Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ εργαζομένων Σκαραμαγκά - Ανακοίνωση

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 10/12/2009


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αποφασίσαμε να βγάλουμε αυτή την ανακοίνωση για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το που πάει το Ναυπηγείο και τι θα γίνει με την δουλειά όλων μας. Τους μήνες που πέρασαν περιμένουμε και εμείς όπως όλοι σας να δούμε αν αυτά που μας έλεγαν θα γίνονταν πραγματικότητα. Όμως νομίζουμε ότι οι εξελίξεις δεν φαίνεται να είναι τέτοιες όπως μας τις έλεγαν.

Με την αποχώρηση της THYSSEN, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε μαζί της να αναζητηθεί από την ίδια νέος ιδιοκτήτης μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Εμείς συναδέλφισσες και συνάδελφοι πιστεύουμε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία μακροχρόνια βιώσιμη λύση, και τα ερωτήματα που έχουμε να κάνουμε είναι:

- Γιατί άραγε δεν έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου να πούμε την γνώμη μας για αυτό το σοβαρό ζήτημα;

- Γιατί τάχα δεν ήταν σωστό να συγκληθεί Γενική Συνέλευση όπως από καιρό το είχαμε ζητήσει;

- Για πιο λόγο η Διοίκηση του Σωματείου δεν μας έκανε μια υπεύθυνη γραπτή ενημέρωση για το που πάμε;

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Όπως όλοι σας γνωρίζετε εμείς πριν από πολύ καιρό έχουμε πει ότι, κατά την γνώμη μας, η λύση της νέας ιδιωτικοποίησης δεν είναι λύση. Και πιστεύουμε ότι και η Διοίκηση του Σωματείου έχει την υποχρέωση να πει και την δική της γνώμη. Για αυτό ξαναπροτείνουμε να συγκληθεί το γρηγορότερο Γενική Συνέλευση με συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά και να εκφραστούν όλες οι γνώμες των εργαζομένων και να παρθούν δημοκρατικά αποφάσεις.

Στην συνέλευση αυτή εμείς θα καταθέσουμε μεταξύ των άλλων προτάσεων για δράση, ξανά την πρόταση που θεωρούμε σωστή και που θα δώσει μακροχρόνια λύση. Να αγωνιστούμε για ένα εθνικοποιημένο Ναυπηγείο κάτω από εργατικό έλεγχο, που θα αποτελέσει την βάση για ένα ενιαίο εθνικοποιημένο φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας θυμίζουμε ότι οι 161 συνάδελφοι της μονάδας του Τροχαίου Υλικού 8 μήνες τώρα δεν πληρώνονται και μένουν ξεκρέμαστοι. Και το χειρότερο είναι ότι ούτε η Διοίκηση του Σωματείου ούτε και κανένας άλλος δεν εκφράζουν γραπτά τι πρόκειται να γίνει με αυτό το πρόβλημα.

Αντίθετα, ο υπουργός άμυνας στην βουλή υιοθέτησε τoν ισχυρισμό της THYSSENKRUPP, ότι δήθεν οι 161 είναι εργαζόμενοι μιας άλλης επιχείρησης που είναι άλλο νομικό πρόσωπο, παρακάμπτοντας δυστυχώς την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου η οποία αναγνωρίζει την εργασιακή σχέση των 161 συναδέλφων με την ΕΝΑΕ. Δηλαδή ότι πραγματικός τους εργοδότης είναι η ΕΝΑΕ.

Και τώρα σας καλούμε συνάδελφοι και συναδέλφισσες να ρωτήσετε και εσείς μαζί με εμάς γιατί η Διοίκηση του Σωματείου δεν πήρε έως τώρα καμία θέση απέναντι σε αυτό το γεγονός;
Γιατί η Διοίκηση του Σωματείου δεν αναδεικνύει και δεν διεκδικεί να εφαρμοστεί η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου;

Και γιατί επιτρέπουν «να κυκλοφορεί» ότι το πρόβλημα των 161 συναδέλφων είναι δήθεν ξεχωριστό πρόβλημα από το πρόβλημα του Ναυπηγείου; Ως πότε όμως θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία;

Μας λένε ότι πρόκειται να δοθούν κάποια οικονομικά βοηθήματα.

Είμαστε όλοι εργαζόμενοι και καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είναι κανείς 8 ολόκληρους μήνες απλήρωτος και να αντιμετωπίζει οικογενειακές ανάγκες, ενοίκια, δάνεια. Έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Δικαιούνται κι αυτοί να κάνουν γιορτές. Με οικονομικά βοηθήματα παραμονές εορτών ή καλοκαιρινών διακοπών μόνο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό της εξαθλίωσης 161 συναδέλφων.

Χρέος όλων μας είναι να απαιτήσουμε από την Διοίκηση του Σωματείου να προχωρήσει άμεσα στην διεκδίκηση εφαρμογής της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου για να αποκατασταθεί η απάτη που έγινε σε βάρος των τότε 202 εργαζομένων.

Για πληρέστερη ενημέρωσή σας με τις κυβερνητικές θέσεις που εκφράζονται στην βουλή διαβάστε και τα συνημμένα ηλεκτρονικά πρακτικά της βουλής των 3 επίκαιρων ερωτήσεων του Νοεμβρίου 2009 (6/11, 13/11 και 27/11)

Με αγωνιστικούς συναδερφικούς χαιρετισμούς

...πίσω

Δεν υπάρχουν σχόλια: