Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική για την Siemens : Παράνομες χρηματοδοτήσεις κατήγγειλε η Αρ. Μπουγάτσου

Παράνομες χρηματοδοτήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων από την εταιρεία Siemens από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κατήγγειλε εξεταζόμενη από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου.
Μίλησε για τεράστιο και δαιδαλώδες κύκλωμα που χρησιμοποιούσε η εταιρεία με την αξιοποίηση εταιριών επικοινωνίας, διαφημιστών, χρηματιστηριακών εταιριών, δημοσιογράφων, ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Κατά την ίδια την μάρτυρα, μήτρα του σκανδάλου ήταν η σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και ο νόμος 2446/96 που εξασφάλισε στις εταιρείες Siemens και Intracom προνομιακές προγραμματικές συμβάσεις χωρίς διαγωνισμούς που έφθασαν για μεν την πρώτη συνολικά στα 885 εκ. ευρώ από το 1997 ως το 2004, για δε τη δεύτερη τα 1,2 δισ.

Ο κ. Χριστοφοράκος, τόνισε η δημοσιογράφος, συνέχισε αναλαμβάνοντας την εταιρεία μια πρακτική δεκαετιών με πληρωμές υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών την ίδια περίοδο που υπογράφονταν συμβάσεις με διάφορους οργανισμούς του Δημοσίου.

Κατά τη μάρτυρα τα χρήματα δίδονταν με τη μορφή χορηγιών, προς διαφημιστές, δημοσιογράφους, το Μέγαρο Μουσικής και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την «Αλληλεγγύη» και την «Action Aid» επικεφαλής της οποίας είναι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Η μάρτυρας επικαλέσθηκε καταθέσεις και μαρτυρία του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία για ένα εκατομμύριο ευρώ κατατεθειμένο στην Ελβετία, πέραν του ενός εκατομμυρίου μάρκων που παραδέχθηκε ότι πήρε ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

Πρόκειται, όπως είπε η μάρτυρας, για ποσό που κατατέθηκε σε δύο λογαριασμούς των 600.000 και 400.000 ευρώ και τους οποίους ζήτησαν όπως ισχυρίστηκε ο Χριστοφοράκος, στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μείνουν στην Ελβετία, αλλά να τους διαχειριστεί ο κ. Τσουκάτος.

Παράλληλα όμως η μάρτυρας επικαλέστηκε δική της έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων γνωστοποίησαν καταθέσεις την περίοδο 1990-1994 στη λιβεριανή εξωχώρια εταιρεία MAYO που έχει συνδεθεί με «μαύρες χρηματοδοτήσεις» στο κόμμα της ΝΔ και διερωτήθηκε, γιατί ο ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός, αν και είχε στοιχεία για τους λογαριασμούς του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη ταυτόχρονα με της λιβεριανής off shore δεν έλεγξε τη δεύτερη υπόθεση.

Εκτός αυτού η κ. Μπουγάτσου επικαλούμενη μαρτυρίες στελεχών της Siemens Γερμανίας τόνισε ότι γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004 να φέρει νόμο με τον οποίο θα επέτρεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων έναντι φορολογίας 3% (3259/04) και έτσι μόλις ψηφίστηκε κατατέθηκαν 20,9 εκατ. ευρώ στο κατάστημα της Societe General στην Κηφισιά προκειμένου να γίνονται οι «μαύρες πληρωμές».

«Ακόμη και το 2007 που είχε αρχίσει η διερεύνηση της υπόθεσης πολιτικοί από τα δύο μεγάλα κόμματα, ζητούσαν χρήματα», είπε η μάρτυρας επικαλούμενη την κατάθεση Χριστοφοράκου.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το ημερολόγιο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens είναι μεν αξιόπιστο, λείπουν όμως κομμάτια του, αφού όπως είχε ισχυριστεί ο Χριστοφοράκος «δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα σε φίλους του, παρ’ ότι δεν του στάθηκαν».

Μάλιστα η μάρτυρας είπε ότι υπήρχε ολόκληρο λογιστικό σύστημα, ώστε να παρουσιάζονται οικοσκευές-δώρα ως πληρωμένα από πολιτικούς, ενώ πληρώνονταν από τον ίδιο το Χριστοφοράκο.

Η κατάθεση της κ. Μπουγάτσου θα συνεχιστεί αύριο, όμως μείζον θέμα ανακύπτει από την αργοπορία της Δικαιοσύνης να αποστείλει στη Βουλή τους πλήρεις φακέλους των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί, αλλά και των στοιχείων των δικογραφιών από τη Γερμανία, με μόνη εξαίρεση την πειθαρχική και ποινική δίωξη κατά του ανακριτού Ζαγοριανού.

«Η εικαζόμενη βούληση από πλευράς των λειτουργών της Δικαιοσύνης είναι στη φάση αυτή να παραπέμψει στις καλένδες την υπόθεση», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης που πρότεινε και εγκρίθηκε τελικώς ομόφωνη διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Κατά τον κ. Βαλυράκη, είναι η πρώτη και τελευταία προειδοποίηση που κάνει η επιτροπή πριν τη λήψη πειθαρχικών ή και άλλων μέτρων. Ταυτόχρονα απεστάλη επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση αν είναι δικαιολογημένες ενστάσεις ότι δεν μπορεί να δίδεται ανακριτικό υλικό ο κ. Βαλυράκης τόνισε ότι «με βάση το εθνικό και δημόσιο συμφέρον κανένας νόμος δεν μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση της επιτροπής στις δικογραφίες».

Aπό το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: