Μια ανεξήγητη τριγωνική σχέση μεταξύ της Αραβαντινού (δηλαδή του γραφείου του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη) της Siemens και της κατασκευαστικής εταιρείας ΔΙΕΚΑΤ ανακύπτει από τα αρχεία Χριστοφοράκου αλλά και από εταιρικά ντοκουμέντα την περίοδο 2004-2007 που βρίσκονται στην επίμαχη δικογραφία.
Σημειώσεις για τις οχλήσεις της Σάκης Κυπραίου, συνεργάτιδας του Κων. Μητσοτάκη, προς τη Siemens Hellas, από το ημερολόγιο της γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου.Η Σάκη Κυπραίου, η στενότερη συνεργάτιδα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βομβαρδίζει το γραφείο Χριστοφοράκου με επίμονες κλήσεις (καταγράφονται στα ημερολόγια ως σημειώσεις της Αικατερίνης Τσακάλου) προφανώς για την πληρωμή οφειλών της Siemens προς τη ΔΙΕΚΑΤ. Οι οχλήσεις προς το γραφείο Χριστοφοράκου, όμως, δεν περιορίζονται στις κλήσεις. Η κ. Κυπραίου το 2005 στέλνει με fax ένα δισέλιδο που περιγράφει αναλυτικά ότι η Siemens οφείλει προς τη ΔΙΕΚΑΤ ποσό 2.567.493,47 ευρώ. Το ίδιο έγγραφο στέλνει διαμαρτυρόμενη προς τον Χριστοφοράκο και η ΔΙΕΚΑΤ.
«Ενδιαφέρον» ακόμη και το 2007
Το έγγραφο αυτό δείχνει, τουλάχιστον, ότι το γραφείο του επιτίμου γνωρίζεται καλά με τους φορείς της ΔΙΕΚΑΤ και διαμεσολαβεί για την εξόφληση της εταιρείας από τη Siemens, με την οποία συνεργάζεται στα έργα του C4Ι, της ΓΑΔΑ, της ΔΕΗ, των κατασκευών για τα στέγαστρα των Leopard 2 κ.ά. Ο Χριστοφοράκος καλείται να πληρώσει και από το γραφείο του επιτίμου και από τη ΔΙΕΚΑΤ. Το Μάρτιο του 2005, ως υποκατασκευάστρια του C4Ι, η ΔΙΕΚΑΤ διαμαρτύρεται απαιτώντας την πληρωμή 5.012.066 ευρώ από τη Siemens με επιστολή που υπογράφει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Νικόλαος Τόλης.
Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο κ. Τόλης επανέρχεται στη Siemens με αξιώσεις ύψους 2.685.403,65 ευρώ, μετά από τροποποιήσεις του μεταξύ τους λογαριασμού.
Ομως, το σίριαλ με τη ΔΙΕΚΑΤ, από πλευράς Αραβαντινού, συνεχίζεται και το 2007, με την κ. Κυπραίου να καλεί το γραφείο Χριστοφοράκου και πάλι για τη ΔΙΕΚΑΤ (18 Ιουνίου 2007). Ηταν η χειρότερη περίοδος για τον Μ. Χριστοφοράκο, που τότε πάσχιζε να φρενάρει την είσοδο της Debevoise and Plimpton LLP στην Αρτέμιδος και τις συνέπειες από τον έλεγχο των «μαύρων κουτιών» της ελληνικής Siemens.
Στις 27 Ιουνίου η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου κρατάει στο όνομα Κυπραίου άλλη μία σημείωση που της υπαγορεύει ως μήνυμα η έμπιστη γραμματέας του Κων. Μητσοτάκη. Σ' αυτό γράφει:
«Κυπραίου: υπάρχει ένα έμβασμα της ΔΙΕΚΑΤ για το θέμα της Qatar από Γερμανία, εδώ και έξι ημέρες έχει σταλεί από Γερμανία. Εχει φύγει, δεν έχει φύγει». Η κ. Κυπραίου μετά το C4Ι παρακολουθεί κατά πόδας τη ΔΙΕΚΑΤ που μαζί με τη Siemens (το 2006) ανέλαβαν και το έργο ασφάλειας των Πανασιατικών Αγώνων που έγιναν στην Ντόχα του Κατάρ (1-15 Δεκεμβρίου του 2006). Παρακολουθεί, όμως, και τα εμβάσματα της Siemens που προσμένει η ΔΙΕΚΑΤ. Εξ ου και το μαρκάρισμα Χριστοφοράκου, μεσούντος του σκανδάλου και των αποκαλύψεων για τα μαύρα ταμεία και για το πολιτικό χρήμα, ενώ εκείνος διένυε τους τελευταίους δραματικούς μήνες στο τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής.
Πάντως, το θέμα με τις πληρωμές της ΔΙΕΚΑΤ έγινε σίριαλ και στο εσωτερικό της Siemens, με αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2007 υπό τον Rudolf Fischer (ο οικονομικός διευθυντής που αντικατέστησε προσωρινά τον Μ. Χριστοφοράκο, παίρνοντας και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σε ένα από τα πολλά emails (Δεκέμβριος 2007) που ο κ. Fischer απευθύνει στο εσωτερικό της εταιρείας χαρακτηρίζει ως προβληματική τη σχέση με τη ΔΙΕΚΑΤ, εδώ και χρόνια, σχετικά με τη διευθέτηση των εξωτερικών πληρωμών.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει αφορά το λόγο της εμπλοκής του γραφείου του Κων. Μητσοτάκη, διά της κυρίας Κυπραίου, στις συμβάσεις και στα λεφτά της Siemens και της ΔΙΕΚΑΤ.
Της Αριστέας Μπουγάτσου
Από την Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου