Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Καραμανλής : Εβλεπε απαθής τη φωτιά να φουντώνει

Ο λόγος για τον Κ. Καραμανλή, κάποιοι από τους υπουργούς του οποίου είχαν φροντίσει να τον προειδοποιήσουν με επιστολές για τη δραματική επιδείνωση της οικονομίας.

Του Γιαννη Σαραντάκου
Στο Έθνος

Από τη μια πλευρά υπάρχουν στελέχη που δηλώνουν άγνοια για την κατάσταση που υπήρχε στην οικονομία το καλοκαίρι του 2009, και σε αυτήν την ομάδα εντάσσεται -λογικά έως ένα βαθμό... ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς (!!! είδες κουκούλωμα ο δημοσιογράφος; αυτο λέγεται... ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ... απλά μαθήματα δημοσιοκαφρίλας), ο οποίος πράγματι αν και υπουργός δεν ήταν κοντά στα κέντρα των αποφάσεων.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ξαφνικά εμφανίζονται πρόσωπα που όχι μόνο δηλώνουν τώρα ότι γνώριζαν τα πάντα, αλλά μάλιστα είχαν προειδοποιήσει με επιστολές τους τον τότε πρωθυπουργό.

Οι κ. Αβραμόπουλος και Δούκας ανήκουν μεταξύ εκείνων που πράγματι είχαν καταθέσει και σχετικές εισηγήσεις στον κ. Καραμανλή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η μισή κυβέρνηση της ΝΔ δεν γνώριζε τίποτε για το... έγκλημα και η άλλη μισή τα ήξερε όλα και κατέθετε εισηγήσεις που ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη.

4 πρωταγωνιστές

Το παρασκήνιο σχετικά με το έλλειμμα, τις λανθασμένες προγνώσεις αλλά και την ωραιοποίηση της κατάστασης λόγω εκλογών έχει ουσιαστικά τέσσερις βασικούς πρωταγωνιστές: Τον κ. Κ. Καραμανλή, τον κ. Γ. Σουφλιά και τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφη και Παπαθανσίου.


Ολα ξεκίνησαν μετά τις εκλογές του 2007, όταν η ΝΔ κέρδιζε μεν τις εκλογές, αλλά σχημάτιζε κυβέρνηση που στηριζόταν σε μια ισχνή πλειοψηφία. Από τα πρώτα ραντεβού του επανεκλεγέντα τότε πρωθυπουργού ήταν με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Πράγματι, σε εκείνη τη φάση ο τότε υπουργός Οικονομίας εισηγήθηκε τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν είχε ακριβή εικόνα ούτε για την έκταση της επερχόμενης κρίσης ούτε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, του ζήτησε να περιμένει πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση.

Την ίδια εποχή ήταν σε εξέλιξη η... μόνιμη κόντρα των κ. Σουφλιά και Αλογοσκούφη.

Μπροστά σε αυτή τη σύγκρουση, και λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο τότε πρωθυπουργός ανέβαλε για το... μέλλον τις οποιεσδήποτε αποφάσεις. Ανήμερα της εορτής του Αγ. Ιωάννη, το 2009, ο τότε πρωθυπουργός προχωρεί σε ανασχηματισμό και αλλάζει τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Ο κ. Αλογοσκούφης είχε αφήσει «φεύγοντας» την πρόβλεψη του ελλείμματος στο 2%.

Με το που... κάθεται στην καρέκλα του υπουργού, ο κ. Γ. Παπαθανασίου το αναθεωρεί και το «φτάνει» στο 3,7%.

Την ίδια περίοδο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, πυκνώνει τις επαφές του με στελέχη της κυβέρνησης.

Ενημερώνει τον παλιό του φίλο, κ. Γ. Σουφλιά, για τις δυσοίωνες προβλέψεις και παράλληλα για πρώτη φορά θέτει θέμα υψηλότερου -ακόμη και μετά την αναθεώρηση- ελλείμματος.

Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συζητά με τον κ. Καραμανλή το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων.

Είναι και η πρώτη φορά που «πέφτει» στο τραπέζι και η πρόταση για «διπλές εκλογές» τον Ιούνιο, με αφορμή την οικονομία.

Ο κ. Καραμανλής προβληματίζεται, αλλά στο τέλος αποφεύγει -εκείνη τη στιγμή- την αναμέτρηση.

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ενημερώνει για τις προβλέψεις του που αφορούν ένα αρκετά υψηλότερο έλλειμμα.

Ο κ. Γ. Παπαθανασίου δεσμεύεται υπό την πίεση των Βρυξελλών ότι στις 24 Οκτώβρη η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ επίκειται και νέα αναθεώρηση του ελλείμματος, το οποίο -σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης- ξεπερνά το 5%, από 2% που ήταν στον προϋπολογισμό Αλογοσκούφη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο τότε πρωθυπουργός αρχίζει και συζητά πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Ο κ. Σουφλιάς, ύστερα από νέα συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που μιλά πλέον για διψήφιο ποσοστό στο έλλειμμα, του μεταφέρει με ακρίβεια την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παίρνει την ευθύνη και εισηγείται εκλογές, με την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα πει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό και θα ζητήσει θυσίες.

Ο Θεσσαλός πολιτικός είναι το μόνο από τα στελέχη της τότε κυβέρνησης που υπερασπίστηκε και μετά την εκλογική συντριβή την εισήγησή του (πάει κι αυτός απο το κάδρο...).

Περί χρεοκοπίας

Η λέξη «χρεοκοπία» λένε πως ακούστηκε σε «κλειστές συσκέψεις» επιτελών του τότε πρωθυπουργού, αλλά ουδείς το επιβεβαιώνει.

Ο κ. Καραμανλής παίρνει την απόφασή του για εκλογές, αρκετές ημέρες πριν από τη 2α Σεπτεμβρίου του 2009, οπότε και την ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, και δεν έχει πει ακόμη δημόσια, είναι το από πότε γνώριζε την επερχόμενη κρίση στην ελληνική οικονομία και τι έκανε -όταν μπορούσε- για να την αποτρέψει...

ΑΥΤΟ κύριε δημοσιογράφε είναι το ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ. Το άλλο, το ΒΑΣΙΚΟ, είναι ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: