Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Αντικατάσταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική για το Βατοπέδι

Στη θέση των Αργύρη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπουτσή θα μετέχουν πλέον οι Ντίνος Ρόβλιας και Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ο Ντίνος Ρόβλιας και η Νάντια Γιαννακοπούλου πρόκειται στο εξής να μετέχουν της Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αντικαθιστώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αργύρη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπουτσή, των οποίων το δικαίωμα συμμετοχής, αμφισβητήθηκε από την ΝΔ.

Οι δύο βουλευτές αυτοεξαιρέθηκαν, ύστερα από σχετική ένσταση που διετύπωσε η ΝΔ και την σχετική γνωμοδότηση που ζητήθηκε από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία συμφώνησε στην ανάγκη απαλλαγής των δύο βουλευτών από τα καθήκοντά τους αυτά, αν και με διαφορετικό σκεπτικό.

Σημειώνεται πως στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας, δικαιώνεται, υπό προϋποθέσεις κι η ένσταση του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Δένδια - ένσταση στην οποία, ωστόσο, δεν επέμεινε η πλειοψηφία.

Νέα στοιχεία ζητά η Εξεταστική Επιτροπή

Το υπόλοιπο της ποινικής δικογραφίας της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, καθώς και την ποινική δικογραφία της πρώην προέδρου του Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μαρίας Ψάλτη, (που καθυστέρησε να εκδώσει την καταδικαστική, για την Μονή, απόφαση) αποφάσισε να ζητήσει η Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο.

Κατά την σημερινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή εξέλεξε πρόεδρο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Μπεντενιώτη και αποφάσισε ομόφωνα, οι εργασίες της να διεξαχθούν αμισθί για τους βουλευτές. Κατά τη συζήτηση του πλαισίου εργασιών της, αποφασίστηκε η Επιτροπή να κινηθεί κυρίως προς τις κατευθύνσεις της πορείας του χρήματος που διακινήθηκε προς και από την Μονή, καθώς και της αναζήτησης των ευθυνών, για την μη επιστροφή στο Δημόσιο, του συνόλου των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στην Μονή αντί της λίμνης Βιστωνίδας.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μπεντενιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η τιμή του πολιτικού κόσμου, η αξιοπρέπεια, αλλά και η αξιοπιστία του, θα κριθούν από τον τρόπο και τις εργασίες της Επιτροπής μας, ώστε να προκύψει ένα αντικειμενικό αποτέλεσμα από την διερεύνηση της υπόθεσης».

«Ο πολιτικός κόσμος της χώρας, δεν μπορεί να σηκώσει την κατηγορία της «συγκάλυψης» και της αδιαφορίας. Πιστεύω ότι όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Χρ. Παπουτσής: «Προετοιμάζει την αποχώρησή της από την Εξεταστική η ΝΔ»

Προθέσεις αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας από την Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου του Βατοπεδίου, διακρίνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας την αυτοεξαίρεση δύο βουλευτών του κόμματός του, συνεπεία της νομικής αμφισβήτησης που δέχθηκε η συμμετοχή τους από την Νέα Δημοκρατία.

«Η ΝΔ παρερμηνεύει σκόπιμα το θεσμικό ρόλο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα, επιμένει στην εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή του Βατοπεδίου με το επιχείρημα ότι έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή. Πρόκειται καταφανώς για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τακτική που αποκαλύπτει τις πραγματικές και διαχρονικές προθέσεις της ΝΔ να εμποδίσει την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας» αναφέρει ο κ. Παπουτσής στη δήλωσή του.

«Οι συνάδελφοι κ. Αργύρης Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπουτσής, εκ των πρωταγωνιστών των ενεργών πολιτών που συντέλεσαν στην αποκάλυψη του μεγάλου αυτού σκανδάλου, επέλεξαν για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους, παρά το αβάσιμο και απαράδεκτο των ισχυρισμών της ΝΔ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση των δύο συναδέλφων, η οποία εκτός των άλλων αφαιρεί από τη ΝΔ την οποιαδήποτε δικαιολογία αποχώρησης από την Εξεταστική Επιτροπή, την οποία φαίνεται ότι επιμελώς προετοιμάζουν.

Όπως θα αναμέναμε, ανάλογη ευαισθησία δεν φαίνεται να επιδεικνύουν ορισμένοι συνάδελφοι της Ν.Δ. που φέρονται να εμπλέκονται στις μεθοδεύσεις συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων» καταλήγει στη δήλωσή του, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: