Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Προβλήματα στην ασφάλεια του ΜΕΤΡΟ που δημιούργησαν η κακη εκπαιδευση, η ανοργανωσιά και - κυρίως - οι ΠΕΛΑΤΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 12 Νοεμβρίου του 2009, υπάλληλοι του Μετρό ανακάλυψαν εμπρηστικό μηχανισμό μέσα σε στοά, σε απόσταση 93 μέτρων απο τον σταθμό της Πανόρμου.
Ο μηχανισμός αποτελείτο απο ένα μπουκάλι βενζίνη, στο οποίο ήταν κολλημένο με μονωτική ταινία ένα βεγγαλικό, που είχε φιτίλι πράσινου χρώματος, μήκους περίπου 4 εκατοστών.

Παρά το γεγονός οτι ειδοποιήθηκε η αντιτρομοκρατική και μάλιστα συντάχθηκε εσωτερικό σημείωμα για την «ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού», το περιστατικό δεν δημοσιοποιήθηκε.

Το θέμα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια στο Μετρό μετά και τη ληστεία που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο σταθμό της Εθνικής Αμυνας.

Οπως πάντως προκύπτει από υπηρεσιακά έγγραφα και από την αλληλογραφία στελεχών του μετρό, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε θέματα ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με έγγραφα του πρώην προϊσταμένου της υπηρεσίας Ασφαλείας του μετρό κ. Δημοσθένη Γιαννησόπουλου, η φρούρηση του μετρό από τους περίπου 100 αστυνομικούς οι οποίοι έχουν αναλάβει το σχετικό έργο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, «η παρουσία των αστυνομικών σε χώρους με μεγάλη διακίνηση κοινού όπως η ΑΜΕΛ έχει αναδείξει προβλήματα συμπεριφοράς,κακής εκπαίδευσης και μάλιστα έχουν καταγραφεί πέντε εκπυρσοκροτήσεις όπλων μέσα στις εγκαταστάσεις του μετρό!»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος ασφαλείας του μετρό, ο οποίος συμμετείχε και στο πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, απομακρύνθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο.

Ο ίδιος απάντησε με αγωγή κατά διευθυντικών στελεχών τού μετρό, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Δεχόμουν πιέσεις εκ μέρους αυτών των στελεχών να προσλάβω κόσμο χωρίς να έχει τηρηθεί έστω κάποια τυπική διαδικασία πρόσληψης. Μου έθεταν κριτήρια εντελώς αυθαίρετα, με πίεζαν να εξυπηρετήσω δικές τους υποθέσεις,προσωπικές,να υπογράψω φύλλα μισθοδοσίας για υπαλλήλους που δεν είχα καν γνωρίσει και ελάμβανα αντί βιογραφικού για υποψηφίους έντυπο κομματικού ψηφοφόρου με τα στοιχεία τους και πιεζόμουν να εισηγηθώ θετικά. Πράγματα που δεν έκανα και διαμαρτυρήθηκα γραπτώς και εντόνως».

Τα μέτρα ασφαλείας

600 κάμερες παρακολούθησης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους

100 φύλακες υπάλληλοι της εταιρείας

100 ιδιωτικοί αστυνομικοί

100 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ.

6 ανιχνευτές εκρηκτικών και χημικών (βρίσκονται στις αποθήκες)

Απουσία κάδων απορριμμάτων

Πρόσβαση στα WC μόνο με άδεια υπαλλήλου της εταιρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: