Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Μία άποψη με την οποία συμφωνώ

Όπως πιστεύω ελάχιστοι των αναγνωστών και των δημοσιογράφων που παρακολουθώ καθημερινά έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του εγχειρήματος του κ. Παπανδρέου, που δεν είναι άλλο από τη διεύρυνση της πολιτικής ενοποίησης προς την κατεύθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Εγχείρημα για το οποίο θα πρέπει πρώτα να πεισθούν οι ισχυροί, ώστε να επωφεληθούν τελικά οι χώρες του Νότου και η Ελλάδα.

Ο δημοκρατικός έλεγχος της αξιολόγησης με ευρωπαϊκό θεσμό αξιολόγησης των κρατών που υποστηρίχθηκε από τον κ. Γιούνκερ, η καταπολέμηση της κερδοσκοπίας για την οποία πείθεται τώρα και η κ. Μέρκελ είναι θέμα θεσμών της Ε.Ε. και πρέπει να αντιμετωπιστεί εκεί.

Ο κ. Παπανδρέου έχει κατορθώσει στην κρίση να αναδείξει και να πείσει για θέμα που αξίζει της προσοχής μας, που άπτεται της φυσιογνωμίας των αριστερών πολιτικών αντιμετωπίζοντας το επιχείρημα της ευρωπαϊκής κρίσης ως θέμα διαφθοράς του Νότου.

Με μέτρα “αξιοπιστίας” και πρόταση ανάπτυξης που χρειάζεται τη συνδρομή των δυνατών, που στην περίπτωση ειδικά της Ελλάδας βλέπουν την ωφέλεια των αγορών ως εξωθεσμικό τους όπλο για την “πειθάρχηση της κρατικής σπατάλης”.

Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και λεπτές κινήσεις. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν αντιμετωπίζεται με ένα πρόσκαιρο δάνειο, που ζητούν όλοι αδιαφοροποίητα.

Ο κ. Παπανδρέου εργάστηκε στη σωστή κατεύθυνση με πληρότητα στρατηγικού σχεδιασμού, που δεν μας έχουν συνηθίσει οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Δημιούργησε συνασπισμούς στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Έπεισε τους Γερμανούς, κλείνοντας με ευγένεια το θέμα των ανεγκέφαλων των γερμανικών ΜΜΕ με συνεργασίες στην επιστήμη, την τεχνολογία, την πράσινη ανάπτυξη, τις κοινωνικές τεχνολογίες και στα της διαχείρισης του κράτους κ.λ.π.

Όπως πιστεύω γνωρίζοντας τα μέσα αυτά, άφησε άναυδους τους κ. της Bild και Focus (και των σκληροπυρηνικών συντηρητικών που κρύβονται της CDU/CSU/FDP πίσω τους) που ασφαλώς περίμεναν να ζητηθεί με τον ένα ή τον άλλο έμμεσο τρόπο χρηματοδότηση ώστε να διασύρουν με βεβαιότητα για τους ίδιους τη χώρα μας.

Όποιοι αντιλαμβάνονται τη λεπτότητα των χειρισμών δεν μπορούν παρά να αποδώσουν τα συγχαρητήρια στον κ. Παπανδρέου για τα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής.

Επίσης σωστή θεωρώ την επίσκεψη του κ. Δρούτσα, τη στιγμή που η συνδρομή του κ. Καρατζαφέρη παραλίγο να ανοίξει θέμα “κοινής αντίληψης” στους Γερμανούς πολίτες για ελληνική μειονότητα στη Γερμανία και θέματα όποιας διεκδίκησης εις βάρος της κοινωνικής ένταξης των συμπατριωτών μας εκεί.

Δικαίως προσδοκούμε ότι η συνέχεια θα δοθεί στο εσωτερικό, προς όφελος των πολιτών.

Ασφαλώς φαίνεται να υπάρχει κάποιο έλλειμμα επικοινωνίας στο οποίο συντελούν αφενός οι προσδοκίες που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης για “γρήγορη χρηματοδότηση” της Ελλάδας από τη Γερμανία, για την οποία ο κ. Παπανδρέου δεν άφησε να εννοηθεί τίποτα, αφετέρου οι καθεαυτού προσδοκίες των πολιτών και το δίκαιο των αιτημάτων τους, που ανυπομονούν για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Δεν απαιτείται από κανέναν να δώσει άκριτα ή εν λευκώ τη συγκατάθεση του στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Η κριτική που ασκείται από την αριστερά είναι ωφέλιμη. Αλλά ας δούμε και κάποια πράγματα που πάνε καλά.

Μια μικρή χώρα έχει σαφώς εξωτερική πολιτική μεγάλης δύναμης μέσα στην κρίση.

Ίσως για “εμάς τους Έλληνες” ακόμη και αυτό να μην είναι αξιόλογο έναντι του “μεγέθους του πολιτισμούς μας” και “του τι μας οφείλουν οι άλλοι”. Έλεος.

Η κατάληξη της προσπάθειας αυτής είναι ανοιχτό εθνικό ζήτημα και κερδίζεται με ολοκληρωμένη πρόταση και στρατηγικό σχεδιασμό όχι με γρήγορα δάνεια, για τα οποία το Focus σηκώνει το δάχτυλο της απρέπειας.

Κώστας Μύαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: