Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Κουιζ












Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών.



5 σχόλια:

xazopouli είπε...

Έκανα αυτή την ανάρτηση, γιατί θεωρώ ότι η 1η απάντηση στο ερώτημα "ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ", κρύβεται πίσω από τον τρόπο με τον οποίο στήνονται και λειτουργούν οι επιχορηγήσεις σε εταιρείες στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια.

Ένα παράδειγμα τέτοιου προγράμματος, είναι και αυτό για την "Ενίσχυση" Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων...

Σε άλλο post, εχω αναρτήσει όλα οσα ισχύουν για το πρόγραμμα αυτό, έτσι όπως είναι στημένο σήμερα.

Η πρώτη μου παρατήρηση έχει να κάνει με το τι θα πρέπει να αντιλαμβάνεται κάποιος, όταν διαβάζει τον τίτλο αυτού του προγράμματος.

Πρόκειται - κατα τα φαινόμενα - για επιδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (των μικρομεσαίων δηλαδή) ώστε αυτές να μπορέσουν να ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΝ, να ΑΥΞΗΣΟΥΝ ποσοτικά αλλά και - κυρίως - ποιοτικά την ΠΑΡΑΓΩΓΗ τους, να ανταπεξέλθουν αλλά και να ενισχύσουν τον ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ προς όφελος του καταναλωτή και φυσικά, να δημιουργήσουν ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Όλα αυτα... καλά! ΤΕΛΕΙΑ μπορώ να πω!

Αν όμως κανείς, ανατρέξει στο πρόγραμμα, του δημιουργούνται ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ...

Ας τα δούμε ενα προς ένα (τουλάχιστο έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγω)...

Κατ' αρχήν... το χρονικό περιθώριο, μέσα στο οποίο κάποιος θα πρέπει να προγραμματίσει μια αξιοπρεπή και ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ επένδυση, να αναζητήσει λύσεις (νέες τεχνολογίες, χώρους, μηχανήματα, συμφωνίες κλπ) που θα απαιτηθούν για αυτήν την επένδυση, να συντάξει έναν αξιόλογο φάκελο (γεμάτο χαρτομάνι) και να τον παρουσιάσει ώστε να έχει αποτέλεσμα, να βρει φυσικά ίδια κεφάλαια αλλά και δανεισμό για το υπόλοιπο πέραν της επιχορήγησης κόστος της επένδυσης και φυσικά να οργανώσει και να φέρει σε πέρας όλη την γραφειοκρατία με το δημόσιο (άδειες, ενημερώτητες, νόμοι και παρα-νόμοι κλπ)...

Το πρόγραμμα ξικήνησε την 1/9/2009 και... λήγει την 18/12/2009... δηλαδή έχει χρονικό περιθώριο, ΤΡΕΙΣ και ΜΙΣΟ ... ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ!!! Για όλα αυτά!!! Για να βάλει το κεφάλι του - βαθυτερα - στον... ντορβά!!!

xazopouli είπε...

Το άλλο ζήτημα είναι, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος...
Μοιράζεται ισόποσα σε 4 κλάδους, στην μεταποίηση, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις... υπηρεσίες.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται φαντάζομαι, ότι το να επενδύσει κάποιος κύρια στην μεταποίηση αλλά και στον τουρισμό σε γενικές γραμμές, απαιτούνται συνήθως ΠΟΛΥ μεγαλύτερο κεφαλαιο απ ότι στο.. εμπόριο ή την ... υπηρεσία.

Το κυριότερο, πως η μεταποίηση (αλλά και ο τουρισμός) δημιουργεί παραγωγικό πλεόνασμα (νέα προιόντα, καλύτερα προιόντα, ΕΛΛΗΝΙΚΑ προιόντα, ενδεχόμενες ΕΞΑΓΩΓΕΣ κλπ) ενώ αντίθετα, το εμπόριο πχ, ενδεχόμενα να δημιουργεί και ελλείματα (πέρα απο.. γεμάτες τσέπες στον έμπορο) όπως ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ!

Ουσιαστικά, ο "όρος" της ισόποσης μοιρασιάς ανα κλάδο, όχι απλά δημιουργεί μια μορφή άνισης στην ουσία αντιμετώπισης του κάθε κλάδου(λόγω διαφορετικών συνθηκών και αναγκών του καθένα) αλλά κυρίως, δημιουργεί ερωτηματικά για το ΠΟΥ ΠΑΜΕ και ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ως παραγωγικός ιστός.

xazopouli είπε...

Προχωρόντας παραπέρα, βρίσκουμε τον... ανεκδιήγητο κανόνα ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ μια επιχείρησης, στον κουβά των... ΜΙΚΡΩΝ και ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ...

Σύμφωνα με το πρόγραμμα λοιπόν, μικρή επιχείρηση θεωρείται αυτή που έχει ετήσιο κυκλο εργασιών τις 25.000 ευρώ... αλλά και αυτή που έχει το ... ευκαταφρόνητο κύκλο των ... 10.000.000 ευρώ!!!!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΔΗΛΑΔΗ!!!

Τώρα θα μου πεις... ΠΩΣ μια επιχείρηση, που έχει κύκλο εργασιών τις 25.000 και επομένως, ο επιχειρηματίας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΕΒΕ ΤΟΥ, θα πληρώσει 3, 5 ή και 10.000 ευρώ μόνο για να οργανώσει έναν αξιοπρεπή φέκελο για να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα ΜΗΠΩΣ μπορέσει να πάρει κανα φράγκο να δει μια ασπρη μέρα...

Αντίθετα μια μικρη επιχείρηση των... 10.000.000 ευρώ τζίρου, δηλαδή ένας επιχειρηματίας που έχει ένα έστω μικτό κέρδος 12% - δηλαδή 1.200.000 ευρώ - και ένα καθαρό μετά φορων... 5% - δηλαδή 500.000 ευρώ - (χαμηλά τα βάζω... πιστέψτε με), έχει επίσης ΠΡΟΣΩΠΟ στις τράπεζες και - ενδεχόμενα - πολιτικές άκρες... θα κολλήσει στα 10 χιλιάρικα... μόνο και μόνο να πάρει ΤΖΑΜΠΑ 50, 100 χιλιάρικα, λες και ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ!!

Και εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα... ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ;;;

ΜΗΠΩΣ ΠΑΝΕ ΚΑΠΟΥ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;;;

xazopouli είπε...

Στο πρόγραμμα υπάρχει επίσης ένας απαράδεκτος όρος που λέει:

"Η ενίσχυση χορηγείται μόνο σε επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές την 1η Ιουλίου 2008".

Ποιες επιχειρήσεις είναι προβληματικές; ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΖΙΡΟΥΣ συνήθως... κέρδη χωρίς τζίρο, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Δηλαδή οι ΣΙΓΟΥΡΑ μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις!

Αντίθετα μια... μικρή επιχείρηση των 10.000.000 ευρώ, αν μη τι άλλο, ΕΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ (αν όχι κέρδη και μαλιστα... καθόλου αμελητέα), επομένως μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε δυσκολους καιρούς, ενώ μπορεί να βρει τρόπους χρηματοδότησης για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Ουσιαστικά κατα την γνώμη μου, μ' αυτόν τον όρο, τα λεφτά κατευθύνονται στις ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΣΕΠΕΣ.

Από την άλλη, οι προβληματικες παραμενουν προβληματικές, ουσιαστικα τις λέμε να ... κλείσουν, μένουν μόνο οι κερδοφόροι και οι μεγάλοι, μοιράζονται δηλαδή ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΤΑ, μονάχοι τους!

Επομένως ΠΑΠΑΛΑ και ο ανταγωνισμός (για να μη μιλήσουμε για τις θέσεις εργασίας που χάνονται).

xazopouli είπε...

Τέλος, θα αναφερθώ σ' αυτο το περιβόητο... 55% για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 65% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δηλαδή την επιδότηση του κόστους μιας επένδυσης κατα 55% στα μεγαλα αστικα κεντρα και κατά 65% στην περιφέρεια.

Φαινομενικά αυτο, φαινεται... σωστό γιατί λέει... πάνε περισσοτερα λεφτά στην περιφέρεια. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ;

Κατ' αρχήν, η μεταφορά της καινοτομίας στην περιφέρεια, η μεταφορά νέων τεχνολογιών, τεχνογνωσίας κλπ, ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ (κατα πολύ) εκεί, παρά στα αστικά κέντρα.

Για τον απλούστατο λόγο ότι οι εταιρείες που πουλάνε την τεχνογνωσία, την τεχνολογία κλπ έχουν ως ΕΔΡΑ αυτά τα αστικά κέντρα (στην ουσία δηλαδη, μεγάλο αν όχι μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων πάλι στα κέντρα θα πάνε).

Ακόμα και για την σύνταξη των φακέλων, οι επιχειρήσεις της περιφέρειας απευθύνονται κατα κόρον σε "εταιρείες" και "επαγγελματίες" του είδους, που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Από την άλλη, οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις, βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια. Αντίθετα, αυτές οι "μικρές" των 10.000.000 ευρώ κύκλου εργασιών, αυτές δηλαδή που σύμφωνα με ΟΛΑ τα παραπάνω έχουν ΠΛΗΡΗ πρόσβαση στο πρόγραμμα, βρίσκονται συνήθως, ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.

Βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη εδώ και ένα χρόνο. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ λέγεται...

Εχω δουλέψει σε επιχειρήσεις στον τόπο μου, σε όλα αξιόλογες και - κυρίως αξιοπρεπείς - πραγματικά μικρές ή μεσαίες - όπως αντιλαμβάνεται κανείς αυτόν τον όρο - με επιχειρηματίες που πραγματικά ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ αυτό που έκαναν και ήταν ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ γι' αυτό.

Ομως ήταν επιχειρήσεις, που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές πέραν της τοπική - παρότι παράγανε αξιόλογα και ποιοτικά προιόντα που θα άξιζε να έχει πρόσβαση σ αυτά ένας καταναλωτής - κυρίως όμως ζούσανε καθημερινό αγώνα επιβίωσης (τράπεζες, γραφειοκρατία, απομόνωση κλπ), ΔΕΝ μπορούσανε στ' αλήθεια να προσφέρουνε στον εργαζόμενο κάποιο μεγαλύτερο εισόδημα (πέραν των αξιοπρεπών και ανθρώπινων συνθηκών στην εργασία που βασιζόταν στη σχέση εργοδότη - εργαζόμενου και την ορθή αντίληψή τους για τα δεδομένα της επιχείρησης και από τους δυό) και κυρίως, όσο και να είχανε δυνατότητες πραγματικής ανάπτυξης, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ καμια πρόσβαση στην συμμετοχή και διεκπεραίωση τέτοιων προγραμμάτων.

Εδω στην Θεσσαλονίκη πάλι, βρίσκω... "επιχειρήσεις" σε παλάτια, με λεφτά άλλων, που όχι απλά δεν παράγουν κάτι, όχι απλά απομυζούν κάθε ίχνος ιδρώτα αλλά και αξιοπρέπειας του εργαζόμενου, δημιουργούν ως επι το πλήστον και ΕΛΛΕΙΜΜΑ, καθότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ειναι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ!!!

"ΠΑΛΑΤΙΑ" βέβαια, υπάρχουν και στον τόπο μου, τα οποία όμως έχουν μετατραπεί σε ΚΟΥΦΑΡΙΑ, "επενδυτών" και "επιχειρηματιών" των αστικών κέντρων, με άκρες, που ήρθανε, τα πηρανε τα λεφτά και την κοπανήσανε για Ζυρίχη και για Μύκονο.