Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Αύξηση - σοκ στην τιμή της αμόλυβδης

14 λεπτά ανα λίτρο η επιβάρυνση μετά την αύξηση του ειδικού φόρου

Άνοδο 14,3 λεπτά ανά λίτρο φέρνει στην τιμή της αμόλυβδης η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης. Δεν επηρεάζεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε στη βουλή και θα συζητηθεί με την διαδικασία του κατείγοντος, όπως και η ρύθμιση για τις γονικές παροχές.

Η επιβάρυνση είναι δώδεκα λεπτά στο λίτρο (14,3 με τον ΦΠΑ) για την αμόλυβδη και πέντε λεπτά (0,06 με τον ΦΠΑ) για το πετρέλαιο κίνησης.

Η κυβέρνηση, αποφάσισε να προχωρήσει σε κατακόρυφη αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Από τα 410 λεπτά ανά χίλια λίτρα που ήταν μέχρι σήμερα, εκτόξευσε τον ειδικό φόρο στα 530 ευρώ δηλαδή κατά 29%. Βάσει του νόμου, επί του ειδικού φόρου επιβάλλεται και Φ.Π.Α. Αυτό σημαίνει ότι η τελική επιβάρυνση θα φτάσει στα 14,3 λεπτά με την μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης, να εκτοξεύεται στο 1,25. Ήδη, εκφράζονται φόβοι για κύμα ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων λόγω της εκτόξευσης του μεταφορικού κόστους.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

►Ο ειδικός φόρος στην βενζίνη με μόλυβδο (την παλαιά super) αναπροσαρμόζεται από τα 421 στα 541 ευρώ ανά 1000 λίτρα

►Ο ειδικός φόρος για την αμόλυβδη, ανεβαίνει από τα 410 ευρώ στα 530 ευρώ ανά 1000 λίτρα

►Ο ειδικός φόρος για τη βενζίνη αεροπλάνων, αυξάνεται από τα 437 στα 557 ευρώ

►Για το πετρέλαιο κίνησης, (diesel) ο ειδικός φόρος αυξάνεται από τα 302 στα 352 ευρώ.

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται από σήμερα Τρίτη, ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή

Yπ. Οικονομικών: Kατά 934 εκατομμύρια ευρώ αυξάνει τα έσοδα του προϋπολογισμού η αύξηση του φόρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων θα αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 934 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα 714 εκατομμύρια θα προέλθουν από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και 220 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: