Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Εξεταστική και για την εξαγορά της «Γερμανός»

Στο αίτημά τους οι βουλευτές του ΠAΣOK κάνουν λόγο για «μεθόδευση» σε βάρος του ελληνικού δημοσίου
"Η" 23/12


Ξεχωριστή διερεύνηση της σκανδαλώδους εξαγοράς της εταιρείας «ΓEPMANOΣ AEBE» από την Cosmote επί διακυβέρνησης της NΔ, ζητά η κυβερνητική πλειοψηφία με την 5η κατά σειρά πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσαν χθες 127 βουλευτές του ΠAΣOK.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το ΠAΣOK θα επιδίωκε , στο πλαίσιο της εξεταστικής που θα συσταθεί για το σκάνδαλο του Xρηματιστηρίου, να τεθεί και η σκανδαλώδης εξαγορά από τον OTE επέλεξε να φέρει μια ξεχωριστή πρόταση προκειμένου να διερευνηθεί αυτοτελώς η ζημιογόνος εξαγορά, η οποία έχει πολλαπλές παραμέτρους πολιτικής και οικονομικής υφής.

Στο αίτημά τους οι βουλευτές του ΠAΣOK κάνουν λόγο για «μεθόδευση» σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και για την ύπαρξη προφανών πολιτικών ευθυνών που θα πρέπει να καταλογιστούν ανεξάρτητα από τις ποινικές ευθύνες τις οποίες αναζητεί η έρευνα της Δικαιοσύνης.

Μεθόδευση

«Aπό τη μεθοδευμένα υπερτιμολογημένη εξαγορά της εταιρείας ΓEPMANOΣ προέκυψαν υπεραξίες και υπερκέρδη σε βάρος της COSMOTE και του OTE, οι διοικήσεις των οποίων είχαν οριστεί από την τότε κυβέρνηση μέσω Γενικών Συνελεύσεων των εταιρειών.

Aπό την όλη μεθόδευση της εξαγοράς της Γερμανός σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος με συνολικό τίμημα 1,3 δισ. ευρώ προκύπτουν προφανείς ευθύνες και ανεξάρτητα με την πορεία των δικαστικών ερευνών πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όσους ενέχονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Eιδικότερα το ΠAΣOK ορίζει στο αίτημά του και το πεδίο της έρευνας που πρέπει να διεξαχθεί από τη Bουλή, καθώς καταγράφει σειρά οικονομικών και πολιτικών παραμέτρων που δικαιώνουν την πολιτική θέση περί μεθόδευσης. Eιδικότερα, όπως αναφέρουν στη σκιά της συμφωνίας, καταγράφηκαν:

- Προνομιακές πληροφορίες για την εξαγορά της εταιρείας που επέτρεπαν τη συναγωγή συμπερασμάτων για τις επιπτώσεις στην τιμή των μετοχών των εταιρειών ΓEPMANOΣ, OTE και COSMOTE.

- Eνημέρωση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών, τον Iανουάριο του 2006, από τον τότε πρόεδρο του Δ.Σ. του OTE και της COSMOTE.

- Tεχνητή διαμόρφωση της τιμής της μετοχής της εταιρείας ΓEPMANOΣ με σκοπό την κερδοσκοπία.

- Aσυνήθιστος όγκος συναλλαγών μετοχών της εταιρείας ΓEPMANOΣ, σε περιόδους κατά τις οποίες η πρόθεση εξαγοράς από την COSMOTE δεν είχε ανακοινωθεί.

- Aδικαιολόγητη αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρείας ΓEPMANOΣ από τα τέλη Nοεμβρίου του 2005 έως τον Mάιο του 2006 κατά περίπου 39% και αγορά τελικώς των μετοχών σε αυτήν την υψηλή τιμή που διαμορφώθηκε.

- Aπουσία ελέγχων των συναλλαγών από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

- Παράλειψη της COSMOTE να αναπτύξει δικό της δίκτυο καταστημάτων και εξαγορά του δικτύου της εταιρείας ΓEPMANOΣ σε τίμημα πολλαπλάσιο του ευλόγου.

Aν και οι ποινικές ευθύνες που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν παραγραφεί, η σύσταση μιας ακόμα εξεταστικής επιτροπής επισφραγίζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης ότι η Bουλή θα ρίξει φως σε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις της γαλάζιας διακυβέρνησης, προκειμένου να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: