Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Η μικροδιαφθορά μειώνει τις αντιστάσεις των πολιτών (Άρθρο του Κ. Μπακούρη, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 29/11/2009)

Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI) που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα έφερε πάλι στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα της διαφάνειας και της καταπολέμησης των φαινομένων σήψης που οδηγούν σε διαφθορά στη χώρα μας.

Επειδή ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά την αντίληψη και όχι το πραγματικό μέγεθος της διαφθοράς, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα: είναι αλήθεια ότι είμαστε σε τόσο κακή κατάσταση;

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας παραμένει.

Πέρα από την αδυναμία της Δικαιοσύνης να δράσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από τη μικροδιαφθορά.

Το φακελάκι στο νοσοκομείο, το “δωράκι” στον έλεγχο των ΚΤΕΟ, η συναλλαγή με τον εξεταστή για το δίπλωμα οδήγησης, η συνεννόηση με τον υπάλληλο της πολεοδομίας, αποτελούν φαινόμενα της δραματικής καθημερινότητας του πολίτη.

Έχει διαμορφωθεί μία αλυσίδα σήψης χωρίς αρχή και τέλος.

Οι υπάλληλοι θεωρούν ότι μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, το κράτος πιστεύει ότι ο πολίτης (είτε ως φυσικό πρόσωπο, είτε ως νομική μορφή) είναι ανέντιμος και προσπαθεί να το κοροϊδέψει, και τέλος ο πολίτης βλέπει την πολιτεία ως εχθρό και επιχειρεί να την κλέψει καθώς θεωρεί τον κάθε υπάλληλο ως εν δυνάμει διεφθαρμένο, έτοιμο να δεχτεί το όποιο “βοήθημα για άμεση δράση”.

Ουσιαστικά δωροδοκεί για να πετύχει αυτό που δικαιούται νόμιμα.

Οι πολίτες έχουν πλέον αποδεχτεί ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν την αδυναμία της πολιτείας και την αδράνεια του κράτους.

Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι όσο η αλυσίδα της διαφθοράς μεγαλώνει, τόσο το πλεονέκτημα εξαλείφεται αφού ο καθένας θα μπορεί να μπει εμβόλιμα και να ανατρέψει την νόμιμη διαδικασία.

Το κράτος δικαίου καταλύεται.

Δεν είναι όμως το μόνο. Η συνεχής απαξίωση και η κατ’ εξακολούθηση ελλιπής εφαρμογή των νόμων συμβάλλει στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη. Είναι απόλυτη ανάγκη να αποκατασταθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης και να δράσουμε αποτελεσματικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πολίτες αισθάνονται αδύναμοι, δεν πιστεύουν ότι τα όργανα της πολιτείας μπορούν ή ακόμα χειρότερα, θέλουν να τους βοηθήσουν.

Η προστασία των πληροφοριοδοτών και η ενθάρρυνση της καταγγελίας των φαινομένων που εμπίπτουν στην αντίληψη των πολιτών πρέπει να αποτελέσουν άμεσους στόχους της πολιτείας και της κοινωνίας.

Σήμερα η χώρα μας διαθέτει τις υπηρεσίες εκείνες που έχουν την αρμοδιότητα της πάταξης και της σύλληψης των δημοσίων λειτουργών που δωροδοκούνται.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη επιδείξει επιτυχίες, οι οποίες όμως δεν είναι ικανές να αλλάξουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, καθώς έχουμε από τους χαμηλότερους δείκτες καταγγελιών για δωροδοκία στον κόσμο!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΟΣΑ στις εκθέσεις του επισημαίνει την ατιμωρησία που παρατηρείται στη χώρα μας.

Η καταγγελία φαινομένων διαφθοράς στην καθημερινότητά μας πρέπει να διευκολυνθεί.

Χρειαζόμαστε μία αποτελεσματική νομοθεσία προστασίας των πληροφοριοδοτών και ο κάθε πολίτης πρέπει να αποκτήσει την αίσθηση ότι ο υπεύθυνος δεν θα γλιτώσει από το χέρι του νόμου.

Η παραδειγματική και αυστηρή τιμωρία όσων λειτουργών παίρνουν φακελάκι και δωροδοκούνται, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπέδωση της διαφάνειας.

Πολεμώντας τη μικροδιαφθορά, ενισχύουμε την αντίσταση των πολιτών και αυξάνουμε το αίσθημα της μηδενικής ανοχής της κοινωνίας, που είναι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας στον αγώνα για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τη διαφθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: