Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Έλληνας γεννιέσαι και γίνεσαι»

Με σαφή διάκριση ανάμεσα στην μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ιθαγένειας, επίκληση του ανθρωπισμού αλλά και του ρεαλισμού και με παράλληλο άνοιγμα στην ιδέα ενός Ελληνισμού αποτελούμενου από πολλές και διαφορετικές φυλές, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους νόμιμους -όπως υπογράμμισε- μετανάστες.


Εμφανιζόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΛΑΟΣ, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο, τακτοποιεί ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και 28 χρόνια, χωρίς καμία νομοθετική πρωτοβουλία να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

«550.000 μετανάστες ζουν σήμερα, νόμιμα στη χώρα μας. Πράγματι, οι περισσότεροι οφείλουν την άδεια παραμονής σε κάποια από τις πολλές νομιμοποιήσεις που έγιναν στην πορεία. Είναι όμως άδεια που το κράτος αποφάσισε να τους δώσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν και μοχθούν ανάμεσά μας. Έχουν πρόσωπα, ελπίδες, όνειρα και φόβους. Η οικονομική κρίση τους αγγίζει το ίδιο και ανησυχούν το ίδιο με μας. Εργάζονται, εκπληρώνουν τα ασφαλιστικά τους βάρη, αποκτούν ιδιοκτησία, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, έχουν ριζώσει στην Ελλάδα που έγινε για τα παιδιά τους, η μόνη πατρίδα. Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να μην είναι συμμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η άρνηση να τους εντάξουμε με κανόνες, δημιουργεί ανομία και διαφθορά. Οδηγεί πρώτα στην γκετοποίησή τους στη δική μας συνείδηση, μετά στην δική τους και μετά στο χάρτη της πόλης: Δίνει το σήμα πως ποτέ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι εδώ…».

Αν η γκετοποίηση αποτελεί το προοίμιο αντικοινωνικών συμπεριφορών και διόγκωσης των προβλημάτων και «αν πραγματικά αγαπάμε την πατρίδα μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους αυτούς, να ταυτιστούν με τα όνειρα της πατρίδας μας. Προς τι τα φαντάσματα περί αλλοίωσης του έθνους; Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Δημοκρατία, ισότητα, ανθρωπισμός. Τόσο λίγο πιστεύουμε στη δύναμη της Ελλάδας, στη δύναμη του Ελληνισμού ανά τους αιώνες; Μεγαλύτερη αλλοίωση βλέπει ο πολιτισμός μας από τις 4-5 ώρες που βλέπουν τηλεόραση εμείς και τα παιδιά μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με το νομοσχέδιο λοιπόν, «δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε - δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς χωρίς φωνή. Τους εμπιστευόμαστε τις οικοδομές, τον τουρισμό, τους γέροντες και τα παιδιά μας (…) Δεν υπάρχουν βεβαίως τέλειες λύσεις, αλλά λύσεις μακροχρόνιες και καλύτερες. Κάτι τέτοιο, μας δίνει και νέες δυνατότητες: Να δούμε Έλληνες ινδικής καταγωγής, αλβανικής καταγωγής, περήφανους για την ελληνική μας ιθαγένεια».

Η χορήγηση της ιθαγένειας δεν αδυνατίζει την φύλαξη των συνόρων και τις προσπάθειες για πάταξη της δουλεμπορίας, οι οποίες αναβαθμίζονται. Τουναντίον, το γεγονός ότι η ιθαγένεια δεν χορηγείται σε μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά, στέλνει και ένα μήνυμα, ότι δεν έχει νόημα να μπει κανείς στην Ελλάδα παράνομα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ίδρυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής (FRONTEX) αποτελεί γεγονός και σύντομα, ο πρώτος περιφερειακός βραχίονας του Οργανισμού αυτού, θα εγκατασταθεί στον Πειραιά.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα είναι εδώ. Θα συνεπικουρούν, θα έχουν άμεση εικόνα του προβλήματος. Από την άλλη αλλάζουμε πολιτική ασύλου - και δημιουργούμε μέχρι τον Ιούνιο μια νέα υπηρεσία. Μια χώρα που έζησε την προσφυγιά στο πετσί της, είναι απαράδεκτο να διασύρεται διεθνώς, ότι δεν παρέχει πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Αναφορές στην οικονομική συγκυρία

Την επιδοκιμασία της κυβέρνησης για την «ωριμότητα» που επιδεικνύει ο λαός απέναντι στην κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα, εξήρε ο πρωθυπουργός.

«Είναι αισιόδοξο για την πατρίδα μας, ότι οι πολίτες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ωριμότητά τους, αναλαμβάνοντας τη δική τους ευθύνη για την έξοδο από αυτή την κρίση. Πρέπει όλοι να τους πούμε ένα «μπράβο» γι’ αυτή τη γενναιότητα, για την κοινωνικά υπεύθυνη στάση τους. Οι σκληρά εργαζόμενοι πολίτες δοκιμάζονται από την κρίση. Τους διαβεβαιώ πως η Κυβέρνηση αυτή δεν ξεχνά ούτε λεπτό αυτό το γεγονός. Σε κάθε μας πράξη, σε κάθε μας βήμα αναζητούμε την πιο δίκαιη λύση, έχοντας στην καρδιά των επιλογών μας το συμφέρον του μέσου πολίτη, των ασθενέστερων στρωμάτων, της μεσαίας τάξης».

Στις προσεχείς δε, ημέρες, θα γίνει πολύ σαφές το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής στα μέτρα εξόδου από την κρίση, οπότε θα ζητηθεί «το αυτονόητο»: «Να συμβάλουν ισότιμα όλοι στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε και να αναλάβουμε το πατριωτικό καθήκον της καταπολέμησης φαινομένων, όπως η φοροδιαφυγή».

«Η φοροδιαφυγή αποτελεί μάστιγα κοινωνικής αδικίας σε βάρος όσων εργάζονται σκληρά και είναι συνεπείς φορολογούμενοι. Ο δημόσιος λειτουργός πρέπει να δώσει πρώτος το παράδειγμα, από τον πολιτικό μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο. Δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία την ανισότητα και την αδικία, όπως να πληρώνει κάτω απ’ το τραπέζι για υπηρεσίες που δικαιούται. Δεν μπορεί να υπάρχουν τελωνειακοί, εφοριακοί ή οποιαδήποτε κατηγορία υπαλλήλων, που με τις πράξεις τους να μη συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, στην ευνομία και στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Παπανδρέου στους αγρότες, «που αποφάσισαν τον τερματισμό των κινητοποιήσεών τους. Αυτή ήταν η ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, απέναντι στους συμπολίτες τους. Δεν υπάρχει για μας η λέξη «ήττα». Θα κερδίσουμε όλοι δουλεύοντας μαζί και συλλογικά».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «είναι ρητή πια η αναγνώριση και στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειές μας αναγέννησης της οικονομίας. Και αν οι διεθνείς αγορές δεν συμμορφωθούν, δεν σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών του νότου, το πρόβλημα μετατρέπεται από ευθύνη των συγκεκριμένων χωρών, σε πρόβλημα ευρωπαϊκό, σε πρόβλημα παγκόσμιο».

από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: