αλλά του απέστειλαν άλλη διάταξη από αυτήν που τον καρατομούσαν και μετέτρεπαν την Ανεξάρτητη Αρχή σε Επιτροπή.

Προέβλεψε τέλος ότι θα υπάρξει κενό στη λειτουργία της νέας επιτροπής μέχρι τα μέσα του επόμενου Σεπτεμβρίου τουλάχιστον, οπότε και θα συνέλθει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να τοποθετήσει τον νέο προέδρο της Επιτροπής, αλλά και προβλήματα συνεργασίας με τις ομόλογες αρχές του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: